Prodej hudby přes MP3 začíná!

První vlaštovička ještě jaro neudělá - ale je to začátek legalizace formátu MP3, zatím považovaného za "pirátský vynález".
A je to tady, chtělo by se nevtipně říci: došlo k první významné smlouvě mezi prestižní americkou organizací zastupující hudební vydavatele (NMPA, National Music Publisher´s Association) a internetovým obchodem GoodNoise, kterým tento obchod získává licenci k prodeji hudebních děl přes Internet ve formátu MP3. Server GoodNoise zatím získal jen jedinou hudební „stáj“, ta ovšem stojí za to: je to známý Rykodisc, který zastupuje významné kapely a interprety minulých dekád, jako je Frank Zappa, Louis Armstrong, Leadbelly, Throwing Muses a několik desítek dalších. Kuriózní je, že o uzavření tohoto pionýrského licenčního činu se postarala nechvalně známá Harry Fox Agency, která má na svědomí uzavření „akordového“ serveru OLGA a serveru s texty písní Lyrics.ch.

Důležitá je cena, kterou chce GoodNoise za nahrávky: je zatím ve výši 99 centů za skladbu (tj. asi 33 Kč, tj. 300-400 Kč za běžné cédéčko). Je to asi o třetinu méně než u koupeného CD, ale zrovna cenový trhák to není – chybí booklet, zákazník získává „pouze“ soubor.

Živě komentuje: server GoodNoise (a nejen on) už nějakou dobu hudbu ve formátu MP3 prodává, ale zatím na základě jednotlivých, celkem zřídkavých smluv s jednotlivými menšími vydavateli či přímo kapelami. Díky této plošné smlouvě se licencní postup začíná standardizovat a začíná se přibližovat běžnému licencování, používanému v hudebním vydavatelství – znamená to, že GoodNoise zaplatí agentuře 7.1% z každé částky, kterou utrží za prodej (download) MP3 skladby; agentura si z toho nechá maličký díl a majoritu předá vlastnímu vydavateli.

Samozřejmě i zde je velkým, ne zcela vyřešeným problémem pirátství. Není problémem zabezpečit, aby firma GoodNoise „nešidila“, tj. aby byla kontrola nad tím, co skutečně přes Internet prodá (uploaduje); problémem je, aby se již jednou stažené nahrávky pirátsky nešířily. Proto bude do každého souboru zabudován unikátní identifikátor, který bude ze souboru zpětně dekódovatelný a který bude určovat, že soubor byl legálně vytvořen a prodán, že se nejedná o soubor pirátsky vytvořený; samozřejmě ale asi nebude pro hackera příliš obtížné tuto informaci ze souboru zase odpárat.

Tato licenční smlouva je druhým významným krokem ve věci získání legitimity formátu MP3; musí jich ale nastat ještě mnohem víc. Hlavním problémem je a zůstává pirátské šíření – dokud bude možné vzít MP3 soubor, „zanonymizovat jej“ a přehrávat jej na jakémkoli přehrávači a jakémkoli počítači, budou velcí hudební vydavatelé velice zdrženliví. Míra pirátství u hudby také není nízká, ale zdaleka nedosahuje úrovně u software; příjmy hudebních vydavatelů by mohly drasticky klesnout. V současné době je poměrně nadějná iniciativa nazvaná SDMI (Secure Digital Music Initiative), která se snaží vyvinout technologii, aby přehrávače mohly přehrávat pouze copyrightovaný materiál; jenomže i když přehrávače typu WinAmp či Sonique zabudují tuto technologii do svých dalších verzí, jistě se obratem objeví na warezu cracknuté verze těchto programů, které žádný copyright vyžadovat nebudou.

Váš názor Další článek: Chystá se další velké vyšetřování: po Microsoftu Intel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,