AMD | Intel

Procesory Intel s integrovanou grafikou od AMD: výkonem překonají GTX 1060!

Intel po několika měsících spekulací konečně oficiálně vydal nové procesory, na nichž spolupracoval s AMD. Označení procesor zde samozřejmě není úplně přesné, jde totiž o multičip, který obsahuje CPU i GPU. Stojí tak mezi běžným CPU s integrovaným grafickým jádrem a kompletním SoC.

Na trh zatím vyšle celkem pětici modelů, o kterých říká, že se výkonem mohou rovnat grafikám Pascal od Nvidie. Nejvýkonnější varianta je prý postavena přímo proti GTX 1060 v mobilní verzi Max-Q. Jde tak o jednoznačnou odpověď na úspěch řady GTX v mobilním segmentu, kde se samotné AMD zatím nechytlo. Spolupráce s Intelem by mohla být správnou cestou.

8th_gen_intel_core_processor_678x452.jpg
Tohle je multičip, kde se nachází CPU od Inteu a GPU s vlastní pamětí HBM2 od AMD

V nabídce najdeme čtyři procesory Intel Core i7 a jeden Core i5. Jde o CPU postavená na generaci Kaby Lake-Refresh, na poslední Coffee Lake se tedy nedostalo. Ve všech případech jde o čtyřjádro s hyper-threadingem a v nejvyšší konfiguraci nabídne takt 3.1 GHz a v boostu 4,2 GHz.

Vega M GH a GL

Grafická jádra integrovaná na multičip jsou označována jako Radeon RX Vega M. A následuje specifikace GH nebo GLgraphics high nebo graphics low. Výkonnější verzi najdeme ve dvou modelech procesoru, které mají TDP nastaveno na 100 W. U zbytku s grafikou ve verzi GL je to 65 W. Kapacita vlastní paměti pro GPU je 4 GB a využívá typ HBM2.

Reálné testy samozřejmě zatím k dispozici nemáme, na stroje s novými procesory si budeme muset ještě chvíli počkat. Nicméně z prezentací Intelu je jasné, že minimálně s dvěma výkonnějšími modely míří do segmentu herních notebooků. Podle grafů, které Intel nabídnul na slajdech, může být výkon stejný nebo o kousek vyšší než v případě kombinace Core i7-7700HQ a GTX 1060 Max-Q.

22_575px.png
Nejvýkonnější varianta má konkurovat GTX 1060 v mobilní verzi Max-Q

Procesory s grafikou Vega M GL potom mají konkurovat nižší řadě GTX 1050, což opět dokazují podobné výsledky ve hrách nebo benchmarcích.

Ovladače od Intelu

O grafické ovladače se sice bude starat AMD, ale distribuovat je bude samotný Intel, který je podepíše, certifikuje a v rámci aktualizační platformy pošle uživatelům. Zároveň ale bude možné používat utilitu AMD Wattman pro přetaktování GPU. V případě procesoru bude overclocking nabízet pouze nejvýkonnější varianta Core i7-8809G. K tomu ideálně poslouží nástroj Intel Extreme Tuning.

Po zveřejnění detailů je zároveň vyřešena otázka, zda náhodou nebudou podobné čipy dostupné i v podobě běžných desktopových pouzder do standardní patice – nebudou. Vždy se bude jednat o BGA multičip určený pro notebooky nebo menší stolní počítače. Ostatně ten referenční už ukázal Intel v podobě modelu NUC. Svoje obdoby potom má brzy představit i HP a Dell. Na trh se potom dostanou první stroje s těmito procesory v průběhu jara. Cena u nejvýkonnějšího Intelu s výkonem GTX 1060 by měla být 1 000 dolarů, tedy asi 26 tisíc korun s daní.

Diskuze (15) Další článek: Chytré krmítko Catspad rozpozná různé kočky a naservíruje přednastavené množství jídla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,