Proč někteří programátoři píší počítačové viry?

Diskuze čtenářů k článku

Michal Chorvatovič  |  20. 04. 2001 19:02

Zdravim vsetkych nadsencov i tych znudenych.
Chcem napisat svoje nazory na tuto temu.
1) Mnohe reakcie nesuvisia s nazvom clanku, ale to je o inom.
2) Na margo skod! Zalohovanie je draha vec. Nie vzdy sa da vsetko zalohovat.
3) Obrovske skody, ktore spachal ILY nemusia byt vyslovene zo straty udajov, lebo tie sa daju naozaj castokrat ozeliet, alebo mozno aj obnovit. Zabudame, ze Amerika je krajina neobmedzenych moznosti.
4) Myslim si, ze najvacsia polozka "skody" je v tom, ze si firmy volaju ine firmy, aby im dali systemy do poriadku a aj ked oprava nie je narocna a ani velmi zdlhava, preco si nevypytat vela, ved Amerika je Amerika.
5) Ak aj to urobi firemny expert (alebo "expert") tak to stoji cas - jeho, toho, kto nemoze pracovat atd. a cas su peniaze (teda aspon v Amerike)


6) Na skole ma ucili zopar zakladnych principov:
Pouzivatel nikdy nevie co chce!


Ak vie, nevie to povedat!


Programy treba robit blbuvzdorne!


Pouzivatel sa sprava nelogicky a nepredvidatelne.



Z toho mi plynie, ze MS niektore veci pri navrhu svojich OS asi zanedbal. Isiel asi az privelmi v ustrety pouzivatelovi. (Ako keby sa mi auto vzdy nastartovalo, ked vyjdem z domu - mat tak auto a dom.)
7) Zvykli sme si, ze sa MS OS pytaju aj viackrat pri niektorych nedolezitych veciach, preco sa nepytaju pri skriptoch? Staci taka ochrana, ze sa spytam, ci to naozaj chce pouzivatel otvorit - spustit. Podobnu chybu robi niekdy aj NetScape - otvori subor bez opytania, ale NS to robi pri vyslovene datovych suboroch (MPG, zip, ...) aspon teda u mna.
8) Uspech MS a jeho OS je otazka marketingu a nie kvality. Tak to uz v Amerike chodi.
9) Mozno ten komplot HW-FW-SW-MS zavisi aj na inych veciach, ako su nekale praktiky upevnovania si postavenia na trhu vydieranim vyrobcov PC.
10) Programovanie OS je a vzdy bol i bude velmi rozsiahly problem, a preto sa do jeho navrhu nepustam, ked na to nemam. Mal som moznost si to na univerzite skusit, naozaj to nie je sranda.
11) Co sa mi vsak najviac nepaci, tak to ze mam platit za nekvalitny SW od MS a naviac mi za skody nikto neruci. Tie licencne podmienky by sa mali nejako upravit medzinarodnymi dohodami. Napriklad by tam mohlo byt, ze tvorca programu je povinny zabezpecit opravu chyby do nejakeho casu, ak uz neruci za skody. Podla mna by to bolo KOSER.
12) Problem s nadavanim na MS OS je zacarovany kruh. Ja by som ho nepouzival, ale sef a zamestnanci iny OS pouzivat nevedeli, tak som musel zvolit aspon bezpecnejsiu variantu. Neda sa svietit.
13) Moje pravidlo pri praci s MS OS je, ze zo zasady nepouzivam programy, ktore zasahuju do nastaveni alebo chodu OS, napriklad MS IE, Outlook a pod. Nedoverujem tomu, lebo nikde nie je zdokumentovane, ake konkretne zasahy to urobi a reci o zvyseni vykonu na mna, programatora privelmi neplatia (dalsi princip:
Kazdy dodatocny zasah do systemu je potencialnym zdrojom chyb a bezpecnostnych dier.

14) Mozno by sa mal zacat chodit aj MS ucit na nase slovenske a ceske univerzity, lebo jednoducho sme v tom dobri, len nemame na to prostriedky.

Tak na zaver dufam, ze si to aspon niekto precita, lebo tych pripomienok je tu nejako vela (najviac ma zaujal ten civilista, ktory mozno nepochopil, ze aj armada moze mat pocitacovych expertov, aj ked to tak mozno nemusi byt v Cesku, ale dufam, ze je. On bol mozno v armade uz davnejsie.
S pozdravom a majte sa vsetci stale lepsie a lepsie
Michal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  20. 04. 2001 19:02

tak vcera doslo i na me....

stahl jsem si ten uzasny skriptik a prohlizel si ho. pak jsem jej pro jistotu zazipoval a odlozil. potud nic strasneho. pak se ale dostal k memu PC kamarad, clovek ktery si s pocitaci moc netyka, ale rad smejdi po adresarich a zkouma, co je to tuhle za soubor, co je to tamhle za obrazek atd. zrejme jeste zlozvyk z jeho skolnich let a z veku Nortona. A tak klikl na loveletter.zip (asi ho zajimalo kdo mi pise milostnou postu ze zahranici :o), ono se mu to otevrelo, on klikl a ten skript a.... bac ho!

a ja, zatimco jsem preinstalovaval windowsy, mazal vbs-ka a mnoha neslusnymi slovy kamarada poklinal, tak jsem premyslel, jak moc je vinnen autor, kdyz neco takoveho napise, jak moc jsem vinnen ja, kdyz jsem ten zip alespon nezahesloval, a jak moc je vinnen OS, ktery nevaha neco takoveho spustit bez jedineho pipnuti.

btw, nevite jestli Microsoft jiz zverejnil opravu? a co ta oprava vlastne resi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufak  |  20. 04. 2001 19:02

Zajima vas, jak jsem malem otevrel ILY?


Nejdrive poznamka. Sam se zajimam o VBS a JScript, protoze je chci vyuzit jako inteligentnejsi BAT soubory.

Protoze mi obcas prijde nejaka zajimavost (obrazek, program Velikonoce),tak mi nepripada divne (skoro automaticky) otevrit prilohu. Jen jsem se automaticky podival, kdo mi to pise. Tu pani jsem neznal. Pak jsem si vsiml pripony VBS. Stacilo, aby mail prisel od nekoho znameho a ne od pani, ktera ani nevi, ze me ma v distribucnim seznamu.
To jen na obhajobu uzivatelu. Ke spouste dalsich prazdnych kecu se nebudu pripojovat. Take bych nevyplodil nic uzitecneho.



P.S.:Prestante nadavat vsem nedokonalym a nepiste "firmy meli zalohovat" mekké i!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman  |  20. 04. 2001 19:02

Priatelia,

vsetci sa tu rozrusujeme nad tym, ci za ten hromadny kolaps moze autor viru, sekretarka, alebo siritel. Je to logicke. Mnohi prisli o data, ktore si nejako cenili a teraz hladaju vinnika, aby ho mohli potrestat - chcu vidiet krv. u vsak nieco, co je omnoho hroznejsie.

Ten virus bol jednoduchy, takze ho mohol uplacat ktokolvek... vie mi niekto povedat, kolky v poradi je tento virus? Prvy? Druhy? Treti? ... Jedno je iste - bol prvy s takouto medialnou kampanou.
Nikto nevie, co robia "Vesele programky", ktore sa siria po sieti. Nikto nevie, co robi "live update" a rozne "live zrudnosti".
Mozno ta sekretarka, ktoru tu vsetci obhajuju ako nevinne stvorenie, ktore sa "uklikne", raz klikla na programek fun.exe, ktory okrem zaujimavych grafickych a zvukovych efektov pozbiera nejak tie hesla a podobne 'ptakoviny' a posle ich na 'nezname miesto'.

Takze podla mojho nazoru, vsetci zamestnanci, ktori pridu do styku s pocitacom, by mali prejst 'bezpecnostnou' instruktazou a v pripade porusenia pravidiel by mali byt potrestani.... ved ked niekto rozbije firme traktor, tak ho musi zaplatit. A firemne data su casto to najvzacnejsie, co firma ma.

Tolko moje postrehy.
Roman

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smudla  |  20. 04. 2001 19:02

jo.
bezpecnostni skoleni neni na zavadu.
Ale pokud je system tak deravy, ze umozni programu s uzivatelskymi pravy pristup k heslum, tak to stejne zadny skoleni nikdy nevyresi.

P.S.: Omlouvam se vsem sekretarkam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ian Horowitz  |  20. 04. 2001 19:02

Souhlasim ze by pracovnici firmy meli projit bezpecnostni instruktazi, navic by meli mit(ve firme) nastaveny dobre pracovni prava tak aby nemohli zasahovat tam kam nemaji. (napriklad nechapu co by mohla znicit sekretarka, ktera spusti vir, ta by preci mela mit pravo pracovat s dokumenty a databazi (oboji se snad zalohuje)).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAňo F.  |  20. 04. 2001 19:02

Čo ma ale na Computer Press, a.s. vytočilo totálne, to je ABSOLÚTNA IGNORANCIA mailov na zákaznícku podporu, či ako sa to tu volá. Ako na Vltave, tak na Živě. Na Živě mi nikto neodpovedal na otázku, prečo anotácie zasielané e-mailom chodia vo formáte nečitateľnom pre Netscape. Žeby predsa len spriahnutosť s Microsoftom? Ale nech s tým ide celé Živě do kelu. Outlook si nenainštalujem ani keby čo bolo. Radšej som zrušil zasielanie anotácií.

