Technologie | Procesory | ARM

Procesor Nuvia Phoenix od bývalého architekta Applu a Armu je výkonnější a úspornější než čipy od AMD a Intelu

Společnost Nuvia založil a vede Gerard Williams III, který byl v minulosti hlavním architektem procesorů v Applu a také strávil více než 10 let přímo v Armu. Firma má i další skvělé mozky z tohoto segmentu.

Dle jejich vyjádření se na křemíkové čipy zaměřují ze zcela jiného úhlu a díky tomu vyvíjí i pokročilejší typ procesoru, který je výkonnější a úspornější než nejmodernější čipy na trhu. Jejich hlavním vyvíjeným modelem je momentálně procesor Phoenix, který v rámci simulace otestovali v programu Geekbench 5.

Podle propočtů (reálný čip ještě nemají k dispozici) má být tento čip v jednojádrových výpočtech o 40 % až 50 % výkonnější než čipy s architekturou Zen 2 (AMD) a Sunny Cove (Intel), přičemž zároveň má mít pouze třetinovou spotřebu.

dfbdfbd.jpg

Nuvia Phoenix zatím cílí na TDP 5 W, takže velmi úsporné čipy, ale škálování s více jádry by neměl být problém. Pokud je jednojádrový výkon skutečně tak vysoký, tento čip bez problému porazí nejmodernější čipy od AMD a Intelu i s mnohem menším počtem jader.

Je však nutné mít na mysli, že se jedná o simulaci v rámci jednoho syntetického testu. Vzhledem k tomu, jaké zkušené inženýry firma má, naděje na menší revoluci ale rozhodně je.

Diskuze (11) Další článek: Kříženec koronaviru z americké laboratoře putuje do světa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,