Prodej přetaktovaných procesorů Intel je legální

Stačí změnit cedulky, napsat na to vlastní značku a je to. Tak aspoň rozhodl soud.
V Itálii se mají, existuje tam totiž firma Genesys, která prodává vlastní procesory. No nejsou to tak úplně její procesory, jsou to prostě přetaktované procesory Intel trochu v jiném pouzdře u Slotu 1, v případě FCPGA se neliší (aspoň z obrázků na webu to není patrné). Prodává je pod značkou B52 a nikde se v jejích materiálech nepíše o Intelu, prostě uvádí, že využívá procesory jiných výrobců. V nabídce tak najdeme procesory na frekvencích 800, 733, 475 a 450 MHz, asi není nutné příliš vysvětlovat, že se jedná původně o slabší Celerony, procesory jsou tak prodávány za velmi příjemné ceny. Firma Genesys procesory testuje a poskytuje na ně sama tříletou záruku, ne u Intelu, ale prostě přímo u firmy Genesys. Navíc Genesys nabízí i úpravu běžných Biosů, aby rozeznávaly tyto procesory. Tedy naprosto čistý byznys.

Tak trochu jiný procesor...

Intel ale pochopitelně nemohl toto nechat bez povšimnutí a nastartoval soudní mašinérii proti Genesysu. Hlavním a pochopitelným důvodem bylo označování jednoho procesoru B52 jako B52 MMX. To, že Intel je na tuto svou Z3P (zkratku ze 3 písmen) obzvláště háklivý, byl mohli vykládat AMD s Cyrixem hodiny. Soud uznal požadavek Intelu jako legitimní a i Genesys hned kývla a tento model stáhla z prodeje. Prý se ho prodalo okolo 150 kusů.

Druhým požadavkem Intelu bylo úplné zastavení činnosti Genesysu, jehož počínání prý poškozuje dobré jméno Intelu. Soud ale rozhodl, že modifikace nějakého výrobku není nelegální a nelze bránit sestavení nového výrobku z jiných produktů. Proto i Genesys, který neprodává procesory Intel ani jeho značku nikde neuvádí, má právo dělat to, co dělá. Soudních kol již proběhlo několik, ale vždy byly požadavky Intelu zamítnuty. Závěrečné rozhodnutí sice ještě nebylo vyneseno, ale bude ho vynášet stejný soudce, jako vynášel ty předchozí, takže je velmi pravděpodobné, že práce Genesysu bude legalizována.

Co to pro Intel znamená? Ať soud rozhodne jakkoli, přetaktování procesorů bude v budoucnu velmi komplikované, jak porostou frekvence procesorů a FSB a současně bude zastavována výroba starších typů. V tomto krátkém období, ale bude činnost podobných firem možná. Výsledek italského soudu by mohl umožnit podobné postupy v celé Evropě a je i pravděpodobné, že uspějí při případných soudních sporech jinde. Pokud tedy začnete prodávat vlastní procesor Franta 800MHz, nezapomeňte vymazat z dokumentace zmínky o Intelu a uvádějte sebe. Pokud byste prodávali Procesor Intel Pentium III 800 MHz, který by byl ve skutečnosti 533MHz Celeron, tak k soudu půjdete a prohrajete, na tom se nic nemění.

Diskuze (19) Další článek: SolidWorks hledá další živnou půdu

Témata článku: , , , , ,