A na Vltave mi zase nikto nevysvetlil, prečo je dobierka v Čechách za dvacku a na Slovensko za 250 (!!!!!!!!!) Kč. To si naozaj myslíte, že niekto zo Slovenska Vám tam bude nakupovať? To si radšej kúpim u nás na www.dunaj.sk a výjde ma to podstatne lacnejšie ako s tou vašou úchvatnou 10% zľavou!!! To ma však ani tak neštve ako fakt, že mám výherný kupón na 300,- Kč nákup na Vltave a takto mi je takmer k ničomu, lebo ak nechcem nič priplácať, môžem si kúpiť iba knihu do 50,- Kč a taká tam tuším ani nie je. Ste tam v Brne už načisto rozum potratili, keď má byť poštovné 5x cena zasielaného materiálu? Prečo to jednoducho obyčajne nepošlete do Computer Pressu v Bratislave spolu so všetkými Computermi, Connect!-ami atď. ??? Snáď mi nechcete povedať, že práve takáto doprava + slovenská dobierka Vás vyjde na 250,- Kč ???????
Tie max. dva týždne spozdenia by mi vôbec nevadili (kebyže využijem ten výherný kupón a tudíž to mám celé zadarmo). Ale takto si môžete celý Váš geniálny výherný kupón niekam vopchať.

Momentálny prístup Vltavy k slovenským zákazníkom mi vskutku pripadá ako ABSOLÚTNY VRCHOL DEMENCIE.

Vyjadrite sa k tomu aj ostatní zo Slovenska, čo čítate Živě, prosím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 04. 2001 19:02

Vyser se na to a radsi se di divat na hokej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Valik  |  20. 04. 2001 19:02

Panove, panove, panove... nemohu si pomoct, ale v teto diskusi nenachazim patricnou

erudovanost vzhledem k domysleni dusledku svych nazoru. Uvedomte si, prosim, ze ono je VELMI

jednoduche neustale neco kritizovat (mam ted na mysli zejmena tak caste vypady pro MS), ale

take by vam melo dojit, ze realita je uplne jina. Rad bych uvedl nekolik postrehu:

- je jednoduche najit v systemu chybu; to je bezne. Ale vezte, ze ze mnohe diry jsou

odhalitelne casto az tim, uze to nekdo jednoduse vyzkousi. V tak slozitem systemu, jakym

Windows nepochybne jsou, proste NELZE prijit na vsechny mozne zpusoby, jak lze system

prolomit, nebot to se tak jako tak nekomu nakonec povede (vsimnete si, ze vyrobce OS se

uzivatelum nikdy nezavdeci), sam jsem programator a mam velmi dobrou predstavu, jak je to

obtizne/nemozne (viz tez propblem blbuvzdornosti - jedna se o obdobny problem)

- abych byl konkretnejsi - vyskytl se zde nazor, ktery prakticky odsuzuje skripty. To je

opet ponekud nedomysleny vykrik, o prospesnosti skriptu nelze pochybovat a system nema jak

zjistit, zda dany skript skodi ci nikoliv - princip trojskeho kone... Zkuste si nekdo

predstavit, jak by Windows a mnoho dalsich aplikaci vypadalo bez skriptu - napriklad

klasicke okno se soubory ve Win98 funguje pouze pomoci skriptu. Nebo napriklad cely internet

- kde bychom byli bez skriptu?

- komentar od Lacoly si nejspise neuvedomuje, ze zde bylo spachano urazek mnoho, a nemusi se

to tykat jen clenu diskuse - mam na mysli narazky na MS. Nerikam, ze se jej nejak zastavam,

ale je to spolecnost, ktera nam v soucasne dobe umoznuje existovat (co se pocitacove

problematiky tyce). Zkuste si predstavit, ze ze dne na den by vam zmizely z pocitace Windows

- opravdu rad bych videl vetsinu uzivatelu, co by s tim udelala. Myslim, ze asi nic. Pak uz

zbyva nanejvys tak Linux/OS2/cokoliv jineho. Jenomze MS je nejpouzivanejsi a to i naproti

tomu, ze zdaleka nema takovou historii jako napr. Linux. Take si vsimnete, ze 99 procent z

vas si cte tuto diskusi prave v Internet Exploreru, ktery neni od nikoho jineho, nez prave

od Microsoftu. Jinymi slovy, nemuzete MS uprit jeho naprosto zasadni prinos k rozvoji

informacnich technologii. Jak jsem rekl, kritizovat umi uplne, zduraznuji uplne kazdy, ale

neco dokazat, na to uz vetsina lidi tak nejak nema...

- autor viru podle mne odvedl celkem slusnou praci, udaje o zpusobenych skodach jsou vcelku

fiktivni a nezakladaji se na pravde, cenu dat nelze urcit. Tim jej zcela neomlouvam, ukazuje

to jen na hloupost uzivatelu, ze neco takoveho ctou - text dopisu je natolik napadny, ze

rozumny clovek mu jednoduse uz nebude venovat dalsi pozornost, pokud to vsak spusti, je to

jeho blbost a naprosto mu to patri

- primery k okradeni nebo dokonce snad i vrazdam jsou irelevantni - jedna se o prehnane

zvelicovani cele zalezitosti

- souhlasim s potrebou zalohovani, nebot zalohovani se zpravidla neprovadi kvuli virum, ale

kvuli HW a SW - je jedno, kdy vam odejde disk, dulezite je, ze vy nevite kdy a prave od toho

je zalohovani

- vykrik oznamujici bezpecnostni diru v systemu (a to plati obecne, nejen u MS) uz snad

nemohl zaznit hlasiteji - media mela senzaci, kazdy platek si k tomu neco pridal a to je

cele, myslim, ze vse je vyhnane do ponekud monstroznich dimenzi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Krenželok  |  20. 04. 2001 19:02

Vazeny pane,

par postrehu k vasemu prispevku, pokud dovolite

- nelze se divit, ze ma MS tolik chyb, jste programator a tak me jen udivuje, ze neshledate W9x system jako naprosto debilni architekturu. Je to zmatek postaveny nad DOSem, nejednotnost pristupu k ruznym oblastem a stale chybi jiste dumyslne koncepty, diky kterym i stary dobry AmigaOS ma navrch, ale vysvetlovat nic nebudu, protoze nema cenu nekoho presvedcovat System kterym W9x vystupuji svou komplexnosti vuci uzivateli, kdy i clovek co W9x umi nakonfigurovat muze pusobit jako guru, je s prominutim jeden velky nekoncepcni "bordel", samozrejme diky architekture.
- ad scripty - zivot bez scriptingu je nemozny, smulou je, ze ve Winech to prislo strasne pozde a programatori se nenaucili sve aplikace otevirat externimu ovladani (viz Amiga Arexx), coz je strasne minus.
- ad MS a prinos k rozvoji IT - je to nesmysl - ten prinos tady samozrejme je, ale svet se mel nekdy v 80 letech vydat jinym smerem, ne tim win win.
- zivot bez Win se da predstavit dneska docela dobre
- vsechny ty nesmyslne medialni kampane kolem ILY jsou absurdni a navic prospeji pouze popularite MS

S pozdravenim,

-pekr-
-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Valík  |  20. 04. 2001 19:02

OK, takze podle Vas jsou Win9x vlastne obycejny DOS jen kvuli tomu, ze z nej startuji? Tak

to jste s tim velmi rychle hotovy, verte, ze ve skutecnosti to tak opravdu neni.

Pochopitelne, ze nektere systemove zalezitosti zustaly pri starem, ale jiste si dovedete

predstavit, kolik uzivatelu by zase rvalo, ze to neni kompatibilni... Jak vidite, jedna se o

dvousecnou zbran a nikdo nedojde pravdy, ani ja, ani vy, ani nikdo jiny... Kdyz uz jsme u

toho, nikdo se tu snad nebavi o Win9x, uz nejmene pul roku jede plno lidi na Win2000 a i

kdyz ne, tak kdo byl alespon trochu proziravy si poridil WinNT a byl vysmaty... stabilitu

Win9x a WinNT nikdy nelze porovnavat. Uvedomte si, prosim, ze Win9x jsou pro domaci

uzivatele (=hry), nikoliv pro vaznou praci. Ohledne toho guru - je to proste o tom, co uz

zde nekdo zminil, a sice ze kdyz chce clovek jezdit autem, musi se ho naucit ridit. Krome

toho uzivatel s aspon zakladnimi znalostmi nemuze mit ve Windows problem. Co se tyce

koncepce - vymyslete neco lepsiho a poslete to Microsoftu :)))

Podle vasi teorie "protoze je to MS, tak je to spatne" je to vlastne tak, ze kdyz Vam

napriklad nekdo pujci penize, tak ho oznacite za smejda, prave proto, ze Vam ty penize mohl

pujcit nekdo jiony. Pochopil jsem to spravne?

