eGovernment

Proč a jak se přihlásit k eIdentitě: Zajistěte si vstup do elektronických služeb státu

K on-line službám veřejné správy je možné se přihlásit po bezpečném ověření identity. K tomu můžete využít buď občanku s čipem, nebo dvoufaktorové přihlášení s předchozím ověřením na CzechPointu. Prostřednictvím ověřené eIdentity pak můžete přistupovat k některé z více než padesátky služeb státních institucí. V současnosti existuje několik způsobů, jak eIdentitu získat.

Jednou ze stěžejních služeb, ke které se prostřednictvím Eidentity můžete přihlásit, je Portál občana, který nabízí výpisy z různých rejstříků a postupně i další služby. K Portálu občana je možné se přihlásit i prostřednictvím Datové schránky, ale Eidentita může zpřístupnit všechny funkce, a to nejen na Portálu občana, ale i na webech jiných státních institucí. Je to zkrátka univerzální způsob identifikace občana při vstupu k online službám státu

eObčanky

Eidentitu získáte například prostřednictvím občanského průkazu s čipem. Ty se plošně vydávají občanům ČR od 1. července 2018 a postupně nahrazují občanky, kterým vyprší platnost. Za 200 Kč je možné si ji nechat vyměnit i dřív. Pokud chcete v eObčance používat elektronické funkce, musíte její čip aktivovat a nastavit několik bezpečnostních kódů. Bez aktivace se průkaz chová, jako by v něm žádný čip nebyl.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: NASA chystá nový vesmírný dalekohled. Zaměří se na inflaci i stavební kameny života

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,