Prodejci počítačů a jejich služby

16. července 2000
Tvoří celá rodina SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Chystáte se na koupi nového počítače? Určitě vás tedy zajímá, jaké služby nabízí jednotliví prodejci počítačových sestav. Protože se jedná o investici v řádu několika desítek tisíc korun, oslovili jsme největší prodejce. A nyní je na vás, abyste si vybrali toho pravého.
Jozef Petro: Chystáte se na koupi nového počítače? Určitě vás tedy zajímá, jaké služby nabízí jednotliví prodejci počítačových sestav. Protože se jedná o investici v řádu několika desítek tisíc korun, oslovili jsme největší prodejce. A nyní je na vás, abyste si vybrali toho pravého.

Pokud si kupujete svůj první počítač, měli byste zajít do některého z počítačových obchodů, vysvětlit prodavačům, proč si počítač pořizujete a co na něm hodláte provádět. Určitě vám pomohou vybrat vhodnou sestavu.

Kde budeme nakupovat
V první fázi nákupu si musíte ujasnit, jaký počítač chcete, kde si ho zakoupíte a jak budete platit. Jestliže se v počítačích trochu vyznáte a máte přístup k Internetu, nemusíte v první fázi počítačovou prodejnu ani navštívit. Nabídky počítačových sestav najdete prakticky všude. Kromě odborného tisku přináší nabídky počítačů také denní tisk, o poštovních schránkách nemluvě.

Nakoupit v klasickém obchodě, nebo na Internetu? Pokud přesně víte, co chcete, doporučoval bych Internet. Většinou zaplatíte méně. V opačném případě zvolte klasický obchod, v němž si budete moci na počítač sáhnout a nechat si poradit. Nákup v obchodě může ale mít i své nevýhody. Jednou z nich bývá to, že prodejce nesídlí v místě vašeho bydliště. Nicméně většina vám počítač při splnění určitých podmínek dopraví domů zdarma. Všichni poskytují instalaci a servis u zákazníka. Co se týče instalace a servisu, je dobré se informovat, jestli je instalace v ceně dodávky, nebo zda ji budete muset zaplatit.

Pokud se rozhodnete pro nákup v internetovém obchodě, máte šanci získat nějakou slevu ze základní ceny počítače. Zajímavý je například <A HREF="http://www.comfor.cz/">Cstore</A>, internetový obchod společnosti Comfor, v němž máte nárok na základní slevu ve výši 3 %. Firma <A HREF="http://www.ccity.cz/">Computer City</A> poskytuje při nákupu přes Internet slevu 2 %. Pokud si koupíte počítač v internetové prodejně <A HREF="http://www.shop.autocont.cz/">Autocontu</A>, máte zase dopravu domů zdarma. Pokud si ho koupíte v kamenné prodejně, za následnou dopravu domů budete muset zaplatit.

Nákup počítače na Internetu nabízí všechny firmy, které jsme oslovili. Všechny (až na Tesco) prodávají počítače koncovému zákazníkovi. Pouze Tesco coby výrobce počítačů prodává prostřednictvím Internetu počítače formou B2B, tedy pouze svým obchodním partnerům. Výhodou nákupu na Internetu je také skutečnost, že nemá zavírací dobu. Všechny firmy, které mají webové stránky, mají na Internetu ceník zboží a většina z nich poskytuje v průběhu prodejních akcí a speciálních nabídek různé slevy.

Jak budeme nakupovat
Po rozhodovací fázi následuje fáze realizační. Víte již, kde si budete kupovat počítač a jak ho zaplatíte. Můžete se tedy vydat do obchodu zjistit, zda je vybraná sestava k dispozici, popř. si domluvit způsob dodávky a formu placení. Pokud budete nakupovat na Internetu, bude vše ještě jednodušší. Postačí pár klepnutí nebo dotaz e-mailem.

Jestliže hotovost na počítač máte a vyčleněnou sumu nezhodnotíte lépe, kupte jej za hotové. Jinak využijte toho, že všichni prodejci – až na jednoho – umožňují nákup formou leasingu nebo splátek. Většina prodejců vám nabídne leasing nebo prodej na splátky ve spolupráci s našimi předními leasingovými společnostmi, jako např. Corfina, Essox Leasing, Home Credit, Multiservis. Společnost All Electronics bude akceptovat i leasingovou firmu, kterou si vyberete sami. Na zboží od společnosti Hewlett-Packard vám Comfor, IRM a All Electronics nabídnou její leasingový program.

Většina z prodejců umožňuje také nákup počítače formou revolvingového úvěru (OK karta). Pouze 3 z 9 prodejců přijímají platební karty. Při takové platbě totiž obchodník musí odvést 2–5 % z ceny. O tuto částku se tedy sníží jeho zisk. Obchodník tak prodává zboží se „slevou“, ale vy z této „slevy“ nemáte nic.

Nejnovější formu placení při nákupech na Internetu nabízí platební karta Juice Pay, kterou začala zavádět Citibank. Vlastně se jedná o elektronickou peněženku určenou pro nákup na Internetu, kterou si naplníte z vlastního konta, založeného u některé z našich bank. Kartu Juice Pay můžete prozatím použít pro nákup počítače pouze v Cstore.

Jaký servis můžeme očekávat
Doprava počítače, instalace a následný servis jsou důležitým lákadlem pro potenciálního zájemce. Pokud nakoupíte počítač u prodejce, který nesídlí ve vašem městě a nemá tam servisní středisko, budete muset kvůli případnému servisu jezdit za ním. Jak je vidět z naší tabulky, všechny firmy provádějí servis u zákazníka. Je však důležité předem vědět za jakých podmínek.

Při výběru obchodníka byste měli zohlednit, co vám může nabídnout navíc (např. slevy, výhody při dalším nákupu). Nejpropracovanější systém udržení zákazníka má pravděpodobně Comfor s nabídkou členství v Comfor Clubu. Jako jeho člen máte při nákupu na Internetu nebo v klasických prodejnách této společnosti nárok na slevu. Členství v zákaznickém klubu od všech prodejců nezískáte. Všechny firmy nabízí slevy stálým zákazníkům. Slevu lze získat i při nákupu nad určitý limit. Rovněž poskytují časově omezené slevy na určitý výrobek a připravují různé reklamní akce, během nichž je na výrobky a komponenty sleva.

Přidanou hodnotou prodejce je tzv. hot line a bezplatná zelená linka, kterou můžete použít pro konzultace. Důležitá je rovněž technická podpora na Internetu. Tu nabízí většina oslovených prodejců. I vlastní hot line provozují téměř všichni prodejci, které jsme kontaktovali. Bezplatnou linku mají naopak jen Libra a Comfor. U Comforu získáte kromě informací o produktech firmy také poučení týkající se leasingu a splátkového prodeje. Zprovoznění zelené linky připravuje firma Ccity.

Počítače a software
Při nákupu počítače byste měli myslet i na nákup vhodného softwaru a operačního systému. Nabídka programů nabízených se slevou je zajímavou přidanou hodnotou, kterou vám prodejce hardwaru může poskytnout. Tady se dá ušetřit asi nejvíce. Některé počítačové firmy nabízí počítačové sestavy včetně kompletního základního programového vybavení. Neváhejte s dotazy, zda vám prodejce poskytne kromě „železa“ ještě něco navíc. Většina firem vám při současném nákupu počítače a softwaru určitě nabídne software se slevou.


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (11) Další článek: Tvoří celá rodina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,