Procesory Intel Core M se nepovedly. Nemají o ně zájem výrobci ani uživatelé

  • Intel Core M měly být procesory, které zaplní mezeru mezi Atomy a Intel Core i
  • Ceny pro OEM výrobce jsou stejné a výkon je nižší
  • Výhodou zůstává pouze lepší efektivita

Letošní Computex přinesl na přelomu května a června nálož nových notebooků ve všech cenových kategorií. Jednou z těch, o niž výrobci tvrdí, že stále roste, jsou hybridní zařízení 2v1. Ty zaujmou především nízkou cenou, ale také možností proměnit běžný tablet v relativně dobře použitelný notebook třeba na cesty.

obrázek 135.jpg
Na procesory Intel Core M vsadil Apple ve svém Macbooku. Díky nim mohl zcela vypustit aktivní chlazení

Jenže zatímco v roce 2014 se zdálo, že těmto levným kategoriím začnou dominovat procesory z nově představené kategorie Intel Core M, Computex ukázal něco jiného. Řada výrobců začala procesory Intel Core M ignorovat a do svých strojů i přes nižší efektivitu volí mobilní procesory Core i3, i5 nebo i7.

To stejné si potom můžeme ověřit i v reálné nabídce e-shopů. Koukli jsme na Alzu (poznámka: toto není inzerce, prostě je to největší e-shop, kde se prodá nejvíce notebooků) a v kategorii hybridních notebooků najdeme 35 produktů využívající procesor Intel Core M. Naproti tomu hned 114 zařízení s procesorem řady Core i3, i5 či i7.

Důvodů je přitom hned několik – výkon, efektivita, cena a v neposlední řadě paradoxně také výdrž.

Pomalejší za stejnou cenu

Procesory řady Intel Core M měly vyplnit mezeru mezi nejlevnějšími procesory Intel Atom a mobilní řadou procesorů Core i. Dalo by se tedy očekávat, že i ceny pro OEM výrobce se budou nacházet někde uprostřed a umožní tak vyrábět levnější zařízení než s běžnými mobilními procesory. Intel však nasadil cenu na stejnou úroveň.

Pokud si tedy porovnáte ceny procesorů Intel Core i5-6200U, což je základní model poslední mobilní generace a Intel Core m5-6Y54, najdete stejnou doporučenou cenu pro koncového zákazníka – 281 dolarů (asi 6 700 Kč). Ta samozřejmě bude nižší v případě OEM výrobců, nicméně s velkou pravděpodobností bude u obou modelů stále stejná či velmi podobná.

obrázek 136.jpg
Porovnání mobilním procesorů Intel Core i5 a Intel Core m5. Výkon druhého z nich je o desítky procent nižší, cena je však stejná (zdroj: Intel)

A jak vypadá reálný výsledek v nacenění produktů dobře dokumentují ceny tabletů Microsoft Surface Pro 4. Základní model obsahující 4 GB operační paměti, SSD s kapacitou 128 GB pracuje s procesorem Intel Core m3 a jeho oficiální cenou je 849 dolarů. Microsoft však nabízí stejnou konfiguraci, kde je jediným rozdílem značně výkonnější procesor Intel Core i5. A jak se liší ceny? Druhá varianta je dražší o pouhých 50 dolarů.

Výkon procesoru Core i5 je vyšší o 15-25 % v závislosti na konkrétní činnosti. Ze strany výrobců tedy existuje pouze jediný důvod, proč by měli sáhnout po méně výkonnějším procesoru za stejnou cenu – efektivita.

Nižší příkon, výdrž stejná

Výdrž na baterii je jednou z klíčových vlastností, podle nichž se zákazníci a potenciální uživatelé při výběru nového notebooku rozhodují. V případě ultrabooků a strojů podobné konstrukce jsme si zvykli na výdrž, která se postupně přiblížila k deseti hodinám kancelářského použití. Srovnáme-li TDP výše zmíněných procesorů, zjistíme, že jsou nastavena na hodnoty 15 W v případě Intel Core i5 a 4,5 W u méně výkonnějšího modelu.

I přes tyto vlastnosti však výdrž modelů s novými procesory Core M nijak nepokročila. Apple i u svého Macbooku udává výdrž desíti hodin. Důvody jsou přitom dva. Výrobci se jednak rozhodli pro tenčí konstrukce, do nichž se však nevměstná tak velký akumulátor. Chod je tedy o něco úspornější, jenže rezervoár energie je o kus menší.

obrázek 133.jpg
Intel Core M má v efektivitě navrch především v klidu, pokud dojde na zátěž, rozdíly se rychle stírají (zdroj: DigitalTrends)

Druhým důvodem je potom charakteristika procesorů a jejich efektivita v různých úrovních zátěže. Na tu se zaměřil v testu web DigitalTrends. Výsledkem je, že procesory Intel Core M mají výraznou převahu pouze v klidovém režimu (idle). Pokud dojde na vyšší zátěž, rozdíly v efektivitě se prakticky setřou a stroje s Core M o svoji hlavní přednost přijdou. Navíc není třeba dodávat, že otevřený notebook v klidovém stavu nechává jen málokdo – v takovém případě dojde spíše k jeho uspání či hibernaci.

Proč Intel Core M?

Vedle dvou ryze technických problémů může spočívat menší oblíbenost procesorů Core M také v jejich názvosloví. Intel se u nich drží označování podle výkonnějších předchůdců Intel Core i. Ve specifikacích tak uživatelé potkávají Core m3, m5 nebo m7, které však mohou díky tomu působit dojmem jakýchsi ořezaných komponent.

Pro Intel tak možná byla lepší varianta vytvořit novou řadu s vlastním názvem, která by se vmáčkla mezi Atomy a běžné procesory Core. Přitom mohlo zůstat značení číslovkami podle výkonu – ostatně i u Atomů pro telefony a tablety najdeme verze x3, x5 a x7.

Podobná změna však není zcela vyloučena. Na Computexu oznámil Intel nové platformy Apollo Lake (pro procesory Celeron a Pentium) a Kaby Lake (pro procesory Core). O mobilních verzích Core M však nepadlo v přednášce ani slovo. V budoucnu bychom tedy mohli v levných noteboocích vídat procesory s novým označením.

Zachrání je Apple?

Podobně jako Microsoft, který na Intel Core M vsadil pouze v základním modelu Surface 4 se zachoval také Asus, který ve svém novém Zenbooku 3 zcela od těchto procesorů upustil. A to i přesto, že předchozí generace označená jako Zenbook UX305 procesory Core M obsahovala navzdory cenovce přes 25 tisíc korun.

Intel tak může spoléhat především na Apple, který si úsporné procesory vybral pro svůj dvanáctipalcový Macbook. Důvod je přitom jasný – zcela pasivní chod bez použití ventilátoru. Tomu se nevyhnul právě Asus, který do svého Zenbooku 3 namontoval nejtenčí ventilátor v notebooku vůbec – na výšku má pouhé 3 milimetry.

S tím by se však Apple pravděpodobně nesmířil a je tak jednou z mála nadějí pro řadu těchto procesorů. Jenomže Acer už u svého nového modelu Switch 12 zvládl díky kapalinovému okruhu pasivně uchladit i Core i5/i7 v těle tenkém 9,5 mm. Tudíž by to teoreticky šlo i v novém MacBooku.

Intel Core M ve stávající podobě pravděpodobně přežije do doby, než na trh přijdou procesory s 10nm výrobním procesem. V té chvíli se efektivita procesorů rapidně zvýší a při zachování či zvýšení výpočetního výkonu budou moci spolehlivě fungovat i bez aktivního chlazení. Nástup této generace procesorů se však postupně oddaluje a v případě dodržení původních plánů tu již měly být. Jenže aktuálně vypadají optimistické odhady na konec roku 2017.

Diskuze (62) Další článek: Seznam.cz už má funkční navigaci do auta, ale zatím pšššt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,