Proč je lepší přenechat záchranu dat odborníkům?

(inzerce) Pokazil se vám pevný disk v počítači nebo „flashka“ a přišli jste o cenná data? Přečtěte si zajímavé postřehy a novinky z oboru obnovy a záchrany dat. Data lze zachránit.

O tom, jaké to je zachraňovat lidem cenná data nebo firmy před mnohamilionovými ztrátami jsme si pohovořili s jedním z majitelů DataHelpu, Mgr. ŠTĚPÁNEM MIKEŠEM. Jeho společnost zachraňuje data z porouchaných pevných disků, RAID polí, SSD disků a jiných datových nosičů přes 15 let. Jde o ryze českou společnost s českými majiteli. V oboru obnovy a záchrany dat představuje technologickou špičku, neboť si velmi zakládá na vývoji a inovacích.

Poškozený disk.jpg

Jaké zajímavé technologie používáte k záchraně a obnově dat? Není to tajné?

Za ty roky, co se tomuto oboru věnujeme, máme svá vlastní hardwarová řešení, která jsme si nechali dělat na míru nebo vyvinuli sami. Např. různé stahováky ploten, když jsou zaseklá ložiska. Plotny disku se při manipulaci nesmíme dotknout. Máme dále vyvinutou unikátní technologii, díky které jsme schopni jako jedni z mála firem v republice řešit zadřená, vyosená ložiska disku u většiny výrobců disků. Pak máme vlastní algoritmy pro řešení např. šifrování nebo urychlení záchrany dat.

Co zahraniční technologie? Nejsou třeba v USA nebo v Rusku co se týče šifrování a záchrany dat dál?

Využíváme jedno velice šikovné zařízení, jehož vývojáři jsou právě Rusové. Umožňuje nám efektivnější hardwarovou diagnostiku a šetrnější zacházení s diskem. Na bázi reverzního engineeringu si upravíme základní parametry disku. S jeho pomocí se pak dají u většiny výrobců disků „hacknout“ servisní data a disk se pak chová tak, jak potřebujeme.

Dokážete dopředu určit, která část dat je na disku zachranitelná a má tedy smysl se jí zabývat?

Ano, provedeme zdarma diagnostiku disku a jsme schopni číst jen ty povrchy, které jsou zachranitelné. Např. máme často případy, že disk někde upadne a poškodí se čtecí hlavy. Majitel to pak doma zapíná a disk trápí, čímž velice často poškozené čtecí hlavy poškrábou povrch některých ploten. My to zjistíme a jsme schopni si pak selektivně číst jen ty plotny, které nejsou poškozené.

Datahelp.jpg
Technologie disků, byť všechny zvnějšku vypadají podobně, je model od modelu odlišná a vyvíjí se překotným tempem. Je nutné se neustále udržovat na špici vývoje.

Není tento obor jen „závod ve zbrojení“ - ten, kdo má nejlepší technologie, vyhrál? Co z vás ještě dělá špičkové odborníky?

Vybavení a technologie představují určitě důležitý základ. I přes nejlepší nástroje a pomůcky jsou ale pořád největší devizou naše hlavy a ruce, protože každý problém i disk je jedinečný, individuální a neexistují univerzální postupy na všechny problémy. Často vám nic jiného, než zapojit vlastní hlavy a mnoholeté zkušenosti a vymyslet jiný způsob, jak se k datům dostat, nezbývá.

Na co jste v poslední době pyšní? V čem DataHelp na poli záchrany a obnovy dat exceluje?

Těch věcí, na které jsme hrdí, je víc. Například řešení zašifrovaných disků nebo poruch způsobených závadou servisních dat. Máme v tom desetiletou zkušenost a zabýváme se tím od začátku fungování DataHelpu. Co mám informace, tak jsme u některých značek v ČR pořád jediní, kdo to umí.

Co disková pole RAID? Běží na nich spíš firemní data, servery atd. S touto technologií máte nějaké zkušenosti?

Samozřejmě, a troufám si říct, že jsme v problematice obnovy dat z diskových polí RAID díky vývoji opět výrazně na špici. Řešili jsme nedávno situaci, kdy se výrobní firmě z důvodů selhání diskového pole řídicího systému zastavila celá výrobní linka. Loni jsme třeba pomáhali společnosti, která prostřednictvím eshopu prodávala v rušném předvánočním čase zboží. Selhalo ji pole s databází, nemohla přijímat nové objednávky. Každá hodina takového výpadku jí působila velké škody. Díky našim novým postupům jsme proces obnovy dat velmi urychlili.

Další informace:

 

Další článek: Trik s trojským koněm dokonán. Elop dostane odměnu půl miliardy

Témata článku: , , , , , , , , , ,