Proč nás tak bolí, když se řízneme do bříška prstu o papír?

Převážná většina z nás už si někdy pořezala bříško prstu o papír. A nejspíš se shodneme na tom, že toto nepatrné poranění dokáže bolet víc, než mnohé hlubší řezné rány (způsobené například ostrým nožem) jinde na těle. Čím to je?

Hlavními viníky jsou nervová zakončení – právě ve špičkách prstů se totiž nachází spousta tzv. nociceptorů, tedy receptorů bolesti. Ty mozek varují před vysokými teplotami, nebezpečnými chemickými látkami, tlakem a dalšími věcmi, které by mohly porušit pokožku.

„Prsty jsou tím, čím vnímáme svět, čím provádíme malé delikátní úkony. Takže naprosto dává smysl, že je v nich spousta nervových zakončení. Je to určitý bezpečnostní mechanismus,“ uvedl dermatolog Hayley Goldbach z University of California.

Problém ale může spočívat právě i v tom, že papír nezajede příliš hluboko. Na první pohled to možná nedává moc velký smysl, jenže podobně mělká zranění neaktivují přirozené obranné mechanismy těla jako je krevní srážlivost atd. V důsledku toho poškozená nervová zakončení v prstech zůstávají „obnažená“.

Hrany papíru navíc nejsou zrovna hladké a dokážou napáchat víc škody, než výše zmíněný ostrý nůž. A aby toho nebylo málo, otevřená rána napne pokaždé, když ruku použijeme – takže dokud se kůže nezacelí, budeme cítit bolest při většině každodenních činností.

Z videa Scientific American plyne, že svou roli mohou sehrát i psychologické faktory. Naše mysl bolest ještě umocní a to právě proto, že byla způsobena něčím tak malým a zdánlivě neškodným.

Diskuze (16) Další článek: Na Startovači se schyluje k novému rekordu. Trabantníci vybrali milion už druhý den

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,