Samozrejme, ze prezit bez Windows se celkem da, nikdo Vas nenuti do pouzivani produktu

Microsoftu, "jenom" se proste nedomluvite se svetem... :))

Co Vas tak zere na tom, ze to MS prospeje? Za prvni si nemyslim, ze by mu to

prospelo/uskodilo, krome toho skutecnost, ze produkty MS jsou nejpouzivanejsi asi nebude

nahoda, nemyslite? Nebo je jeste jedna moznost. V 80. letech k nam prileteli ufouni a

vsechno krome Billa znicili. Jo. To bude asi ono :)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ian Horowitz  |  20. 04. 2001 19:02

Lide pouzivaji microsoftske produkty jedine kvuli tomu ze maji nejvetsi podporu v oblasti hardwaru (drivery i jejich vyladenost) i softwaru (spousta softu), ostatni bez podpory od hardwarovych firem, nemaji temer zadnou sanci. Tohoto dosahla firma (ne tim ze by byla nejlepsi i kdyz nikdo netvrdi opak, myslim si ze nejde jen tak rict ano ci ne), ale tim ze mela nejlepsi marketingovou strategii. Je verejne znamo ze to je firma z hi-end manageri, kteri svou praci ovladaji.
Kdyby pred 10-15 lety dostala podporu jina firma (napr. IBM) bylo by to dneska uplne nekde jinde, svetu by vladl OS/2, ktery by byl mnohem propracovanejsi nez dnesni win2000.
Je to takovy zacarovany kruh (- system -hadrware[drivery] - software -) z ktereho se jen spatne vychazi (proto nemuzou jine op.systemy prorazit), ne kvuli tomu ze by byli spatne.
A myslim si ze my mame pravo nadavat na microsoft, jelikoz neprimim prostrednictvim hardwarovych firem (uz pred par lety) , jsme dali microsoftu svou podporu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Valik  |  20. 04. 2001 19:02

O vazbe HW-SW samozrejme nelze pochybovat, ja rovnez nerikam, ze Microsoft je neco extra, kde vsak berete tu jistotu, ze napriklad OS/2 ci jakykoliv jiny system by byl lepsi? To jsou takove ty argumenty "co by, kdyby". Vsimnete si, ze kdyz MS prisel s DOSem, tak ten byl v ramci sve cilove skupiny uzivatelu taktez celkem uspokojivy (stejne jako OS/2), postupem casu se vsak vyvoj v MS natolik uspechal, ze jednoduse nebylo technicky mozne udelat dokonalou verzi (coz by se podle me nejspis stalo i u OS/2) - pochopitelne je to nejvice vina manazeru a marketingu - snazi se co nejdrive vypustit novou verzi a to i na ukor kvality (viz Win98 - jedna se o naprosto zbytecnou verzi a MS to vedel). Takze, jak to tak vypada, MS je firma plna spickovych odborniku, ale jiz ne tak spickovych manazeru (tedy co se pocitacu tyce), Jak vidite, kdyby se byvala byla prosadila OS/2, tak byste zase nadaval na ni. Lide si proste vzdy nejakou tu vycitku najdou. Nikdo neni dokonaly. Ani OS/2, ani Win, ani Linux ani nic jineho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peo  |  20. 04. 2001 19:02

Mna len zaujima, PRECO maju systemy od MS taku podporu ? Neboli kedysi na zaciatku IT sily vyrovnane ? To, ze maju teraz podporu si snad kedysi museli niecim zasluzit, ne ?
Ad: "proto nemuzou jine op.systemy prorazit" - ako Linux, he ? No viete, ked napr. ako Creative Labs vytvorite genialnu zv. kartu, a SBLive je genialna, tak sa vam moc nechce ist s tym hned na bubon, ajhla, nech sa paci, tuto v driveroch pre Linux s otvorenymi zdrojakmi je nasa technologia kompletne popisana, tak si pozrite, konkurencne firmy, a okopirujte, co sa da... Linux hlupo a tvrdohlavo trva na tom, aby mu firmy ponukali zdrojaky k driverom - to je podla mna pricina, ze sa nemoze presadit, a este sa dlho nepresadi, aj ked vam mozno pri tychto slovach ide pena z ust...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Re: Re: Priznivce - souhlasim  |  20. 04. 2001 19:02

Behem procesu zavadeni W9x probiha rada nesourodych akci, proto ta zminka o DOSu. Jak jsem rekl - jeden velky binec. Jsem ochoten souhlasit maximalne s tim, ze to vse bylo kvuli zpetne kompatibility, ovsem VSE jen proto, ze nekdo neumi premyslet. Amiga mela puvodni system navrzeny tak, ze se dalo i pozdeji nad timto stavet. Pri pohledu na Win3.1 dnes jen cloveka napadne, ze to snad ani MS nemohli myslet vazne - nazyvat toto OS - je to pouze JEJICH problem.
Ze se tu nikdo nebavi o W9x? Klasicky uskocny argument. Zazil jsem plno kolegu, co si potrebovali obhajit jejich Widle, a tak vzdycky uskakovali tim, ze prohlasovali "MS to jednou dotahne", nebo "Podivej, dyt oni uz to maji". Problem je, ze v dobe, kdy se clovek "pre", to jeste neni, stejnetak jako neni fakt, ze je W2K zabehane. Zapomente. Nejsou ROZHODNE bezne, to je proste lez, jinak to nazvat nejde
Ad argument W95 pro domaci uzivatele, nikoliv pro vaznou praci - ono jde taky o neco jineho - vetsinou jsou soucasti OEM prave W9x. Takze jakepak copak - byl bych zvedav, zdali jsou tedy NT na vasem systemu licencni
Neco lepsiho uz byly DAVNO vymysleno, ale to neznamena, ze se to prosadi. A pokud se to neprosadi, tak to nemusi byt kvuli toho, ze je to spatne ... jsou i jina hlediska ...
Na tom ze kdokoliv prosperuje me nezere skutecne nic. Na s prominutim prasackych praktikach me vsak toho stve jiz strasne moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m0nty  |  20. 04. 2001 19:02

ako tak kukam ,je to diskusia ludi, kt su vnutorne o niecom presvedceny a nepripustia iny nazor k sebe, tu niet co dodat :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lacola  |  20. 04. 2001 19:02

Konečne diskuse na úrovni - nikdo nikoho neuráží, no to tu ještě nebylo...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Krenželok  |  20. 04. 2001 19:02

Zdravicko,

hned na uvod - asi mi neco uniklo, ale proc se porad mluvi o tom, ze virus neco maze? Mel jsem dojem, ze pouze nastavi atribut souboru jako "hidden" a vytvori novy soubor nazev.jpg.vbs napriklad ...

No nic, nyni k topicu. Napadlo me - cim je vlastne autor vinen? Ja bych rekl, ze ABSOLUTNE nicim. Obvini nekdo vyrobce strelne zbrane, ze vyprodukoval neco, cim se da spachat trestny cin? Muze nekdo obvinit autory cracku ruznych programu? Software je jen kus kodu, je to jako nastrazena bobma, je to sled bitu, nic vic. Az se uvede do chodu, neco se stane. Dle meho nazoru by autorovi museli dokazat umysl. Mohl by se mozna branit zpusobem "Ale ten skript pouze dela co dela, je to jeho funkcnost, nebyl tam zaden umysl".
Nyni me navic napadlo. Coztakhle zobrazit dialog, ve kterem bude "licencni ujednani", kde ten kdo spousti danou prilohu, proste odsouhlasi, ze je si vedom co se stane? Absolutni vetsina lidi to ani necte. Nebo co treba pridani klausule o zodpovednosti dane osoby za skody zpusobene jinym osobam? Myslim si, ze by se virus rozsiril skoro stejne, protoze tendence uzivatelu je proste rychle se "nesmyslnymi a otravnymi" hlaskami proklikat ...
Kdybych byl dobry pravnik, sel bych do toho

-pekr-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  20. 04. 2001 19:02

Myslim ze nemate tak uplne pravdu, autor nejze onen virus napsal, ale take ho vypustil do sveta s vedomim ze zpusobi nejake skody (at uz jakekoliv povahy). Kdyby chtel pouze upozornit na bezpecnostni problem, stacilo virus poslat microsoftu a zpravodajskym serverum popr antivirovym spolecnostem. Takhle to misto microsoftu s prominutim odsral bezny uzivatel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smudla  |  20. 04. 2001 19:02

opravdu to na me dela dojem, jako kdyby skupina automechaniku pohrdave prohlasovala, ze za tu bouracku muze ta sekretarka, protoze ma favorita kerej jak znamo obcas nebrzdi (doufam ze to neni realita a ma s tim teda pocitat...
Ona to sakra nevi, ji to auto dal sef a pro ni to ma 4 kola a volant, to je vse.
Ja tohle vnimam tak, ze za uspech ILY muze v prvni rade microsoft, ktery vyprodukoval tak spatny produkt, ze v nem je toto mozne.
Krome toho za to muzou zodpovedni lide, kteri urcuji, ze se ve firme bude pouzivat system, ktery je takhle deravy...alternativy existuji
Co se tyce domacich uzivatelu, pokud maji win+outlook koupene, dobre jim tak, jen at vidi, za co zaplatili.
Prece je snad kazdymu jasny, ze kdyz sekretarce prijde mail "I LOVE YOU," at uz mlady nebo stary, tak ho nadsene otevre i po dvoumesicnim skoleni
ILY proste jenom vyuziva diru, kterou tam M$ nechal a ta sekretarka o ni za prvy nevi a podle mne ani vedet nemuze.
...samozrejme uznavam prispevek ILY k "obecne sekuritnejsimu" chovani uzivatelu - relativne mala skoda a velky medialni uspech - nutne predpoklady ucinneho pusobeni, jako prevence, no rekneme. Ale trvam na tom ze chyba je v prvni rade u M$.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ian Horowitz  |  20. 04. 2001 19:02

Microsoft by sice MOZNA vytvoril patch ktery by pribalil k novemu service packu ktery by prisel buhvi kdy a navic kolik lidi si instaluje service packy, ja tedy ne !!! Chapete... microsoft by to vedel, ale lide ne. Proste by se to stopilo jako spousta jinych odhalenych bugu v systemu o kterych my treba nevime protoze nectem (jestli to tam je) stranky microsoftu kde se zabivaji dirami v systemu. (...timto neobhajuji autora(ku) viru,pouze reaguji na predchozi nazor...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lucky/CULT  |  20. 04. 2001 19:02

tak jako neomlouva neznalost zakonu, nemela by ani omlouvat neznalost prace na pc (sun , amiga ...). cely humbuk zpusobili jen lide, kteri se proste nevyznaji. muzou za to oni + z vetsi casti spravci jejich systemu, ze jim to vubec umoznili. uzivatele je treba drzet zkratka. a my vyskoleni bychom si meli uvedomit co je to bezpecny software, popr. co cini nami pouzivany software nebezpecnym.

zajimave je i to, ze kdyz afera vypukla, taxe nikdo nezminil o tom, ze se vir nesiri vsemi klienty. pan loucky a spol. jako jeden muz tvrdili, ze jen to clovek otevre je v . mateni lidi. mejte se .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlasta  |  20. 04. 2001 19:02

Zdravicko,

mel bych nekolik poznamek k medialnimu deni okolo viru:
Ve vsech mediich se objevilo kolik virus napachal skody (v miliardach dolaru) ... Jak nekdo muze vycislit skodu, kterou Vam spachal virus smazanim souboru JPG ? Nebo zahlcenim taky tzv. mailovych serveru ? Je prece rozdil, jestli Vam nekdo ukradne rekneme treba veceri za 50,-Kc ... Vase skoda bude presne tech 50,-Kc ... Ale je rozdil, jestli Vam nekdo smaze obrazky (pokud jste si je ovsem nezakoupili). Kolik takovy obrazek stoji ? 1,-Kc za 1kB ??! To je ale prapodivne pocitani.

