Fotografování | Návody

Proč koupit stativ či gimbal? Své fotografie posunete na vyšší level. Jaký je nejlepší?

Stativ není jen ta těžká věc, kterou s sebou musíte brát při focení, ale je to nástroj rozšiřující možnosti focení. Umožňuje používat nové fotografické techniky a je skvělý pro experimentování a lepší pochopení fotografie. Proč jej potřebujete i vy a jak vybrat ten správný?

Stativ, případně gimbal, není jen pro ty, kdo mají roztřepané ruce, ale napomůže ke kreativním fotkám. Jenže vybrat perfektní stativ není jednoduché a některé pokročilé postupy vyžadují další znalosti, nadto v některých situacích je lepším řešením gimbal. Proto v následujících odstavcích naleznete nejen rady, na co si dávat pozor při koupi stativu, ale i praktických tipů a vyjasnění, kdy je lepší sáhnout po gimbalu.

Typy stativů

Stativy lze třídit podle vícero parametrů a každé takové třídění předurčuje různě možnosti použití. Samotné stativy se skládají ze dvou částí – noh a hlavy. Levné základní stativy mají obě části sloučené, ale dražší modely mohou nabízet různé kombinace, případně lze stativové hlavy i měnit. Nedivte se, ani když v obchodě narazíte na stativ bez hlavy, kterou musíte vybrat zvlášť.

Nyní zůstaneme u noh stativu, každý si představí typickou trojnožku, nicméně to je jen jedna skupina stativů nazývaný tripody. Existují i monopody, které mají pouze jednu nohu. Používají se zejména při sportovní reportáži, která se vyznačuje jednak těžkými teleobjektivy a jednak potřebou často hledat místo, kde se něco děje.

deadaae7-2dba-4bcd-bba2-80680fe2da8c
Monopod a tripod slouží k různým účelům. Také jsou různě skladné, některé cestovní tripody lze složit do kompaktních rozměrů

Například při focení motorsportu je běžné používat techniku panningu (švenkování), tedy nastavit mírně delší čas a pohybovat objektivem stejnou úhlovou rychlostí jako auto, což vytvoří rozmazané pozadí a dojem rychlosti. Klasické tripody jsou vhodné do situací, kdy je nutná maximální stabilita či pečlivé komponování scény.

6c825738-d2ad-4b1e-ab03-3d6d220fc37e
Takto vypadá švenkování v praxi, formule je ostrá, popředí a pozadí rozmazané

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Záškodníci už objevili ChatGPT. Snaží se generovat natvrdlé viry, což je ale možná ještě horší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,