Procesor Ezra na světě a hned i pro notebooky

Firma VIA Technologies oficiálně představila procesor s kódovým názvem Ezra. Jedná se vlastně o procesor VIA C3, jen vyráběný 0,13mikronovou technologií.

Procesor s kódovým názvem Ezra je prvním procesorem na světě, který je vyráběn sériově s využitím 0,13mikronové technologie. Přešel na ni z 0,15mikronové technologie, pomocí které se doposud procesory VIA C3 vyráběly. Interní takt procesoru se zvýšil až na 800 MHz.

Procesor VIA C3 (0,15 nebo 0,13mikronovou technologií) je určen pro Socket 370, má L1 cache velikosti 128 KB a L2 cache velikosti 64 KB. Ty jsou konstruovány shodně, jako vyrovnávací paměti procesorů AMD, takže lze říci, že procesor VIA C3 má interní cache velikosti 192 KB (resp. procesor pojme najednou až 192 KB dat). Numerický koprocesor je taktován na polovičním kmitočtu v porovnání se zbytkem procesoru. Procesor VIA C3 s taktem 800 MHz tedy má FPU jednotku s taktem 400 MHz. Vedle matematického koprocesoru obsahuje VIA C3 ještě MMX a 3DNow! jednotky, které jsou taktovány na plnou rychlost procesoru.

Procesor VIA C3 je určen pro aplikace, kde je podmínkou především nízká produkce tepla. Procesory přesto stále vyžadují chladič s větrákem, i když se jedná o verze s nízkou spotřebou, protože je použita 0,13mikronová technologie.

Paralelně se "stolní" verzí procesoru C3 se objevila též mobilní varianta tohoto procesoru s názvem Mobile VIA C3. Jeho vlastnosti jsou identické, jen může používat i jiné pouzdro, než známé PGA pro Socket 370.

Živě komentuje: Prvenstvní v použití 0,13mikronové technologie nezůstane firmě VIA Technologies dlouho. Dva připravované procesory od firmy Intel mají používat právě 0,13mikronové technologie. Jedná se o procesor s kódovým názvem Tualatin (zhruba 0,13mikronová verze Pentia III) a procesor Pentium 4 v novém pouzdře a patici Socket 478.

Váš názor Další článek: Napster se připojuje k MusicNet

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,