Jiny problem je komu vlastne vir uskodil. Podivame-li se na to jak se vir siril, tak jsou dve moznosti:
1.Uzivatel otevrel dopis v Outlooku a ten automaticky spustil prilohu-virus, ktery sam sebe rozeslal dal.
2.Druha moznost je, ze uzivatel virus spustil (at uz jako soubor nekde na sitovem disku, kdyz chtel otevrit treba jpg obrazek doubleclickem nekde na serveru nebo prilohu v dopise) a na svem pocitaci mel nainstalovany Outlook.
Muj nazor je ten, ze virus naprosto jasne ukazal jaky ma vlastne Microsoft monopol. Siril se totiz jen z tech pocitacu, kde maji Win+Outlook (a ne ze by takovych uzivatelu bylo malo).

Pridam se take na stranu toho kdo vytvoril tento vir:
Nejsem zastancem toho, aby byl dany clovek oslavovan a mozna taky nikdy nebude, ale mozna by si to zaslouzil. Proc?
Slo o velmi mirne skodny vir (firmy si soubory obnovili, lide doma zakleli nad smazanymi soubory), ale prave protoze byl aspon trochu skodici, tak vyburcuje lidi k tomu, aby si priste dali pozor.
Nebo byste byli radi, kdyby prvni vir tohoto typu nemazal "jen" obrazky, hudbu a soubory s JavaScritem a CSS ? Prvni mohl byt klidne virus, ktery smaze vsechno, a to tak rafinovane, ze uzivatel nepozna nic do te doby nez se pokusi znovu spustit pocitat (ovsem taky uz naposled).
Je mi lito, ale mel by byt potrestan Microsoft (konkretne by mel zaplatit vzniklou "skodu"), ze jeho defaultni "bezpecnost" je mensi nez nulova. Pak by meli take potrestat autora viru, ale ne za skody, ktere napachal, ale za to ze napsal a rozsiril vir (nezavisle na tom co udelal) - on prece nemuze za to, Outlook spousti prilohy s otevrenim majlu a ze vbs-ko umoznuje delat tokoveto fikusy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:02

pro Vlasta
Jenom jedna poznamka Outlook sam jen nahledem vir nespusti soubory *.vbs. Soubory *.vbs jsou spouštěny přes wscript.exe, k nalezení v C:\WINDOWS\SYSTEM nebo C:\WINNT\SYSTEM32.
Outlook sám nic spustit nemůže. Jediný způsob jak spustit *.vbs script je iniciovat ho kliknutím na něj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 04. 2001 19:02

Jaky je smysl toho, aby nekdo spoustel programy primo z postovniho klienta?
Nemluvim o otevirani doumentu (tady je pruser v tom, ze M$ udelal z dokumentu programy). Mel by byt ale rozdil mezi dokumentem a programem!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:02

pro BoodOK
No smysl to nemá žádnej, já taky nepsal o tom že by to mělo smysl, ale že se na to musí kliknout, že Outlook to sám nespustí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peo  |  20. 04. 2001 19:02

"MS udelal z dokumentu programy" - nie je pravda, to je globalny vyvoj, objektovym programovanim zacinajuc a klikanim na dokumenty konciac. Ostatne, pre uzivatela je len prijemne, ze sa nemusi viac ako jedenkrat starat, aky prog mu dok otvori ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vlasta  |  20. 04. 2001 19:02

Omlouvam se,
nepracuji s Win platformou (aspon v 99,9% ne, to sedim u UNIX like strojich) takze neznam Outlook.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:02

pro Vlasta:
No, že neznáš Outlook, to tě mrzet nemusí. Ono není o co stát.
Pro Linux také existuje velký, ale milionkrát lepší program http://zamolxe.csis.ul.ie/Magellan/ Magellan.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marian Petras  |  20. 04. 2001 19:02

Tim primerem s rizenim auta jsem nechtel obhajovat autora viru. Chtel jsem jen pridat svuj souhlas k nazoru, ze si o takove problemy koleduji sami uzivatele. Ten kdo virus vypustil, je zlocinec. Ale lide, kteri ten virus u sebe bez sebemensiho zavahani spustili, mohou nadavat i sami sobe, ze se chovali tak neopatrne.
Souhlasim i s tim, ze tento virus by mohl fungovat jako dobra vakcina (podle hesla "vsechno spatne k necemu dobre").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pinus  |  20. 04. 2001 19:02

Souhlasim. Dalo by se rict, ze uzivatele jsou hloupi, ze si tu postu nezkontrolovali. Na druhou stranu nutno rict, ze u ILY asi jen mala cast uzivatelu e-mailu mohlo tusit, ze se nejedna o textovy dokument, ale o skript. Tech, co tusi, ze vbs je vlastne program, je relativne malo. To je na obranu tech uzivatelu. Exac by se siril asi mnohem pomaleji.

K primeru o semaforu. Je to jako kdyz jedete autem ke krizovatce a nekdo prenastavi semafor tak, ze v obou smerech sviti zelena. V pracovnim shonu muze takovou priponu clovek casto prekouknout. Berte to prosim vsechno z hlediska prumerneho uzivatele - ten ani nevi, ze existuje nejaka diskuse na www.zive.cz...

Kazdopadne pada cast viny na nas mily MS...

Ale tohle vsechno V ZADNEM PRIPADE NEOMLOUVA AUTORA toho viru. Proste poskodil cizi majetek. Umyslne. A to je trestne. A je jedno, jestli jenom smazal jpegy a mpetrojky, nebo smazal fatku...

K tem, co rikaji, ze virus mohl zpusobit vetsi skody a ze si kazdy muze data zalohovat: ano, mate pravdu. Ale obnova dat stoji cas. A cas jsou penize. Takze zase zpusobena skoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Renda  |  20. 04. 2001 19:02

Ke me se tento krasny vir/dopis nedostal, jedna vec mi v teto diskuzi ponekud schazi a sice: (predpokladam, ze) ten dopis byl v ANGLICTINE - a ja se vsadim, ze 80% uzivatelu .cz neumi anglicky ani pipnout (spousta sekretarek a jim podobnym), takze se priklanim k nazoru, ze si za to vetsinou muzou uzivatele sami.
Delal jsem nekolikero skoleni a pokud uzivatele maji behem skoleni vetsi zajem o pilovani nehtiku, odpoledni nakupy apod. je to JENOM JEJICH VINA, ze pak prijdou o sva 'drahocena' data (xxx jpg a mp3) ... za penize podniku/firmy.
Ja byt na postu sefa spolecnosti bych tyto chyby trestal strhavanim premii nebo podobnymi tresty a to by se najednou videlo, jak umi byt tito uzivatele poradni a opatrni.
HOWGH

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eso  |  20. 04. 2001 19:02

Tohle me tedy dostalo:



Spoluzakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates využil šoku způsobeného koncem minulého týdne rozšířením počítačového viru ILOVEYOU, aby upozornil na nesmyslnost případného rozdělení společnosti. Rozdělení požaduje federální vláda a některé americké státy jako trest za provozování monopolních praktik, při nichž Microsoft zneužíval dominantního postavení operačního systému Windows, který je ve většině počítačů.

