Proč YouTube nenabízí živé vysílání pro běžné smrtelníky

YouTube je největší videoportál na světě. Na místě je tedy otázka, proč nenabízí i živé streamování, jak tak činí třeba populární Ustream a další. Kde je zakopaný pes?

Je to zhruba týden, co jste se mohli na YouTube podívat na živý přenos druhého komunitního symfonického orchestru – YouTube Symphony Orchestra 2011. Tentokrát soubor složený z hudebníků ze všech koutů světa vystoupil ve světoznámé opeře města Sydney.

YouTube během přenosu zaznamenal na 33 milionů otevřených streamů ze 189 zemí světa. Skoro tři miliony návštěvníků se pak dívaly skrze mobilní telefon. To vše dohromady vytvořilo datový tok, který se na konci více než tříhodinového přenosu vyšplhal na 422 TB audiovizuálních dat. Po přepočtu tedy diváci ze serverů Googlu analogicky stáhly na 145 milionů kvalitních „empétrojek“. Potud tedy oficiální čísla z oficiálního blogu.

Letošní orchestr YouTube

 

V souvislosti s živým přenosem se opět začalo spekulovat o tom, jestli YouTube někdy nabídne živé streamování i pro běžné smrtelníky – tedy v podstatě stejnou službu jakou dnes provozuje Ustream, Justin a další. Přestože i renomovaná média už mnohokrát tvrdila, že je tato funkčnost prakticky za dveřmi, realita byla pokaždé opačná.

První problém: obrovská datová náročnost

Ačkoliv se může zdát, že se jedná o zcela přirozenou evoluci Youtube, Google se musí potýkat se dvěma základními problémy – s datovým tokem a autorskými právy. Živé streamování je další nápor na datová centra, který nelze tak jednoduše rozdělit a škálovat. Pokud by měl YouTube problémy u kódování běžného současného videa, prostě ho na webu publikuje trošku později. U živých přenosů ale nemůže otálet a takové kódování má tedy absolutní prioritu.

 

Zatímco Ustream podle Alexy navštíví 5 milionů surfařů každý den, v případě YouTube jde až o 390 milionů návštěvníků.

 

YouTube má samozřejmě obrovské datové kapacity, stejně tak obrovská je ale i jeho uživatelská základna. Kdyby začal každý náhle streamovat živě – třeba jen jako zkoušku nové funkčnosti – byl by to mnohem větší nápor než v případě Justinu, Ustreamu a podobných služeb dohromady.

Druhý problém: autorská práva

Druhou překážkou mohou být autorská práva. Opět platí, že je YouTube mnohonásobně větší než Ustream a další streamovací weby, těší se tedy mnohem větší pozornosti majitelů autorských práv. Ostatně když se podíváte do historie soudních sporů a nejrůznějších stížností, YouTube a přeneseně tedy i Google jich eviduje mnohem více než třeba kdysi velmi populární Metacafe..

Zatímco asynchronní video lze dodatečně zkontrolovat a případně zablokovat jeho obsah, u živých streamů to tak jednoduché není. Co když tedy bude někdo živě vysílat třeba prémiový obsah z americké kabelové stanice? To je v podstatě pobídka pro další soudní spor lid vs. Google.

Ve své představivosti nakonec nemusím jít ani tak daleko. V podstatě by stačilo, aby si vysílatel videa na pozadí spustil rádio s aktuálními hity, a z hlediska autorských práv je také vymalováno. Automatická analýza zvuku je sice už dnes na poměrně dobré úrovni – majitelé Androidů a iPhonů velmi dobře znají třeba Soundhound – nicméně představte si třeba situaci, kdy by z důvodu autorských práv vypadl po deseti sekundách streamování zvuk. Blogeři by se na YouTube snesli jako hladové masařky a novou funkčnost by zadupali do země. Docela možná by se nakonec objevil i nějaký ten podivín, který by si stěžoval i na to, že jeho data YouTube vůbec analyzuje a porovnává, což zavání přinejmenším praktikami despotického režimu.

youtube live.png
Mohl by živý přenos na YouTube vypadat třeba takto?

V minulosti se tvrdilo, že YouTube nabídne živé streamování pro běžné smrtelníky nejprve v rámci svého pátého výročí (2010), posléze pak v rámci toho šestého (letos). Nic takového se ale nakonec nestalo a představitelé YouTube se nechali loni slyšet, že podobnou funkčnost zatím neplánují. To ale bylo před rokem a dnes máme konec března 2011. Můžeme tedy opět doufat, že se to už na pořadu dne konečně objeví.

Pokud by se tak stalo, Ustream, Justin, Qik a další služby by měly obrovský problém. Oficiální YouTube aplikace je totiž prakticky v každém chytrém telefon a YouTube přehrávač je k dispozici i v HTML5, potenciální základna uživatelů je tedy obrovská. YouTube by mohl zároveň využít situace na trhu a přenosy ve vyšší kvalitě by po vzoru svých konkurentů zpoplatnil. Uzemnil by tak zároveň své kritiky, kteří mu dodnes vytýkají slabší byznysplán založený pouze na reklamě. Takto na druhou stranu funguje drtivá většina aplikací Googlu pro koncové zákazníky vyjma zpoplatněného extra prostoru pro Picasu a Dokumenty a několika dalších služeb dostupných pouze za oceánem..

Dočkáme se živého streamování na YouTube do roku 2015? Co myslíte? Podělte se se svým názorem v diskuzi.

Diskuze (26) Další článek: Elektronické originály – konečně je to úplně snadné!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,