Proč platit tam, kde lze ušetřit? 1.

Pomalu si zvykáme na to, že koupí počítače investice do výpočetní techniky teprve začínají. Samotný počítač bez software je k ničemu. Základní investicí je operační systém, v dalším kole následují další programy. V našem seriálu si povíme o alternativách pro komerční a často používaný software.

Většina uživatelů zůstává u operačního systému Windows – v současnosti má smysl hovořit pouze o Windows XP. Jejich výhoda spočívá v instalaci OEM verzí na nově prodávané počítače. Totéž se děje i s Linuxem, příkladem jsou společnosti Mironet nebo Orange & Green se svými linuxovými distribucemi, ale s počtem prodaných OEM verzí Windows to nelze srovnávat. Smyslem tohoto krátkého seriálu je ukázat, že další programové vybavení počítače lze realizovat s minimálními náklady, při použití volně šiřitelných programů.

Antivirový program

Dnes se za nejdůležitější vybavení počítače nepovažuje balík kancelářských aplikací, ale kvalitní antivirový program. Po dokončení instalace Windows byste jej měli nainstalovat co nejdříve a stejně tak stáhnout z internetu všechny dostupné bezpečnostní záplaty. Na českém trhu je k dispozici volná verze antiviru avast! 4 Home, který byl oceněn v testech VB 100% a má také nálepku ICSA Labs Certified. Program můžete doma bez obav používat, podmínkou je bezplatná registrace na webu výrobce. Program podporuje změnu vzhledu pomocí skinů. Ze stejného webu si můžete stáhnout také jednoúčelový odstraňovač nejrozšířenějších virů.

Firewall

Pro zabezpečení počítače je také dobré nespokojit se s vestavěným firewallem ve Windows XP a sáhnout po nástroji třetí strany. Pro domácí použití opět zdarma můžete používat Kerio Personal Firewall, který se pyšní stejnými oceněními jako zmíněný antivir avast! 4. Program komunikuje v českém jazyce a jeho ovládání je velmi intuitivní. Samozřejmostí je také plná dokumentace.

Pokud plánujete instalovat různé volně šiřitelné programy, měli byste si dát pozor na doprovodný software nazývaný souhrnně spyware a adware. Jedná se o malé prográmky, které se potichu instalují s hlavní aplikací. Některé z nich pouze obtěžují nevyžádanou reklamou, jiné pak mohou z vašeho počítače odesílat různé soukromé údaje. Ochrana je jednoduchá. Nepoužívat programy, o kterých se ví, že obsahují spyware / adware, případně si pro kontrolu instalovat jejich lovce a občas počítač prověřit.

Adware a spyware

Takovým lovcem může být například program německé firmy Lavasoft Ad-aware. Program je pro nekomerční použití zdarma v základní verzi. Rozhraní programu je ve výchozím stavu anglické, nicméně český překlad si můžete při instalaci aktivovat. Podobným programem je Spybot Search & Destroy 1.2. Také on je zdarma, avšak můžete poslat autorovi finanční dotaci.

Internetový prohlížeč a poštovní program

Jakmile máte svůj počítač zabezpečený, je čas začít komunikovat s okolním internetovým světem. Samotný operační systém Windows XP obsahuje jak internetový prohlížeč, Internet Explorer, tak poštovního klienta Outlook Express. Okamžitě je můžete začít používat, nicméně pokud máte rádi alternativy, můžete uvažovat o následujících programech.

Univerzálním balíkem pro prohlížení internetových stránek a práci s elektronickou poštou je program Mozilla. Na adrese www.czilla.cz najdete jeho českou mutaci. Program můžete instalovat jak ve Windows, tak i v operačním systému Linux.

Někteří uživatelé mohou dát přednost samostatným programům, prohlížeči Firefox a poštovnímu klientovi Thunderbird. Oba vychází z Mozilly, jednoho dne se Mozilla rozdělí a budou existovat právě tyto dva samostatné moduly. Pro Windows a několik jiných operačních systémů je k dispozici také Opera. Jedná se o zajímavý produkt, který kromě internetového prohlížeče obsahuje i poštovního klienta. Jeho základní charakteristikou je především úžasná rychlost načítání internetových stránek. Drobnou vadou na kráse je přítomnost reklamy v neregistrované verzi. Registrace je však už za poplatek.

Komunikátor

Pro uživatele připojené k internetu pomocí kabelové televize případně jiného trvalého připojení se nabízí on-line komunikační nástroj. Ve Windows XP obsažený Windows Messenger však používá velmi málo uživatelů. Typickým programem pro on-line komunikaci může být ICQ. Program obsahuje také verzi, kterou není nutné instalovat, spouští se ve formě okna internetového prohlížeče, najdete ji na adrese go.icq.com. Český překlad získáte například na serveru www.cestiny.cz.

Alternativou, která dovede komunikovat i s protokoly jiných programů je SIM – Simple Instant Messenger. Programe je zcela zdarma, k dispozici pro Windows i pro Linux – v obou operačních systémech tak můžete používat jediný program. Jiným programem pro on-line komunikaci je například Trillian, který je v základní verzi také zdarma, jeho české stránky naleznete na www.trillian.cz.

Programy pro stahování

Trvale připojení uživatelé internetu většinou budou programy stahovat přímo z internetových stránek, takže jim přijde vhod některý ze správců stahování, tzv. download manažerů. Zdarma je například výborný LeechGet 2004, přehled některých dalších naleznete v našem starším článku.

Příště zabrousíme do oblasti nástrojů pro práci se soubory a do sféry kancelářských programů.

Diskuze (60) Další článek: Úspěšný červ Sasser má novou variantu B

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,