„Aktualizace a nové verze (operačního systému) Windows a (programu pro zasílání elektronické pošty) Outlook by mohly mít například lepší ochranu proti útokům, jaký podnikl vir ILOVEYOU, a proto by uživatele v budoucnu stěží postihly,“ uvedl Gates v pondělním vydání týdeníku Time. Vir ILOVEYOU se šířil právě s pomocí programu Outlook jako příloha elektronické pošty. Po jejím otevření vir pronikl do počítače a vymazal obrazové soubory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FLY  |  20. 04. 2001 19:02

K tomu snad ani není co dodat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pišta  |  20. 04. 2001 19:02

Ne to opravdu není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peo  |  20. 04. 2001 19:02

Tak naco dodavame ? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SilvestrStaniol  |  20. 04. 2001 19:02

Viry opravdu pomáhají odhalovat chyby v systému, záleží však jak "drahé" takové "odhalení" je. Je rozdíl pokud zamyšleného chodce upozorníte na to, že na křižovatce svítí červená nebo jestli ho strčíte pod náklaďák, aby jste mu dali najevo, že byl nepozorný. To samé platí pro viry ... ILOVEYOU je bezesporu destruktivní vir a povídání o tom jak moc je podle mne pouhým plácáním, protože každý postižený si určitě cenil svá ztracená data jinak. Jistě jde navrhnout vir tak, aby místo mazání souborů vypsal doprostřed obrazovky okno, ve kterém by vyjmenoval seznam činností, jenž by zrovna mohl provést a tak by se minimalizovaly škody jím způsobené. Pokud však někomu způsobíte škodu, pak je na místě trest ( samozřejmě přiměřený ) a to platí i pro autory virů, nelze brát jako omluvu to, že mu to bylo umožněno. Nakonec si dovolím další přirovnání ... pokud ve stanici metra odpálím nálož se smrtelným plynem, také nemohu čekat milost za to, že mi v tom nikdo nezabránil ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kara  |  20. 04. 2001 19:02

Kdyz do onoho chodce stale hucite a on presto dal prechazi na cervenou, tak proste musite udelat neco tvrdsiho. Stejne kdyby virus jen zobrazil hlaseni, tezko by se dostal jako hlavni zprava do TV. Pokud nekomu ILY opravdu znicil cenna data, tak dotycny byl tak jako tak hazarder. Je to asi jako nechavat dokoran okna a dvere bytu z ktereho odjizdim na dovolenou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zdenny  |  20. 04. 2001 19:02

Kdyz uz jsme u tech primeru .... toho chodce nikdo nepostrcil - on pod ten nakladak skocil sam a dobrovolne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman  |  20. 04. 2001 19:02

Dovolte mi pouzit Vas priklad s nalozou:

Predstavte si, ze za vami niekto pride da Vam balicek a povie Vam: "Vezmite si ho domov a stlacte toto tlacidlo."
Vy pridete domov, stlacite tlacidlo a ajhla, ona v tom je bomba!

Otazka znie: "Kto je za vybuch zodpovedny?"
Odpoved: "Vy!"

Je to blbost toho, co tu bombu odpalil. Preco sa nespytal co v tom je? Preco to nezahodil? Preco dotycneho neposlal do P...elhrimova?

Mnohi sa obhajuju tym, ze virus prisiel od znamych, ktori ma maju v adresari. Mam k tomu iba niekolko poznamok
1. Prislo doteras 6 mailov s tymto virom. Ani jedneho adresata nepoznam.
2. Ked mne pride mail... milostny tak bezpecne poznam, ci ho pisala moja mila, alebo nie.

Roman

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivo Solnický  |  20. 04. 2001 19:02

Když už jsme u těch příměrů a obhajobě zločinců (ty kdo nastražují bomby jinak nazvat nelze), tak by mne zajímalo, zda byste měl stejný názor, kdyby se to stalo třeba vaší rodině. Jestli byste tvrdil, že je to vina třeba Vaší matky, když přišla o ruce při otevírání balíčku. Tyto případy se staly před několika lety v Rakousku a nikdo se ze zločinců nedělal hrdiny. Myslím, že většina přispívajících má trochu zvrácené názory.

To, že provedu zločin ze své kanceláře nebo bytu neznamená, že je méně nebezpečný.

Jen tak pro zajímavost. Kdo z Vás, kteří jste zde obhajovali, že je to vina MS nebo uživatele, máte např. doma bezpečnostní dveře za 10.000,- Kč? Vždyť rozlomit obyčejnou FABku jde do 10 vteřin. Takže pokud Vás vykradou, je to jenom Vaše vina, zloděj Vás upozornil, že máte špatně zamčený byt.

Ale zloděj zůstane zlodějem, jedno jestli rozlomí FABku nebo vykrade bankovní trezor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman  |  20. 04. 2001 19:02

Ad zlodej:
Ked k Vam pride zlodej, a vykradne Vam byt, tak je to zlocin.
Ked mu otvorite dvere a poviete: "Pod, som zvedavy, co urobis!", tak je to blbost...

Roman

P.S. Uvedomte si, ze ten virus si uzivatelia "Pozvali"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas Hruby  |  20. 04. 2001 19:02

Jenze kdyz uz jsme u tech (podle me ve sve podstate dost pitomych) primeru, tak virus ILOVEYOU (a jakykoli trojan)spis odpovida tomu pripadu, kdy obchazeli v Praze byty lide vydavajici se za vyberciho energetiky, kontrolu plynaren, atd., jednali na pohled duveryhodne, ale pote co je duchodce vpustil do bytu z nej vytahli penize a jeste mnohdy otipovali byt pro vykradeni...
Otevrene receno ILOVEYOU byl po tehle strance napsan genialne, ten fakt, ze se v nekterych pripadech ukazala jen "neskodna" koncovka TXT by za urcite shody okolnosti mohl svest k odklepnuti i me a to se mohu pokladat za velmi zkuseneho uzivatele. A nejaky laik, ktery nema tuseni o VBS to klidne odklepne i kdyz priponu uvidi, proste o tomto riziku nikdy neslysel. U koncovky EXE by nikdy rozsireni nebylo tak rychle, to uz preci jen slyselo i hodne zcela tupych uzivatelu.
A opet jsem u puvodniho primeru s podvodnikem, po vyse zminene udalosti udelala Prazska energetika (a tusim i dalsi postizene instituce) obsahlou osvetovou akci ve vsech svych materialech i v tisku a dnes by se podobny podvodnik jiz prosadil mnohem obtizneji (podotykam, ze mnou uvedeny primer je na zaklade SKUTECNEHO prikladu, zadna teorie).

Jak se k tomu chcete stavet, budete se snad tomu podvodnikovi obdivovat za to, ze nasel metodu, kterou prosty clovek v jiste dobe prilis neznal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sniffer  |  20. 04. 2001 19:02

Myslim ze kolem viru ILY je prilis veliky humbuk. Ke me napriklad nedorazil a zadnou skodu mi nezpusobil. Ani by nemohl, postu od neznameho adresata, zvlaste s prilohou, okamzite mazu. Co vsak delat, kdyz si koupite knihu od ComputerPressu (Adobe Photoshop 5.5) a na prilozenem CD najdete temer desitku infikovanych souboru. V tu chvili vas jakykoliv primer k automobilu, dynamitu ci matce z Rakouska nezajima, ucenejsi a poucenejsi muzete byt sebelepe. Nezbyva nez opravdu dekovat tvurcum viru - bez nich by totiz antivirove spolecnosti spaly na vavrinech a nam by nezbylo nic jineho, nez se vratit na stromy a do jeskynni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza K.  |  20. 04. 2001 19:02

Jenomže v tomto případě nepřišel zloděj jako zloděj, ale jako maník, který jde odečítat plyn, a který chce zneužít vaší nevědomosti o tom, že odečet plynu byl před měsícem. Vydával se za někoho jiného než je. Vaše blbost je v tom, že jste to nepoznal, ale z jeho strany je to každopádně podvodné jednání

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RoBOS  |  20. 04. 2001 19:02

Ano, a Vy Honzo by jste mu zajiste otevrel dvere i pres stale omylane upozornovani na to ze po meste obchazi podvodny manik vydavajici se za pracovnika plynarny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ian Horowitz  |  20. 04. 2001 19:02

Nelze prirovnavat svet realny s pocitacovim (virtualnim). To proste nejde, jsou to uplne odlisny dimenze.
Samozrejme ze je spatne ze se stala skoda, ale zajimalo by me co byste delali kdyby v programu byla chyba a on vam napriklad smaznul fatku, vir by to pritom nebyl. Lide na pozicich kde maji extremne dulezita data by je meli zalohovat, zalohovat a zalohovat... a oni to moc dobre vedi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FLY  |  20. 04. 2001 19:02

ve většině licenčních ujednání je uvedeno, že:
"... firma nenese odpovědnost za žádnou škodu související s použitím nebo nemožností použití jejího produktu a to ani tehdy, pokud na takovou možnost byla upozorněna..."
Co více dodat?
Toto není přesné znění licenčních podmínek, doporučuji prostudovat zejména materiály jedné nejmenované firmy

A koho poženete k soudu, pokud vám vypnou elektriku zrovna při práci s diskem a ejhle, data jsou v p.....!
Rozvodné závody? CHA!!!

Základní pravidla:
NNN - Nikdy Nikomu Nevěř
a ZZZ - Zálohovat Zálohovat Zálohovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FLY  |  20. 04. 2001 19:02

Na cestách se rozhlížím, zatím jsem vždy uskočil nebo počkal.
Dveře za 15000,- mám, zatím jsem nebyl vykraden.
Používám antivir, ILY mi přišel, o data jsem nepřišel.

