Procesory Intel se do konce roku objeví i v mobilech

Intel prožívá poněkud nešťastné období. Nástup jeho nových procesorů zpozdila a prodražila chyba v čipsetech a jeho hlavní partner pro očekávaný vstup do mobilních zařízení úplně změnil strategii a spolupráce s Intelem už pro něj není prioritou. Je řeč o Nokii, která s Intelem vyvíjela platformu MeeGo. Ta se měla stát systémem pro nové high-end smartphony Nokie a dalo se očekávat, že si Intel připraví půdu pro optimalizaci na své nové mobilní procesory Intel Medfield. Jenomže teď je všechno jinak, MeeGo je odsunuto na druhou, možná až třetí kolej, a prioritou Nokie jsou nové smartphony s Windows Phone 7, které chce nabídnout rychle, levně a s ověřenou spolehlivostí. To mimo jiné znamená sáhnout po osvědčených procesorech.

Intel se podle webu Neowin vyjádřil v tom smyslu, že ho rozhodnutí Nokie nasadit Windows Phone 7 mrzí. Není divu, na jeho nově vyvinuté nízkoenergetické procesory Medfield totiž není tento systém připraven a plánovaná velkovýroba smartphonů Nokia se systémem MeeGo se zúžila na konstatování, že jeden takový smartphone letos vyjde, ale bude pravděpodobně zároveň poslední.

Intel si musí najít jinou cestu, jak se dostat k odbytům pro své připravované mobilní procesory. A chce-li uspět, musí zaujmout. Další nepotěšitelnou zprávou pro Intel totiž bylo dřívější oznámení Microsoftu, že nový desktopový systém Windows bude podporovat i procesory ARM, což znamená ohrožení jeho hlavního odbytiště a pochopitelnou nutnost vrhnout se do protiútoku vstříc mobilním zařízením.

Přestože se vyhlídky Intelu v aktuálních souvislostech nejeví příliš optimisticky, mohlo by se ti ještě letos zvrátit. Podle Intelu vyjdou první smartphony s jeho procesory ještě do konce roku. Snad nezůstane jen u jednoho s názvem Nokia a systémem MeeGo. Samotný systém MeeGo se však nemusí úplně ztratit, Intel se může zasadit o jeho rozšíření nejen v mobilních telefonech. Ostatně už jeho vývoj počítal s nasazením v tabletech, netboocích nebo televizích. První vlaštovkou budiž právě odhalený netbook Fujitsu s MeeGo.

Diskuze (7) Další článek: Dejte jí z lásky notebook

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,