Proč je Microsoft inovační hlemýžď

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 118

Názory k článku

avatar
18. 08. 2011 08:06

mrkvošrot podle mne udělal celkem dost chyb a dost na to nyní dojíždí. Například mám pocit, že kdyby znovu zavedli do prodeje poslední Oppice s normálním rozhraním a za nějakou rozumnou cenu, tak by se možná divili, kolik lidí by si je koupilo.Takhle se totiž podle mne najde dost lidí, kteří si drží svoje pirátský Oppice 2003 apod., prostě protože se nedá už koupit jejich adekvátní náhrada. Další skupina pak má Libre/OpenOffice a taky si vcelku nestěžuje.S tou zpětnou kompatibilitou mají vůbec hooodně problémy. Sám teda MSIE nepoužívám, ale jestli se nová verze nedá hodit na starší OS (tím nemyslím W98), tak je to otrava. Proto jedu na Firefoxu a nemusím měnit svoje návyky, ať už sedím u kompu s WXP, W7 nebo linuxem.Kámen úrazu je pak nefungující zpětná kompatibilita u Oppice - jak je možné, že nové verze - řekněme 2007/2010 nejsou často schopny korektně otevřít dokument (DOC, PPT) z verze 2002? To snad ani není možný! Taktéž Powerpoint běžně prasil formátování prezentací - celá byla třeba v Arialu ale ten blb zobrazil háčkatá písmena Timesem, což vypadalo ve výsledku fakt úžasně. Na druhou stranu Libre/OpenOffice mi občas takový dokument ze staršího Wordu otevřou lépe než nový Word a co se formátu OpenDocument týče, tak dokonce starší verze OpenOffice mi korektně zobrazila dokument z novějších OpenOffice, byť mne upozornila, že nemusí vše být zorazeno OK - bylo, jen po pokusu o editaci grafu vytvořeném novými funkcemi OOo (jen ze zvědavosti) se graf totálně rozsypal - to je ale pochopitelné.Další věc, na kterou lidi nadávají ohledně WP7 je, že nemají ani základní kompatibilitu s WM. Myslím, že kdyby měly, tak mnozí uživatelé WM zařízení by spíše volili WP7, zatímco teď je to s Androidem minimálně vyrovnaný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 08. 2011 16:08

VYserte se na reklamy, na Symbianu mi to sežere všechnu ramku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 08. 2011 11:17

Pokud beru v potaz pouze software, prijde mi ze se v MS se neco straslivym zpusobem pokazilo par let po tom co vydali WinXP... do te doby delali relativne dobre fungujici programy ktere se daly pouzivat, cca od r. 2006 to s nima jde ale z kopce. Zacalo to ribbonovym silenstvim v Office 2007, od te doby stoji vetsina jejich sw za prd. Kdyz se nad tim zamyslim tak krome jejich OS a stareho Officu 2002 uz v soucasne dobe nepouzivam zadny jejich software, ke vsemu se daji najit lepsi varianty, zejmena po funkcni a ergonomicke strance.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 08. 2011 00:08

Takže microsoft žádá o pomoc nás "uživatele" abychom společně vytvořili revoluční OS ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 17:55

" nebo někde na půli cesty stejně jako současný Mesh, který ani po letech není plně integrovaný do webového úložiště Microsoftu SkyDrive a funkční výbavou a možnostmi ani zdaleka nemůže konkurovat ostatním" Jakube, DropBox už umí synchronizovat libovolnou složku bez symlink / hardlink obezliček? Nebo nabízí místo 2GB zdarma taky 5GB? Vzdálený přístup mezi PC, kde běží Live Mesh? Sync nastavení IE a Outlooku? Přidělení různých uživatelů různým složkám a sync mezi nimi? Co jsem jej zkoumal naposledy, tak funkčně nedostatečný byl právě Dropbox.Pokud MS něco neumí, tak prodávat jednotlivcům. U funkčně dost omezeného Dropboxu si mohu koupit 50GB, u Microsoftu ne. Problém MS není technologie, skoro vše co dělá má lepší či stejně dobré jako konkurence (desktopový a serverový OS, SkyDrive - cloud, Hotmail, Messenger, vývojové nástroje, databáze, Office, herní konzole, Kinect, WP7.5 telefony, atd.), ale hodně věcí pro retail prostě neumí prodat. Soustředí se tradičně na firmy.Malé startupy MS ukusují z koláče proto, že právě jedou po retailu, kde je MS marketingově dost neschopný, přestože ty startupy mají povětšinou horší produkt.Osobně vidím hlavní "nedokonalost" MS právě v tom, že výborné technologie není schopen prodat masám. Umí jen firmy. Apple je třeba pravý opak, ve firmám je směšný (protože obalamutit marketingem správce IT není tak snadné), daří se mu v retailu, kde IT nepolíbené jednotlivce snadno přesvědčí o "výlučnosti".Nicméně vyvozovat z toho, že MS má špatné technologie je zcela mimo. Právě naopak, prodávat firmám je technologicky náročnější trh.PS: doporučuji prozkoumat kombinaci Office365, Skydrive, Outlook 2010 a WP7.5 telefon, pro pochopení, jak je zaostalý Google ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (16)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 16:14