Ale ten příměr o vykradení bytu nesedí.
Rozhodně nemám na vnější straně kliku, ani háček jako u králíkarny.
Vy byste si koupil králíkárnu za 30000,- Kč ? Ne? Tak proč se kupuje OS s podobnými vlastnostmi? Sám ho mám, vím o čem mluvím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x.y.z  |  20. 04. 2001 19:02

Jo a ILOVEYOU byl balicek s bombou
a na tom balicku bylo napsano
"BOMBA NEOTEVIRAT" a lidi to otevreli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
moonlighter  |  20. 04. 2001 19:02

Neljepší příspěvek. Jasnej , krátkej a výstižnej. Není co dodat. Otvírat bombu se moc nevyplácí. Když vám někdo pošle granát, vy ho odjistíte a utrhne vám ruku, taky půjdete za výrobcem? .
- osobně nechápu jak se dostavají a šíří viry z velkých firem. V podstatě to svědčí o inteligenci a znalostech lidí, kteří tam pracují. Poznámky typu , že US. vládní organizace ho taky mají nechci komentovat. Mluví to za vše.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SilvestrStaniol  |  20. 04. 2001 19:02

Jak tak postupně čtu, tak zjišťuji, že většina z Vás jsou s největší pravděpodobností "těžcí profíci", kteří netuší, že počítače používají také znalostmi poněkud slabší jedinci ( poměr oproti profíkům neznám ). Nevím, zda jste se již setkali se sekretářkou, která donedávna netušila, k čemu Internet je a nyní se musí rychle učit. Námitka, že má projít školením je podle mě dosti lichá. Nevím, kolik z Vás se s počítači učilo pracovat a kolik se Vás narodilo počítačovými experty s notebookem v kočárku, ale v každém případě školení je školení a praxe je praxe. Tím jsem Vás upozornit, že se mezi námi pohybují i uživatelé, pro které jsou zkratky typu BIOS, PHP, HTML, FTP pouze směsicí písmenek, ale i oni k uživatelům patří. A nebo snad ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
al bunda  |  20. 04. 2001 19:02

no to je sice hezky, ale kdyz tomu teda nerozumim, kdyz nevim co se stane kdyz na neco kliknu, tak to NEUDELAM, to si myslim ze prave tem laikum chybi, spousta z nich dela tak ze proste "na neco klikne a ono to treba neco udela"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SilvestrStaniol  |  20. 04. 2001 19:02

jo, uznávám, že je chyba dělat něco, co přesně nevím co je, ale někdy je to vlastně jediné řešení, aby člověk poznal co s tím ... nepopírám, že uživatelé udělali chyby, ať už z neznalosti, nepozornosti, ale hlavním viníkem podle mě je ten, co využil právě toho ... tzn. autor viru nebo přesněji jeho šiřitel ...omlouvat to chybami uživatelů ( mnohdy vlastně bezbrannými ) je podle mě zvrácenost ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marian Petras  |  20. 04. 2001 19:02

Myslim, ze zakladni chybou je predpoklad, ze dnesni pocitace a SW jsou pro laiky. NEJSOU A ASI NIKDY NEBUDOU.
Kdyz chci ridit auto, musim si na nej udelat ridicak, kde se mj. dozvim, ze nesmim jezdit na cervenou, ze zarazeni zpatecky pri rychlosti 80 km/h by mohlo mit katastrofalni nasledky, ze na lede je dobre jezdit opatrneji a pomaleji, ... Kdyz to budu ignorovat, je mnohem vetsi pravdepodobnost, ze se mi neco stane (a nejen me).
Kdyz chce clovek delat s pocitacem, staci mu, aby vedel, jak ho zapnout a jak pracovat s mysi. Na "dopravni" predpisy a bezpecnosti "jizdy" se kasle... A pak se na to doplaci (napriklad miliardami dolaru).
Kdyby vsichni na silnicich jezdili tak bezpecne a predpisove, jako se pracuje s pocitaci, byl by to neuveritelny chaos. A naopak - kdyby vsichni uzivatele pocitacu dodrzovali predpisy tak, jako na silnicich (i kdyz to neni idealni), nebyly by skody miliardove, ale nanejvys milionove.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  20. 04. 2001 19:02

V zasade s vami souhlasim, nicmene v pripade viru ILY nenese hlavni odpovednost uzivatel, ale microsoft !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Sedlák  |  20. 04. 2001 19:02

Toto přirovnání sedí, ale u PC bezpečnost ovlivňují i tyto fakty:
1)95% uživatelů používá SW, který se chová jako auto bez brzd. Auto bez brz by nikdo k provozu neschválil a rozumný člověk by s ním nejel.
2)Pokud v autě někdo poruší předpisy dostane od policie pokutu nebo přijde ŘP aby nemohl ohrožovat ostatní. V počítačovém světě nic podobného neexistuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Rohel  |  20. 04. 2001 19:02

Po přečtení některých příspěvků musím opět zareagovat. Není přeci možné všechny autory virů a hackery pozavírat nebo zakázat. To nejde ani technicky provést. Je potřeba systémy a jejich bezpečnost budovat tak, aby přístě neměli žádnou (to jsem optimista) šanci. A ohledně pošty. Kdyby každý uživatel sítě udělal doopravdy to, co mu bylo řečeno při prvním seznámení, nic by se nestalo. Pošta by byla smazána a autor by ostrouhal. To ovšem také v reálném světě není možné. Takže nezbývá než počítat s tím, být pozorný a mít stále na paměti, že ti "zlí" jsou stále o krok vpředu, protože oni vymýšlí a útočí a my se bráníme. To je realita a je si ji potřeba přiznat, ikdyž to mnohdy není radostné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koktavy Vasek  |  20. 04. 2001 19:02

Aha, takze jak to vidim, tak musim podekovat zlodeji, ktery mne o pulnoci jen okradl, mohl mne i zabit!


Diky rovnez sprayerum, ze nam ukazuji na ohyzdnost okoli svym zpusobem, mohli by taky dotycne ohyzdnosti rovnou vyhodit do vzduchu.


Diky rovnez vandalovi, ktery mi ulomil v temne ulicce zrcatko, mohl mi vybit vsechny okna.


Dekuji tedy take vsem pochvalyhodnym autorum viru, ze cvici idioty z Microsoftu v bezpecnosti jejich systemu a ostatni uzivatele cvici v bezpecnem pouzivani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RoBOS  |  20. 04. 2001 19:02

Ironie?

Na Vasi vetu o dekovani chvalyhodnyn autorum viru, kteri vsechny cvici v bezpecnosti, odpovidam:

Mate pravdu. Uz to bylo v teto diskuzi nekolikrat zdurazneno. Kdyby nebylo tvurcu techto "drobnych" viru, vetsinou nicicich "mene dulezita data" jako MP3 nebo JPEG (do MP3 si nebudu davat jedinou kopii sve hudebni tvorby a do JPEG nebudu ukladat svou jedinou koppi graficke tvorby - JPEG a MP3 jsou ciste formaty pro prenos a ne pro kvalitni zalohovani!) tak bychom vsichni zili v naprostem pocitacovem raji. Takze si predstavme svet kde neexistuje pojem pocitacovi vir. Jenze jednou by nastal pocitacovi celosvetovy armagedon. Bez nutnych bezpecnostnich opatreni by JEDNOU V BUDOUCNU nejaky programtor napsal program, ktery by se umel sirit a mel destrukcni ucinky, vyradil z provozu celou svetovou pocitacovou sit... nikoho by prece az do okamziku pocitacovego armagedonu nenapadlo delat nejaka bezpecnosti opatreni! A skoda by se zajiste nepocitala jen v jednotkach miliard USD (ze by stovky bilionu?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ute  |  20. 04. 2001 19:02

Tohle prirovnani je myslim naprosto zcestne.
Spis bych pouzil jine prirovnani: kdyz budu bydlet na rusne ulici a budu mit v baraku spusty cennych veci, nikdy nenechavam otevrene dvere na ulici. Samozrejme, ze pokud me nekdo vykrade (a takto urcite vykrade), jeho vinu to nijak nesnizuje, ale zaroven tu poukazuje na mou NESKUTECNOU naivitu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Havlicek  |  20. 04. 2001 19:02

Tak uz nejakou dobu premyslim ,jak se dospelo k tem cca 2.5 mld. dolaru skod. Neni mi jasne, jak se k tomuto cislu dospelo (m eprevedceni je, ze je to celkem nahodne nastrelene cislo). Ten viruc celkem moc skod nenadelal, a pokud nekomu smazal data, ktera pro nej byla dulezita, je to jen blbost toho cloveka, o dulezita data se da prijit i jinak (havarie disku, pozar kancelare) a tak je proste nutne zalohovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koktavy Vasek  |  20. 04. 2001 19:02

Takze kdyz si zaparkuju auto na odlehlem, temnem miste a nekdo mi ho rozebere, vykrade ci rozbije, je to moje chyba, ze? Nemel jsem si ho tam davat.


Kdyz me nekdo o pulnoci venku oloupi, je to moje chyba, nemel jsem chodit v tuto dobu ven.


Vzdyt oni ti inteligentni tvurci viru, nadani maliri grafiti, squeli vandalove, kteri rozbijeji, co jim prijde pod ruku, jsou vlastne nase dobro! Vykrici si svuj protest a je jim dobre. Ale nam ostatnim ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 04. 2001 19:02

Vasku Koktavy vez, ze ILAVJU je skutecne dobro. Proc? Popisu. Jsem programator a telo viru jsem si prohledl. Autor(ka) viru mohl udelat v pocitaci co chtel, treba Ti okamzite smazat obsah disku. Neudelal to, misto toho Ti strhl zaclonku ze zadniho okenka a upozornil Te priste si davat pozor. Dle meho je AJLAVJU spis ockovani, nez smrtelny zabijak. Vy vsichni co se pohorsujete, budte radi, ze se jeste pohorsovat muzete, protoze byste jinak sedeli pred svym zmlklym a naprosto cistym PC a do zive byste prispivali tak leda z kavarny. Biologove uznavaji, ze nekdy to co z pohledu jednotlivce skodi, skupine prospiva. Myslim, ze AJLAVJU je toho prikladem ve virtualnim svete. Ted uz neprijde zadny skutecne destruktivni vbs, js (pozor na hta) a na tento pripad se brzy zapomene.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Krajicek  |  20. 04. 2001 19:02

