Proč platit tam, kde lze ušetřit? 3.

V předchozích dílech jsme domácí počítač zdarma zabezpečili proti virům a útokům z internetu a opatřili jej programy pro tzv. kancelářskou práci. Nyní je čas nainstalovat nějaký nástroj, který pomůže s organizací souborů na disku a s jejich případnou kompresí.

Souborové manažery

Windows samotné obsahují souborový manažer Průzkumník. Někdo jej používá, někdo ne, faktem zůstává, že se stále objevuje mnoho náhrad tohoto souborového manažeru. Snad nejznámější je Total Commander. Používá jej mnoho uživatelů, které si získal svým jednoduchým ovládáním a přehledným zobrazením souborů na disku za pomoci dvou svislých panelů. Program je shareware, tudíž po uplynutí zkušební doby si jej musíte zakoupit.

Bylo by asi hříchem nezmínit nejlepší český souborový manažer, Servant Salamander. Ne všichni uživatelé jej mají rádi, nicméně častá přítomnost na mnoha počítačích méně zkušených i pokročilých uživatelů vypovídá o mnohém. Všechny informace o programu naleznete na domovských stránkách jeho výrobce, firmy Altap. Nejnovější verze je placená, starší však můžete stáhnout jako freeware. Ve srovnání s Total Commanderem je zhruba o polovinu levnější a za zmínku stojí především široká podpora archivů a nejrůznějších souborů pro náhled. Další funkce můžete přidávat pomocí zásuvných modulů.

Zcela zdarma je šířen Turbo Navigator. Na adrese http://turbonavigator.us/ najdete několik odkazů na servery, odkud je možné si kopii programu stáhnout. Zajímavě působí také freeCommander, který můžete stáhnout včetně české lokalizace. Program kombinuje vzhled Průzkumníka i dvou panelů do sebe, můžete si tak nechat zobrazit dva svislé panely, stromovou strukturu adresáře a náhled na soubor najednou. Pokud tedy máte dostatečně velké rozlišení obrazovky.

Komprimační programy

V současné době už otázka komprimace kvůli úspoře místa na disku není tak žhavá, jako v době 1GB a menších disků. Nicméně kvůli přenosu souborů po internetu nebo v podobě příloh elektronické pošty je dobré mít v počítači nainstalovaný nějaký program pro práci s archivy. V případě některého z pokročilejších souborových manažerů máte vyhráno. Většinou podporují minimálně kompresní formát zip.

Pro další můžete vyzkoušet například program IZarc. Je šířen zdarma jako freeware, můžete jej stáhnout z jeho domovských stránek. Najít jej můžete také na pravidelných CD přílohách časopisu Computer. K jeho výhodám patří integrace do prostředí systému v podobě kontextové nabídky souborů, spolupracuje s antivirovými programy. Program, který podporuje více jak dvacítku různých kompresních algoritmů, je k dispozici i v českém jazyce.

Další zástupce freeware kompresních programů se jmenuje ZipGenius Suite. Podporuje 21 různých kompresních formátů, integruje se do Exploreru a umí vytvářet také archivy chráněné heslem. Volně šiřitelných programů pro kompresi souborů je samozřejmě více, zkuste prohlédnout některý ze skladů volně šiřitelných programů.

Pokud použijete funkci pro vytvoření zaheslovaného archivu, budete ve velkých nepříjemnostech, pokud toto heslo zapomenete. Metod, jak heslo zjistit, není mnoho a ne všechny budou úspěšné. Univerzální hesla neexistují. Pro rozpoznání hesla z archivu typu Zip můžete vyzkoušet nástroj PicoZip Recovery Tool. Program používá slovníkové metody nebo tzv. hrubý útok. Slovník českých výrazů lze stáhnout z domovských stránek programu.

Software pro evidenci obsahu CD

Pro snadné nalezení souborů, které máte zaarchivovány a vypáleny na vyjímatelných médiích, používejte některý z tzv. katalogizovacích programů. Pro evidenci umístění instalačních souborů důležitých programů můžete vyzkoušet program SoftCAT. Přístup k programu může být chráněn heslem. Konečně pro přesné zmapování výskytu jednotlivých souborů na různých výměnných médiích (CD, disketách) můžete používat český program dbCat. Svou databázi program ukládá do formátu MS Access.

Abyste se vyznali ve svých hudebních CD, můžete si je také evidovat v programu na počítači. CD-téka je volně šiřitelná, česká a většině uživatelů by měla stačit. Pokud byste rádi opravdu propracovaný program pro evidenci datových nosičů, zkuste WhereIsIt. Kromě katalogizační funkce umožňuje uložit náhledy na obrázkové soubory, uchovávat informace o skladbách, spolupracuje s CDDB atd. Další funkce lze přidat pomocí zásuvných modulů. Za kvalitu se ovšem platí, a tak tento shareware program musíte po uplynutí zkušební doby zakoupit.

Obdobně je na tom s licenční politikou aplikace Disk Explorer Professional, která je zajímavá především relativně malou velikostí databáze nebo Advanced Disk Catalog. Ten je zajímavý například generováním různých sestav. Disk Explorer Professional je stejně jako WhereIsIt možné opatřit českým překladem.

Software pro hromadné přejmenovávání jmen souborů

Pokud budete pracovat s digitálním fotoaparátem, budete jedněmi z těch, kteří využijí nástroje pro hromadné přejmenovávání souborů podle určitých pravidel. Opět, pokročilé souborové manažery mají takové funkce zabudované, využít však můžete specializovaných programů. Jedním takovým je Ant Renamer. Jednoduchým programem pro přejmenovávání souborů je také RenameStar nebo český Renamer.

Základní nástroje pro práci se soubory máme tedy za sebou. Příště se podíváme, jaké prohlížeče a multimediální přehrávače nabízí freewarový trh.

Diskuze (19) Další článek: Červ Kibuv zřejmě nemá rád George Bushe

Témata článku: , , , , , , , , , , ,