češtinu v mobilním telefonu (Win 7 phone= komunikátoru) může vyžadovat opravdu jen totální debiI

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 16:05

No jak to čtu, napadá mě otázka- jak složité a nákladné je napsat OS na který by se daly snadno psát aplikace, jel by na x86 64bit, anglicky a bez komplikovaných omalovánek plus ovladače na běžná zařízení?
Dejme tomu bez windows a Unix/Linux rešení (společné by měly jen TCP/IP, a kodeky na multimedia a dokumenty)Věrím tomu že by se nová větev vyvoje počitačů dala vytvořit do 100mil. dolarů (podle mého odhadu) tak proč to nikdo neudělá v době kdy kdejaký startup web (nezapomeň mléko a sálam na mobilů) má tuhle hodnotu?Je to celé zvrácené stejně jako strnulost MS, takových Apple by mohlo být i 5 a uživily by se i na obecném
PC hardware.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 14:51

MS má velkou smůlu, že dlouhá léta byl pod americkým antimonopolním dohledem a každý svůj krok musel konzultovat, aby nepoškozoval konkurenci provázáním svých služeb nebo poskytnutím něčeho zadarmo v rámci widlí. S takovou koulí u nohy je s podivem, že MS ještě vůbec existuje. Teď když ji setřásli je tempo vyšší viz WP a Win 8. Startupy mají jednu hlavní výhodu, anděl do nich naleje peníze a jediný risk je, že příjde o peníze. V případě MS jsou rizika větší a do hry vstupuje odpovědnost za stabilitu firmy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 08. 2011 14:14

Microsoft je zaměřený na firemní sféru, koneckonců odtud mu jdou největší peníze. V téhle oblasti ale není možné jen tak něco vypustit, musí se detailně otestovat spolupráce se vším možným, bezpečnost a tak. Navíc MS má téměř ke všemu serverovou podporu, hromadné instalace a podobně. To všechno trvá a stojí peníze...
Mít nápad a napsat na to jednoduchou aplikaci je věc jedna, ale stejný nápad protlačit a vhodně umístit do celého ekosystému, jaký má vytvořený MIcrosoft, je zase něco úplně jiného. Tím je nijak neobhajuju, fůru věcí si zjevně zkonili sami, jen konstatuju, jak se věci mají...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 08. 2011 12:31

Jak si predstavujete takove sviznejsi inovace v konzervativni business sfere (zivi MS), kde jde o miliardy a 'osud' lidstva?
S XBoxem, Kinectem atp se MS docela pochlapil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  16. 08. 2011 12:24

ciste moj osobny nazor je ten, ze MS sa snazi vsetko zachytit v sirokom spektre a potom je to tak trochu diletantske, zatial co Apple alebo Google a ine sa zameriavaju len na urcite oblasti, co im dava moznost sa tomu venovat dokladnejsie.
Keby sa MS venoval tomu v com je dobry a nesnazil sa fusovat do vsetkeho, tak by bol minimalne vo svojej oblasti inovativny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 08. 2011 12:15

S článkem nelze než souhlasit.
Příklad 1.
Windows Phone 7. V době kdy Android je lokalizován snad do všech jazyků světa, nechápu, jak může MS uvést telefon, který neumí česky, navíc když zde má MS své zastoupení a upgrade do češtiny nelze jinak než nákupem nového telefonu s novou verzí tohoto systému!!! Nevím, na co MS čeká, když zákazník má možnost okamžitého nákupu lokalizovaného produktu u konkurence.Příklad 2.
Omlouvám se, pokud jsem nepřesný v časové dějové ose, ale jako úplný laik to takhle vidím. Příchod aplikace Office OneNote 2007 presentoval MS na videu, kde nadšeně si studenti dělají poznámky do tabletu s Windows. O tabletu s Androidem, já osobně jsem tehdy nic nevěděl. Dnes jsem se musel podívat, jestli vůbec tablet s Windows existuje, neboť všude se mluví o Androidu nebo Applu. Tablet s Windows existuje, ale v ceně od 9 000Kč. Z laického pohledu, když může existovat tablet s Androidem za 2 500Kč (nezkoumám nyní jeho vlastnosti), proč není obdobný s MS Windows za podobnou cenu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 08. 2011 11:52

Asi každá firma, která přesáhne nějakou kritickou velikost, začne rychle ztrácet na poli efektivity a inovací, a musí to nahradit marketingem. Jak ukazuje Google a Apple, dá se s tím bojovat, ale Microsoft je klasická firma s několikastupňovým vedením, a drhne jim to především v oblasti spolupráce jednotlivých oddělení, které spolu často spíš soupeří, a až podobný průšvih jako Visty je na chvíli přinutí pracovat efektivně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mpe
16. 08. 2011 11:19

Proč je inovační hlemýžď? Protože má nekompetentní vedení.Viz jeho odhad tržního potenciálu iPhone. http://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 10:30