Neudelal a mohl. Proc mohl ? Protoze Microsoft engineers are weenies. Objevil se tu nekde primer k dynamitu, dle meho nazoru ponekud scestny. Kdyby mel Alfred Nobel moznost, jiste by k dynamitu pridal jeste sandbox a security manager, ne tak Microsoft. Souhlasim s tim, ze autor viru predevsim ukazal svetu co vsechno by bylo mozne. Mozna jednou nekdo naprogramuje Active-X, ktera formatuje disky, nazve ji Shockwave Flash Player a pujde zpusobit revoluci...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Altík  |  20. 04. 2001 19:02

Myslím, že naprogramovat Active-X, který formátuje disky není problém, povolit jeho spuštění uživatelem taky není problém, přesto v tom nevidím souvislost k negativnímu postoji k Microsoftu.
Přes veškerou kritiku, Microsoft vyrobil nejrozšířenější systém na světě, což asi o něčem mluví. Já ho používám, nadávám na něj, ale jsem za něj vděčný a jsem na něm závislý.
ILY pouze využil chyb a nedbalosti uživatelů, naštěstí pro všechny ne opravdu destruktivním způsobem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  20. 04. 2001 19:02

napsat vbsript, ktery se spusti i jako priloha v mailu (pokud se na nej klikne) a ktery muze delat cokoliv - to povazuju za velkou chybu microsoftu. uvedomte si, ze kdyby se neprosadil microsoft, prosadila by se jina firma s jinym systemem, ktery by byl mozna daleko lepsi, ale treba i daleko horsi. prave proto, ze microsoft ma ohromna procenta (a teke zisky) z podilu na trhu s operacnimi systemy, ma taky zodpovednost za funkci a spolehlivost jeho systemu. a tady ta spolehlivost utrzila velkou ranu, za kterou mu asi nikdo dekovat nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alf  |  20. 04. 2001 19:02

Je pravda, ze tenhle virus byl spis varovanim. Kdo videl jeho zdrojak a trochu rozumi programovani, ten si rekne, ze by to taky zvladl... To se snad ani za virus neda povazovat (kdyz se to srovna se skutecnymi viry, ktere jsou casto "spickovym" dilem systemoveho programovani). ILOVEYOU je proste zalozen na hlouposti lidi a operacnim systemu nejmenovane firmy s naprosto primitivnimi ochrannymi mechanismy. Uzivatele pouzivaji emailove klienty, ktere maji v sobe az prilis inteligence a na jedno kliknuti vybali obsah jakekoliv prilohy a jeste ho spusti! Tihle lide by se meli vratit do doby prikazove radky, kde by museli pro vybaleni prilohy napsat prikaz alespon 30 znaku dlouhy. Pri tom by si mozna rozmysleli, co jim to vlastne v tom mailu prislo. A mozna k tomuto zamysleni prispeje i ILOVEYOU... Dalsi veci je, kdyz uz se takovy skript do pocitace dostane, muze udelat prakticky cokoliv. Skriptovaci jazyk je dobry nastroj, ale jeho moznosti by bud mely nekde koncit, nebo by mel zakrocit OS.
Viry tu budou asi navzdy, ale takhle jednoduche by to mit nemely!!! Nechci se zastavat tvurce tohoto viru, ale jako varovani to funguje opravdu skvele. A ti lide, kteri ted tak krici a snazi se ho za kazdou cenu najit, by se meli chytit za nos a zamyslet se nad sebou. Vzdyt kazdy z nich si toho vira do pocitace pustil uplne dobrovolne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ian Horowitz  |  20. 04. 2001 19:02

Naprosto souhlasim s timto nazorem. Chyba je ze VBscript ma pristup k souborum (melo tam byt urcite nejake omezeni...) Napriklad ja sem vubec netusil ze VBS muze psat na disk, predpokladal sem ze VBS je stejny jako JavaScript ktery zapisovat nemuze.
Navic bych do systemu zabudoval spousteni programu bez moznosti k zapisu na disk (coz by bylo vyhodne pro prvni vyzkouseni spousty programu).
Mimochodem jestli autorovi prisiji vsechno o cem se pise ...kolik to bylo .....2.5 mil nebo miliardy ??? tak ma na hodne let o zabavu postarano, coz podle mne neni nejlepsi reseni. Urady vyuziji medializaci a pristoupi k vyjimecnemu trestu pro vystrahu a pro ukojeni touhy uzivatelu (ktery byli zasazeny).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:02

pro Ian Horowitz
JavaScript VisualBasicScript používaný ve webových dokumentech je něco jiného než VBScripty používané WSH. Windows Scripting Host je něco co se dá přirovnat (volně) třeba k BAT souborům. Tyhle věci jdou přes OS a nepotřebují k svému spuštění a akci nic jiného.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  20. 04. 2001 19:02

Pro začátek by stačilo, kdyby se při pkusu zápisu systém zeptal, zdali to má dovolit či ne. To že muže skript beztrestně dokonce přepisovat je šokující o to víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pišta  |  20. 04. 2001 19:02

Zákony ať již právní či morální svorně odsuzují loupení, okrádání, etc. Přesto se však tyto věci stávali, stávají a stávat budou. Proto ten kdo jde o půlnoci ven, prostě s touto alternativou musí počítat. Obdobná situace platí u počítačových virů. Proto přijde-li někdo o data, z toho důvodu, že odflákl či zcela zanedbal zálohování pak mu to patří. Když jsem přišel vlastní chybou o data, mohl jsem si říct jsem ... a poučit se pro příště. To stejné platí pro "milostný dopis".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Josefs  |  20. 04. 2001 19:02

Takze si dale vesele spoustejte soubory co Vam prijdou a zapomente na viry...
..je to jednodusi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hexen  |  20. 04. 2001 19:02

Treba tak, ze firmy museli kvuli zahlceni odstavit sve mailove servery...a tim prisli i o zakazniky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mtd  |  20. 04. 2001 19:02

Firmy _musely_ odstavit mailservery? Vubec ne. Stacilo zapnout filtrovani mailu, ktere maji v priloze soubor *.vbs, *.VBS a bylo by po problemu. Aspon by se zabranilo velkemu rozsireni viru ve firemnich sitich a zabranilo uniku viru ven do dalsich casti inetu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kara  |  20. 04. 2001 19:02

Kdyby pouzivali poradny software (ktery dorucuje 90% posty) a ne hracky pro okravatene takyadministratory, nemeli by problemy s prehlcenim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MK  |  20. 04. 2001 19:02

jhednosuse tisice programatoru to odvirovavalo a nekdo to musi zaplatit ...to vite v Redmondu meli asi hodne zhavej drat je to chyba tvurcu outlooku a Windows protoze nechapu proc by mel byt VBS asociovan ? bez asociace by si ani neskrt ...a byl by klid ..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Krtek  |  20. 04. 2001 19:02

Vážení,
jsem takřka nucen reagovat na balamáž, která se točí kolem tohoto viru. Přijde mi to téměř absurdní.Kolik desítek jiných a podotýkám lepších - tedy lépe napsaných virů je zde tady kolem nás a nám nestojí ani za povšimnutí.Zcela souhlasím s autorem tohoto článku.Na viry nelze pohlížet pouze jako na zlo páchané "počítačovými piráty".Je to jako obraz,klasická hudba,je to svět kultury a algoritmů, který má svůj řád a pravidla.Občas mě trochu mrzí,že společnost na podobné aktivity pohlíží poněkud zkresleně.Já téže neviním managery a úředníky, kteří přesto že povětšinou prošli řadou školení, kde jim zcela bezpochyb vtloukali do hlávek - Když to neznám - NEOTVÍRAT, NEOTVÍRAT, NEOTVÍRAT... Stejně tak jako já nerozumím účetnictví a držím se pokyny, které dostávám, by se i oni měli řídit svými školiteli.Na autory virů nelze pohlížet pouze jako na destruktory,mladíky léčící si svoje komplexy škoděním, ale je třeba si uvědomit hloubku jejich myšlenek.Je třeba rozlišovat, zda chtějí uškodit, či nikoliv.Spousta virů odešla do světa,aniž by to autor sám zamýšlel.Kolikráte se pochlubíte kódem známemu, kamarádovi, dostanete patřičných ocenění a on to pak jen tak pro legraci pustí dál-pak to je na vaše triko. Přesto asi nemá cenu obhajovat něco, co společnost zavrhuje. Snažím se pouze podat pohled z druhého břehu. Radeji končím, připadám si skoro jako obhájce. Na konec ještě pro Ty, kdo se mnou nesouhlasí - vězte, že vše je jen na nás - na uživatelích...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Džubák  |  20. 04. 2001 19:02

Souhlasím s KRTKEM.
Kolikrát se uživatelům hučí do hlavy NEOTVÍRAT a KONTROLOVAT, odkejvou to a když za chvíli se náhodou kouknu, tak vidím, jak si klidně spustí soubor přímo z mailu.
Ve snaze bojovat proti šíření WORMů jsem udělal jejich přehled. Nejdřív pro potřeby firmy, později z toho vznikla stránka: http://www.masters.cz/worms. Jsou zde uvedená i pravidla, jak se dá bránit. Kdyby se alespoň část návštěvníků tím začala řídit.
Jenže panika se časem uklidní a hodně těch, kdo nebyl ILY přímo poškozen se vrátí ke starejm praktikám...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Why  |  20. 04. 2001 19:02

jenom malou poznamku ke slovnimu spojeni "lepsi virus" - virus se prece musi sirit, musi na sebe nejak upozornit a tak vejit ve znamost... pokud jsou lepe napsane viry nez ILOVEYOU, nicmene zustaly nepovsimnuty, pak se zrejme jedna pouze o lepe napsane programy, ale nikoli viry. genialita ILOVEYOU spocivala v jeho schopnosti se bleskove rozsirit a zpusob jakym na sebe upozornil byl pouze lehce destruktivni, takze se jednalo o velice ucinnou lekci vsem neopatrnym uzivatelum. tohle by nesvedlo zadne skoleni a musim se pridat k tem, kteri vedi, ze utok mohl byt mnohem horsi a ze takhle je sance, ze neco jako pocitacova bezpecnost se zapsalo vyrazneji do povedomi uzivatelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa Rohel  |  20. 04. 2001 19:02

