Open source | Kartografie | OpenStreetMap

Proč je OpenStreetMap tak dobrá? Protože se stále dokola konají mapathony. I v Česku

Projekt OpenStreetMap vylepšuje svoji mapu na základě volně dostupných zdrojů a komunity, která může libovolné místo na planetě vylepšit podobným způsobem jako třeba záznam na Wikipedii.

Z mapových dat, která jsou následně opět dostupná pod svobodnou licencí, pak může čerpat naprosto kdokoliv a surová vektorová data rasterizovat – zobrazit třeba svým vlastním způsobem. Přesně tak to před lety udělal třeba český Seznam, a tak jeho Mapy.cz mohou zobrazit jihoamerické městečko Ancud stejným způsobem jako středočeské Kozojedy.

d3c1e14c-de82-41c2-bca8-273bc85c43f3dbb0bafe-e064-45e6-bc52-950dea67ba32
Základní mapa OSM a české Mapy.cz

Aby to bylo možné, komunita musí mapy OSM neustále upravovat – třeba na základě překreslování čerstvých satelitních snímků. Snaží se o to například projekt Missing Maps, který u nás propagují Lékaři bez hranic. Není divu, na svých misích v rozvojových zemích potřebují kvalitní mapové podklady.

Českou komunitu OSM najdete na webu openstreetmap.cz/komunita

Tuzemská komunita Mising Maps Česko & Slovensko se organizuje na Facebooku a pořádá pravidelné mapathony jak v Praze, tak Brně a dalších městech Česka i Slovenka. Každý, kdo na takový mapathon dorazí, se dozví, jak tvorba map vlastně vypadá v praxi a pak může přiložit ruku k dílu a vylepšit nějaký chybějící hektar kdesi v Africe. Odměnou mu budiž dobrý pocit z toho, že jeho práce později využijí třeba zrovna Lékaři bez hranic.

6ef7182f-7d97-45ac-b125-61a0d6359ae13af18d6d-465f-45e5-807b-91ef46dac0ab
Jeden z interních mapathonů v brněnském studiu CleverMaps

příští týden 20.2. se koná jeden mapathon na olomoucké Přírodovědecké fakultě a další dva proběhnou v Brně. Hned 21. února na Přírodovědecké fakultě MU a 7. března pak ve spolupráci s CleverMaps. Poslední úterý v měsíci se nakonec konají pražské mapathony – ten následující tedy proběhne 26.2.

Dorazit mohou i naprostí začátečníci, i když si zpravidla musejí přinést vlastní notebook.

Diskuze (9) Další článek: Číňané investují 3,4 miliardy do Redditu. Uživatelé zuří a bojí se cenzury

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,