Procesor Xeon zpožděn až o několik týdnů

Chyba v procesoru Intel Xeon skutečně existuje - výrobce procesoru, firma Intel to potvrdila až po...
Chyba v procesoru Intel Xeon skutečně existuje - výrobce procesoru, firma Intel to potvrdila až po řadě dnů. Chyba sice postihuje jen malinkou skupinu počítačů s tímto procesorem, a to čtyřprocesorové servery, které "tuhnou"; nedotýká se ani grafických stanic, ani serverů s méně než čtyřmi čipy. Je docela možné, že tato chyba v čipu je i u nižší verze (440GX), určené právě hlavně do stanic, ale jak praví mluvčí Intelu, "neprojevuje se zde". Uvedení procesoru Xeon na trh se tak odkládá podle vyjádření Intelu o "více týdnů".
Intel Xeon, který byl představen na konci června, bude v prvních verzích nataktovaný na 400 MHz a bude mít až 1 MB cache; koncem roku pak bude čip s taktem na 450 MHz s 2 MB cache. Velké dodávky ale bude moci Intel realizovat až 30 dní po opravě chyby.
Živě komentuje: Intelu je tradičně mediálně neobratný, jakmile se jedná o chybu v čipu. Už poněkolikáté si o této chybě cvrlikali i vrabci na střechách, ale Intel stále "zkoumal". I nyní firma nechce komentovat, zda je chyba závažná nebo ne - ale kdo jiný by už toto měl komentovat než výrobce? Intel Xeon je jeden z nejdražších čipů od Intelu všech dob - jeho serverová verze s megabajtovou cache bude stát 2800 dolarů (za jeden čip, tj. 11000 USD pro čtyřprocesorový server jen za procesory!) a měla by v prodeji docela významně vylepšit finanční výsledky firmy, zejména zisk. Současně se také jedná o zatím vůbec nejsilnější zbraň Intelu proti unixovým serverům - i když zatím existovaly víceprocesorové servery (PC), byla úroveň paralelismu mizerná. Nemilé je to, že chyba se projevuje právě v čtyřcestném paralelismu, na což pochopitelně neopomenou unixoví producenti škodolibě podotknout - no jo, tohle my jsme vyřešili tak před patnácti lety.
Cena i dostupnost procesoru trošku snižuje význam Xeonu. Protože čtyři procesory stojí na nákupu asi 11 000 USD, bude takto našlapaný server stát ne méně než 600 000 Kč, ale může stát až několik miliónů Kč - a to už je cena unixového stroje, i když obdobně výkonná riscová mašina může stát výrazně více. Nemilé je i opoždění, ze kterého vyplývá, že se servery s Xeonem se v běžném prodeji nesetkáme dříve než v září letošního roku.
Váš názor Další článek: Evropan brouzdá víc než Američan

Témata článku: , , , , , , , ,