Nejsem autor virů, ale i tak se jich nožná trochu zastanu. Podle mne to prostě patří k této oblasti. Jako když někdo vymyslel dynamit. Ten se řadí mezi velké objevy lidstva, ale přesto se s ním zabíjí. Stejně tak někdo vymyslel první program a někdo jiný to zneužil a vymyslel virus. Já tuto problematiku vidím jako věčný zápas mezi tvůrci virů a tvůrci "bezpečnosti". Každý úspěšný virus jen odhalí mezeru a nedostatky v bezpečnosti systému. Buď je problém na straně "software" (viz. Microsoft,...) nebo udělal chybu nebo přestupek člověk. Ono je někdy těžké přesvědčit své manažery o nutnosti větší bezpečnosti a nějakého "režimu". Pak se takový virus i hodí a udělá více práce než hodiny vysvětlování a přemlouvání. Podle mne je nutné vždy začít u sebe a ne dělat velký rámus a lov na autora. Kdo moc křičí, chce jen odpoutat pozornost od své chyby - to je má zkušenost. Pokud trochu sledujete stránky hackerů a všech těchto "zlých" :o))), zjistíte, že někdy opravdu objeví takové nedostatky v systémech, že by zavření měli být spíš ti, co systém vytvořili a prodali nebo vlastní provozovatel/uživatel, který nedodržuje základní pravidla bezpečnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan vlcinsky  |  20. 04. 2001 19:02

Souhlasim s Vladou Rohelem.

Viry rad nemam - ale jedno se jim uprit neda.
Kdyby nebylo viru, zili bychom bezstarostne, ale pak by jeden virus prisel, a to by byla sila.

Takze obcasne pichnuti virem asi zaboli, ale snad jsme pote i odolnejsi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Galow  |  20. 04. 2001 19:02

Mám pocit, že schvalujete zločin. Podle Vás by měl jít do vězení okradený, protože něco měl nebo vytvořil. Zloděj by byl chvíli oslavován, pak by jiný zloděj zjistil že něco má a ukradl by mu to. První zloděj by šel do vězení, druhý by byl chvíli olsavován... Zajímavé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  20. 04. 2001 19:02

Moc ctete mezi radky. autor mohl napsat vius tak, aby sam sebe rozeslal, pomazal vse, co se da, pripadne uplne rozhasil jakekoliv struktury na disku, smazal CMOSku, ci buh vi co. Pak by jeste mohl smazat po sobe stopy. Takto sice byly napachany taky velike skody, ale zaroven jsme diky tomu vsichni zjistili jake nebezpeci v nasich pocitacih/hlavach cihalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  20. 04. 2001 19:02

Myslím, že je třeba si uvědomit, s jakym umyslem autor vir vytvořil. Popravdě lidi kteří umí vir vyrobit uznávám jako někoho kdo umí.
Jinou věcí jsou ale viry destruktivní. Pak si myslím že není pochyb o zlém úmyslu takového autora a takový autor by měl být potrestán. A ono je něco jiného upozornit na nedostatek a díru v systému, a chtít něco cizího zničit.

Stejná analogie se dá najít i u hackerů, jedni si jen dokazují své umění a znalosti a odhalují chyby systémů, aby na ně upozornili, druzí dělají totéž za peníze pro firmy zabívající se bezpečností a třetí se taktéž probourávají tam kam by neměli, ale proto aby neco zničili, smazali nebo ukradli. A myslím že je jasné co je potrestání hodné a co přínosné. Nebudu již spekulovat co je a co není trestné z hlediska práva.

Ještě tu mám druhou úvahu. Myslím že se z celé věci kolem viru I LOVE YOU dělá zbytečně veliký humbuk směrem, kterým je to úplně zbytečné. Ano varujte před nebezpečím a raďte jak se vyvarovat problémům. Ale v tomto případě se toho chytily media a udělaly zbytečně veliký humbuk a místy i klamavý. Líbí se mi postoje některých televizí. Nevím jestli se smát nebo plakat. Například televize Prima, jen proto, že ve změti znaků vyšlo po sobě nekoli znaků, které by samy o sobě tvořily české slovo, hned vydedukovala, že by autorem mohl být čech. Dalším příkladem Česká televize. Jeden den uvede ve zprávách, že mluvčí pentagonu vystoupil s tím, že do jejichinterní pošty se vir nedostal, druhý den hlásí že postižený je CNN, briský parlament a např. Pentagon. No to člověk neví co si má myslet. To mám pocit že se jen jednotlivé deníky a televize předhánějí, kdo přinese více šokující zprávy. A najednou všichni mají své pseudopočítačové profíky se zaručenými informacemi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlaváč  |  20. 04. 2001 19:02

Ješte jeden poznámka.

Taktéš jem zaslech, že tímto virem byla postižena jedna z profesionálních fotografických studií. A že jí bylo smazán archiv několika desítek tisíc unikátních fotografií. No to je buď blbost jak blázen a nebo zásadní chyba některého z kompetentních osob z takové firmy.
No to sem blázen, ale snad pokud vlastním soubor nebo archiv unikátních a nenahraditelných fotografií, tak si snad udělám zálohu a navíc nemám jediný originál na počítači připojeného k internetu. No to by byla neomluvitelná bezpečnostní chyba. Nejen že by o taková data mohl firmu připravit hacker, vir, ale třeba i poškozený disk a cokoliv jiného.

Takže se domnívám, že studio pouze přišlo o fotogrrafie, které muselo opět nahrát ze zálohy a media z toho vytáhly co se jim hodilo a trochu to překroutily, aby na lidi udělaly dojem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Obeslo  |  20. 04. 2001 19:02

Omlouvam se za totalni OFF-topic. Ale je to silnejsi nez ja, bohuzel. V pripade zajmu o dalsi diskusi me, prosim, kontaktujte na mem e-mailu.

Slova napsana KAPITALKAMI jsou takova, ktera bych nejradeji vyjadril peprneji; nastesti mi zustaly jeste nejake zabrany, takze si ony peprne vyrazy pripadne domyslete.

Vim, ze reaguji relativne pozde, ale lepsi pozde, nez vubec.

Prosim rozumne a slusne jedince: ignorujte prispevky do diskusi od uzivatelu, jejichz mailovy server je v domene army.cz. Vyjimkou budiz diskuse, kde jde o Armadu Ceske Republiky a jeji oficialni stanoviska. Rovnez lze akceptovat vtipalky, jako nedavno, kdy si nekdo (tusim, ze zde, na Zive) vymyslil adresu general@army.cz.

Strasne me irituje, kdyz nejaky FLOUTEK (lhostejno zdali obcansky zamestnanec nebo vojak z povolani, ci vojak zakladni sluzby) si za me penize vali sve POZADI v NEJAKE vojenske kancelari a pouziva svuj pracovni e-mail, a pravdepodobne i pocitac a pracovni dobu k ventilaci svych nazoru, at uz jakychkoliv.

Armada je NAPROSTO, UPLNE zbytecna instituce, a lide v ni angazovani, svymi prispevky do diskusi, nespadajici ve sve podstate do armadni cinnosti, jen a jen dokazuji zbytecnost sebe a sveho chlebodarce.

Kdyz uz armada existuje, at se jeji prislusnici laskave staraji o jeji "bojeschopnost a obranyschopnost" a nepletou se za pomoci "erarnich" prostredku a pracovni doby do oblasti, ktere nemaji nic spolecneho s "bojeschopnosti", "obranyschopnosti", "svobodou", "nezavislosti" a buhvi cim dalsim, co maji v popisu prace vytvaret a chranit. Piste si na svych pocitacich denni rozkazy, pisemne pripravy, smernice pro velitele pokoje, smernice pro velitele korby a podobne HLOUPOSTI, ale nedrazdete me zdanim, ze nemate nic lepsiho na praci, nez prispivani do nerelavntnich diskusi (nerelevantnich vuci naplni prace ACR) Jedno, zdali se jedna o OZ, VZP, VZS.

At ziji civiliste.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lucky/CULT  |  20. 04. 2001 19:02

kolem viru existuje podobna scena jako demoscena nebo scena kolem warez. jde tam o prestiz a o zabavu. prestiz a zabava je podle mne hlavni "vinik" vetsiny viru. docela to i dovedu pochopit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Why  |  20. 04. 2001 19:02

naprosto souhlasim. virus ILOVEYOU byl v tomto ohledu mimoradne uspesny a to ani nemusel byt prilis destruktivni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kubin  |  20. 04. 2001 19:02

Zajimave jsou taky spekulace o tom, ze vir mohl byt vytvoren a distribuovan na objednavku firem, ktere z jeho nasledku muzou profitovat. Obecne jsou to firmy poskytujici data, ktere si lidi obvykle nezalohujou, takze o ne pusobenim viru prijdou. Tato data ale nejsou pro jednotlivce draha, takze si je muze znova koupit. Temi daty mohou byt predevsim audio soubory (a s jejich placenym sirenim spojena asociace RIAA) nebo ruzne pornograficke materialy ve vsech formach souboru.
Samozrejme ze jsou to jenom logicke spekulace, ale myslim, ze k tomuto clanku taky patri. Cely clanek o tom je na Wired:http://www.wired.com/news/lovebug/0,1768,36166,00.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor