Prodeje Atomů jsou na historickém minimu, přežijí netbooky?

Ještě minulý rok jsme informovali o „silných“ předpovědích některých šéfů, že tablety rozhodně neovlivní segment netbooků. Po několika měsících a úspěšných prodejích iPadu a nástupu i dalších tabletů například od Amazonu je ale jasné, že éra popularity netbooků velmi rychle klesá.

Jak informoval server Xbit Labs, který vycházel z nejnovějších statistik procesorů Intel Atom ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011, prodeje se ocitly na historickém minimu a dosáhly „pouze“ na 167 milionů dolarů. Ještě před rokem se přitom jednalo o dvojnásobek, maximální prodeje Intel zaznamenal na konci roku 2009, kdy byl příjem z prodaných procesorů Atom 438 milionů dolarů.

intel_atom_sales_quarterly.png 

Někteří výrobci už oznámili, že s malými netbooky končí a začnou se spíše zaměřovat na tablety a ultrabooky. Intel i přes to uvedl novou generaci procesorů Atom a ve vývoji je i další, již 22nm generace. Speciální verze Atomu – „Medfield“ je navíc určena především pro nasazení v tabletech a mobilních telefonech, kde by měla vyniknout především nízká spotřeba, která by měla být ve výsledku srovnatelná s procesory ARM.

Dle prvních měření je sice výkon velmi dobrý, spotřeba však stále i s 32nm výrobním procesem mírně pokulhává.

Intelu se dařilo velmi dlouho těžit s rozšířeného „Wintel“ ekosystému, který zahrnoval kombinaci x86 architektury a operačního systému Windows. Oba velikáni ale nyní zažívají prvotní výraznější problémy, které se mohou naplno projevit v budoucnu. Windows 8 totiž bude kompatibilní s ARM čipy a v mobilních zařízeních se začínají uplatňovat nové systémy jako Android nebo iOS.

Diskuze (21) Další článek: Acer: ultrabooky budou tvořit až 35 % všech prodaných notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,