Prodej produktů Autodesku v ČR na splátky: co vy na to, konkurenti?

Jedinou firmou, která má do všech detailů vyřešený splátkový ("leasingový") model prodeje software u nás, je v tuto chvíli Autodesk. Domnívám se, že konkurenti budou muset zareagovat podobně a docela svižně.
Autodesk dobře ví, kde je to nejcitlivější bod českého zákazníka - nalézá se na dně jeho peněženky. Firma proto uvádí na místní podmínky poměrně revoluční způsob prodeje software, a to na splátky; tento způsob bude uvedeno na letošním Invexu. Splátkový prodej umožní nákup i s podstatně menší hotovostí; firma připraví několik typů splátkových kalendářů podle doby a velikosti první splátky, a na některé produkty připraví i sazbu s nulovým navýšením.

Splátkový prodej je proveden spolu s finanční firmou Corfina Trade; splátkování je zatím buď roční (1+12 splátek) nebo jednoapůlroční (1+18 splátek). Mezi zvýhodněné produkty s nulovým navýšením patří do konce letošního roku Autodesk Mechanical Desktop a Genius Desktop. Corfina Trade je dceřinkou známé leasingovky Corfina, která patří České spořitelně. Splátky budou zatím nabízet následující partneři Autodesku: AB Studio, AutoCont, CAD Studio, CT-NET, GES, Grall, Incad, MiniSoft Engineering, Sitewell, SoneCAD, Space a TG Numic.

Živě komentuje: zdánlivě prosté rozhodnutí je v zmatené české legislativě těžko řešitelným oříškem a Autodesk na něm "vyšíval" déle než rok. Software totiž nelze leasingovat jako hmotné majetky, které ihned po koupi přecházejí na svého majitele; jsou problémy s převodem na jiného majitele, vlastník licenční smlouvy má pouze právo k používání software - není jeho doslovným vlastníkem atd. Schéma splátek (či leasingu - je jedno, jak se tento postup nazve, princip je jasný) bylo vypracováno už před pár měsíci, ale změnily se předpisy a Autodesk ČR začínal odznova…

Každopádně je to nabídka, která v podmínkách českého trhu bude hodně silným závažím; Autodesku je jasné, že zejména pro český průmysl je získávání okamžitých finančních prostředků zásadní překážkou při pořízení software - nejde o to, že se software zdá pro řadu firem jako drahý nebo obtížně uhraditelný, vzhledem k prázdné pokladně bývá jeho úhrada přímo nemožná. Splátková politika, navíc umocněná příznivými finančními podmínkami (nulové nebo jen poměrně malé navýšení) umožní pořízení programu - a pak už se peníze na splátky budou muset někde postupně získávat.

Domníváme se, že konkurence působící zejména v oblasti strojírenství bude muset na tento postup Autodesku promptně reagovat podobným postupem; nicméně náskok Autodesku zde už je a nebude se dohánět lehko.

Váš názor Další článek: Apple opět ziskový

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,