MS nejvíc patentuje a jeho patenty jsou hodnoceny jako kvalitní (podle kritérií jako je citovanost).Vizte patent scorecard:https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0BzoAwPaAUkjNNGVmNDliMTctMmUzNi00YWYzLTkyOTQtOWVhMDQxMjU1ZWVk&hl=en_US&pli=1Relevantní tabulky jsou 6 - Computer Software, 7 - Computer Systems. 9 - Electronics. Je to hodnocení patentů podaných v roce 2009, což je zatím poslední hodnocený rok.Mezi SW firmami je MS č. 1, ale překonává ho IBM, který je č. 1 v kapitole HW. Apple je v tabulce Electronics č. 14 a v roce 2009 podal přesně 10x méně patentů, než MS (294 vs. 2918). I Samsung je před Apple. Google není nikde v žádné tabulce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 10:26

Vzhledem k velikosti M$ považuji za zázrak, že vyprodukuje software, který (pokud po něm mnoho nechcete) jaksi funguje.Windows 3 padaly samy od sebe, nebylo potřeba v nich spustit jakoukoliv aplikaci a cokoliv dělat. M$ Word v2 ukládal s malou mírou spolehlivosti do RTF, z DOCu jste soubor neotevřeli. Dnes už Windows padají až když po nich něco chcete a DOC neotevřete, až když se ve Wordu pokusíte udělat knížku.Takže jejich výpěstky se dokonce i zlepšují. Ikdyž pro přesně stejný úkon potřebujete s novou verzí rychlejší počítač a více místa na disku.Stejně si myslím, že před vydáním každého produktu najmou malý tým nadšenců šťastných, že mohou pracovat pro M$ a ti dají výsledky práce zcela oddělených týmů vývojáŕů dohromady tak, že to běží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
dnv
16. 08. 2011 09:24

aj keď mnohí na microsoft kydajú a hladajú chyby za každú cenu,to,čo microsoft robí,a ako to robí,stejne je stále úspešný a zarába a zatial nieje nikde nejaký náznak toho,že by jeho stratégia viedla ku kompletnému krachu........jeho produkty používa obrovské množstco užívatelov,či už dobrovolne alebo nie,stále sa produkty dobre predávajú bez ohladu na to,či zavádza inovácie slimačím tempom,takže sa dá povedať,že to čo robí,robí dobre,ono v prvom rade ide o to predať a zarobiť a to zatial microsoftu vychádza už dlhé roky bez akýchkolvek výkyvov....kolko firiem počas existencie microsoftu vzniklo a medzitým zaniklo a microsoft je stále tu a stále ponúka výrobky,o ktoré je stále záujem,stále má globálne vzaté tú svoju väčšinu na trhu a konkurencia sa stále len doťahuje.....v prvom rade tí veční kritici by sa mali zamyslieť nad tým,či oni by boli schopní vytvoriť a uviesť na trh niečo,s čím by sa držali na trhu rovnako dlho a s rovnakou prevahou nad konkurenciou ako sa to darí microsoftu aj napriek tomu,že ich výtvory majú často velmi ďaleko k naprostej dokonalosti....dnes je úspešný ten,kto vie eskymákovi predať mraziaci box a černochovi z púšte Namib predať potápačšký výstroj a presvedčiť ich o tom,aký užitočný výrobok si zakúpili pre svoju ďalšiu existenciu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 08. 2011 09:17

Pěkný článek.. díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 08:54

Jen počkejte za pár měsíců, až MS koupí nový hlodač. Viz tweet Petra Hejla: "Pokavad byl příchod Google revolucí na Internetu, pak mohu spokojeně prohlásit, že sa kontrarevoluce blíží."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 08:50

MIcrosoft má tradíciu byť druhý. napr. Novell netware-Windows NT. OS/2 - Win 95. Lotus 1-2-3 - Excel. Netscape - IE. atď. A dlhodobo na tom stavia a zarába. Je mnoho firiem ktoré nechcú byť prvé, a to preto aby zarábali bezpečnejšie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 07:35

co se týče toho Dropboxu a Meshe je to jasné, na rozdíl od tradičně do sebe zahleděného MS je Dropbox multiplatformní, takže jedině s ním mohu sdílet soubory na domácím počítači (linux) a na pracovním (windows) a tak je to nejméně s polovinou MS produktů a služeb, v minulém století měl MS unixovou verzi MSIE, nyní nenabízí ani verzi pro starší verzi svého vlastního OS, proto uživatelé pracují raději s jinými internetovými prohlížeči, protože s nimi mohou pracovat na jakémkoliv počítači...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 06:13

Mrkvosoft inovuje jedině z donucení a nejradši kapitalizuje to co už má. Jediné v čem je agresivní je hromadné patentování, podávání žalob a skupování jinejch inovátorů kerý následně promění v karbonit. Inovace je jenom risk, stojí to spoustu peněz a času a výsledek je nejistý a navíc to ohrožuje kapitál. Smrt inovaci!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
16. 08. 2011 00:15

"Na trhu jsou zároveň levnější alternativy ostatních výrobců."Například?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 08. 2011 00:13

no neviem ale R-H pisal ze mesh je plne integrovane. Tak kde je problem. Je mozene zeby on nehovoril celkom pravdu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
16. 08. 2011 00:13

imho ide o totalne nepochopenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (24)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor