Google | Internet | Web

Proč nefungoval Google? Pracoval na své síti a pád způsobil digitální lavinu

  • Včerejší výpadek systémů Googlu připomněl křehkost internetu
  • Nešlo jen o vyhledávač a Youtube
  • Díky kompletnímu pádu přestaly fungovat i jeho DNS

Včerejší večerní výpadek služeb Googlu, který postihl přinejmenším Česko a Slovensko, v plné síle připomněl křehkost internetu a jednu ze slabin napojení do jednoho ekosystému.

Vyjádření české pobočky Googlu

„Komplikace, které včera postihly některé naše služby na území České a Slovenské republiky, trvaly přibližně dvě hodiny, zhruba od 19:30. Kolem čtvrt na devět naši inženýři problémy, které vznikly v důsledku údržby části sítě, úspěšně odstranili a naše služby jsou opět plně funkční. Omlouváme se všem za vzniklé potíže.“ – Google ČR

Jelikož se na zhruba dvě hodiny mezi 19:15 a 21:15 odmlčely prakticky všechny služby Googlu, nebyl dostupný nejen vyhledávač, YouTube nebo Gmail, ale také Google Docs/Drive, Apps a další infrastrukturní služby včetně Google Public DNS, kterou mnozí používají i na svých routerech, a tak jim přestal fungovat přístup do celého internetu.

90495532
Večerní výpadek služeb Googlu zaznamenala třeba služba Downdetector.com. Krátký odpolední výpadek okolo 15:00 souvisel s problémy na službě Google Apps. To ještě v Googlu netušili, že se večerní směna hodně zapotí.

Protože se výpadek týkal výhradně evropského regionu, pomoci mohlo třeba přemostění spojení skrze VPN a s postupným připojováním služeb Googlu zpět do internetu i volba odlišného DNS.

Jak funguje DNS

Systém doménových jmen se stará o překlad internetové domény na IP adresu počítače. Díky DNS tak nemusíme do prohlížeče a dalších programů zadávat přímo IP adresu internetového serveru, ale třeba doménové jméno www.zive.cz. Operační systém se poté spojí s nastaveným DNS serverem a zeptá se ho, která IP adresa patří jménu zive.cz.

595441981
Podobné nastavení DNS včera večer odpojilo surfaře od internetu

DNS server se zpravidla nastaví automaticky od poskytovatele připojení, můžete si ale zvolit jaký chcete. Google Public DNS na adresách 8.8.8.8 a 8.8.4.4 je oblíbený zejména pro svoji rychlost a stabilitu, včerejší výpadek se ale všem uživatelům tvrdě vymstil. Jelikož se dotkl i systému Google Public DNS, překlad domén na IP adresy nefungoval a surfařům tak přestal spolehlivě fungovat celý web.

Výpadek Googlu nakonec zafungoval jako sněhová koule. Nespokojení surfaři hlásili nedostupnost služeb operátorům, kteří se v mnoha případech pokoušeli připojení ke Googlu přemostit vlastními silami. Pokud k tomu připočítáme, že se vše odehrálo uprostřed večerní špičky, ve výsledku se mnohým snížila kvalita připojení do celého internetu, aniž by je Google zajímal.

Kvůli výpadku Googlu zároveň přestaly fungovat i weby, které s ním nemají zdánlivě nic společného. Hlavně proto, že používají třeba jeho službu Google Fonts, nebo z jeho serverů načítají některé klíčové javascriptové knihovny včetně populární jQuery. Nic z toho nefungovalo, a tak mnohé weby nefungovaly.

A takto se projevil výpadek Googlu u největšího českého peeringu NIX:

237905250
Všimněte si včerejšího propadu během večerní špičky

Kvůli výpadku přestal fungovat také Google Docs a aplikace napsané v Apps Script:

617432123
Takhle výpadek zaznamenala moje meteostanice, která každých 15 minut posílá data do tabulky Google Docs. Poslední záznam před výpadkem pochází z 19:17 a další až z 21:17, kdy již všechny systémy Googlu opět fungovaly.

Výpadek Googlu včera večer každopádně pomohl konkurenčnímu Seznamu, který tak na dvě hodiny převzal roli v podstatě jediného funkčního a univerzálního českého vyhledávače. Surfaři toho okamžitě využili a zjišťovali, co se děje, což se rázem projevilo v jeho statistice.

Hackeři? Spíše ne

Ačkoliv se podle Googlu jednalo o výpadek způsobený obvyklou údržbou jeho systémů, situace využily nejrůznější hackerské skupiny, které prohlašují, že se jednalo o jejich útok. Ani jedna však nepředložila spolehlivý důkaz, že se jim podařilo shodit infrastrukturu Googlu v tak obrovském rozsahu. To by totiž bylo skutečně alarmující.

Úspěšný hackerský útok? V případě Googlu a jeho velikosti je to spíše nepravděpodobné:

105308133
Petr Susedík nám poslal i tento obrázek evokující třeba zneužití DNS a podvržení falešné stránky. Spolehlivé důkazy nicméně nemáme.
Diskuze (42) Další článek: Intel chystá na příští rok 32jádrový procesor řady Xeon E5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,