Proč je Pentium III procesorem pro Internet

Pokud byste byli na tiskové konferenci, kterou Intel uspořádal při příležitosti uvedení Pentia III na trh, byli byste dozajista překvapeni. Každé druhé slovo, které bylo řečeno, znělo Internet.
Pokud byste byli na tiskové konferenci, kterou Intel uspořádal při příležitosti uvedení Pentia III na trh, byli byste dozajista překvapeni. Každé druhé slovo, které bylo řečeno, znělo Internet. Pentium III je totiž podle svých otců optimalizován pro Internet a multimédia. Stejně jako kdysi řada Pentium zaznamenala rozšíření o nové multimediální instrukce MMX (MultiMedia eXtension), nový procesor Pentium III byl obohacen také. Jedná se o sadu 70 instrukcí, které jsou souhrnně nazývány Internet Streaming SIMD Extensions (zpracování více dat v jednom toku). Ty, jak už sám název napovídá, jsou určeny primárně pro lepší využití Internetu. Pomoci mají zejména těmto činnostem:
  • zobrazení - rychlá, přesná a propracovaná manipulace s grafikou na počítači;
  • rozeznávání řeči - snížený výskyt chyb, kratší doba odezvy, kratší doba potřebná na zácvik;
  • zvuk - hluboký, dynamický a interaktivní zvuk. Procesor Pentium III je schopen reprodukovat zvuk ve formátu AC3 a MPEG layer 3;
  • nahrávání a přehrávání videozáznamů v reálném čase - optimalizace pro nahrávání a přehrávání videozáznamů v reálném čase na základě normy MPEG2; ta je velmi náročná na hardware a dosud vyžadovala speciální přídavnou hardwarovou kartu.

Všechno tohle by mělo ve spojení s Internetem celkově zvyšovat realističnost prezentace fyzických objektů na obrazovce. Jak je tedy vidět, Pentium III nabízí kromě zvýšené rychlosti další rozšiřující užitné hodnoty.

Bohaté webové stránky
Tato rozšíření především umožňují dosáhnout lepších zážitků s Internetem - poskytují kvalitní zobrazení a zvukový doprovod s využitím dnešního připojení k Internetu s úzkou šířkou pásma. Co to znamená? S malou dávkou dat protlačených dnešními málo propustnými internetovými linkami vykouzlí Pentium III relativně kvalitní video, zvuky a prostorovou grafiku.

Obchod podle Intelu?
Další oblastí, do které chce Intel se svými procesory na Internetu proniknout, jsou virtuální obchody. V důsledku omezených možností modemu a připojovacích rychlostí v průměrné domácnosti byl obsah těchto stránek omezen pouze na text, grafiku a jednoduché animace. Situace se trochu mění s příchodem Pentia III. Tento procesor obsahuje podporu technologie s trochu krkolomnou zkratkou NURBS (Non-Uniform Rational B-Splines). Internetem se k uživateli přenáší pouze vektorová definice prostorového obrazu, kterou počítač s Pentiem III pomocí matematického vzorce vypočte, doplní chybějící body a na obrazovce znovu vytvoří trojrozměrný model. Čím více bodů se přenese, tím přesnější a podrobnější je model. To samozřejmě snižuje potřebu širokého pásma pro přenos dat k uživateli, jako je to v případě bitmapových obrázků. Podle Intelu technologie NURBS snižuje požadavky na šířku pásma u složitých trojrozměrných scén nejméně desetkrát.

V praxi to znamená, že animované trojrozměrné modely lze přenášet pomocí běžné telefonní linky v reálném čase v rozsahu pouze několika málo bytů dat. V případě ideálního využití všech popsaných prvků byste na Internetu mohli vidět

  • stránky elektronického obchodu s realistickými trojrozměrnými obrazy nabízených produktů;
  • interaktivní trojrozměrné výukové programy zvyšující efektivnost vzdělávání v reálném čase;
  • videokonference na Internetu ve vysoké kvalitě;
  • interaktivní animace a hry.
Už v letošním roce bude k dispozici téměř 200 webových stránek a softwarových titulů, které využijí vlastností procesoru Pentium III. Celkem slušná řádka, ovšem otázkou zůstává, kolik lidí si bude moci drahé Pentium III dovolit, když jeho cena je srovnatelná se současnou cenou nového průměrného počítače (okolo 20 tisíc korun).
Váš názor Další článek: Přetaktujte si počítač kliknutím myši!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,