Problémy všech barev duhy: Apple nestíhá dodávky

Diskuze čtenářů k článku

Martin Kunc  |  04. 11. 2003 04:57

Ahoj,

no nevím, jestli je PCi výhodou. Myslím, že firma, která drží trh hlavně svými proprietárními vlastnostmi u hardware by si mohla dovolit použít některou z novějších technologií, které by se ji docela dobře mohli hodit k značnému nárůstu výkonu. No, pokud jim jde ale o to, aby meli dostupny hw jinych vyrobcu, tak to je tedy asi dobra volba :))

mk

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
claire  |  20. 04. 2001 19:20

Proc se reakce k obsahu clanku zmenily v utok na p. Hlavenku? Vyjadril svuj nazor a myslim, ze celkem srozumitelne a jasne. Koukam, ze uz i mekari se vyjadruji na urovni zname z potycek typu atari vs commodore, win vs linux apod. Mel jsem o "mekarske" komunite "lepsi" nazor. Jinak je podle mne logicke, ze "vsechny" platformy sdileji stale vice a vice hw. Nakonec se alespon sila ukaze na spravnem miste tzn. predevsim v sw. Budme radi, ze mame Linux a budme radi za OS 9 a OS X ;) ... osobni "potycky" prenexme M$oftakum a a wintelum ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Hruby  |  20. 04. 2001 19:20

Domnívám se, že nejdůležitější věc pan Hlavenka napsal hned na začátku:

Potíže s neplněním dodávek ... v posledních deseti letech snad nebyl rok, když by toto nebyl jeden z nevětších trablů firmy.

Jiná barva krytu je sice prkotina, ale co s firmou, která má s takovými prkotinami problémy pořád? Myslím, že Apple se měla už dávno změnit na producenta softwaru a multimediálních periférií (pro platformu IBM PC samozřejmě).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BlackRider  |  20. 04. 2001 19:20

Hehe, tak tohle je teda opravdu ne. Firma Apple je jedina, ktera prezila "kompatibilitu PC"(snad krome Amigy) do dnesnich dnu. A zda se ze uz si nikdo nepamatuje doby, kdy nebylo hlavni naplni dne hledat funkcni ovladace pro nakej komponent, protoze zadny ovladace nebyly potreba. Prejit na platformu PC, to by bylo opravdu az to posledni, co by Apple udelala. Dobre si dokazu predstavit zdeseni Mac-istu, kdyz se naportoval na Mac MS Office a IE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:20

Taky si nemyslím, že je nějak pravděpodobné, že by Apple začal dělat pécéčka To by je jejich fanoušci asi poslali do pekel.

Jenomže ona existuje i střední cesta,a tou Apple jde. Když si vezmete dnešní Apple vs. dnešní PC a srovnáte totéž z doby před sedmi lety, tak zjistíte, že dnes oba stroje sdílejí nesrovnatelně více stejných technologií či i produktů v architektuře počítače. Jsou-li tyto technologie dobré (PCI, kupříkladu), není důvod je v Apple nepoužívat - je to levnější, odpadají problémy s nedostupností, jedná-li se o masově vyráběný produkt atd. Proto čekám, že toto bude pokračovat - to hlavní, co Apple odlišuje dnes od PC, je imho jejich operační systém a čip PowerPC (některé ostatní technologické vymoženosti jsou taky důležité, ale asi ne rozhodující).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:20

Proc vzdycky musi psat o Applech pan Hlavenka? To tam neni nekdo nezaujaty. Problemy s dodavkama jsou po kazdem uvedeni novych stroju. Je to napr. take diky tomu, ze Apple v ramci svych uspornych opatreni po krizovem obdobi ma mnohem mensi skladove zasoby. Samozrejme je to velice neprijemne. Problem je, ze clanek je psan v duchu, ze za to muze hardwarova individualnost. Kdyby tomu bylo opravdu tak, tak nebudou zadne iMacy, ze pane Hlavenka. Jenze bilych je dostatek. Skratka se lidem libi Indigo a vykoupili ho. Mam pocit, ze zacit misto bilych krytu modre neni zas takovy problem, jaky z neho delate vy.
Ovsem tento styl psani je u vas bezny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:20

Myslím, že je právě dobře, že o tom píše někdo, kdo je nezaujatý, kdo k Apple nemá ani náklonnost, ani odpor. Čtenáře všeobecně zaměřeného časopisu jistě nebudou zajímat nadšené tirády macovského fanouška.

Zajímavé je, že se ale vlastně oba shodujeme: vždyť i vy potvrzujete, že firma Apple není schopna dobře plnit své dodávky, například kvůli tomu, že má mnohem menší skladové zásoby. Zcela souhlasím - kdyby je měla větší, tak by si udělala i dostatečnou zásobu indigových iMaců a byly by k mání. Ono ale nejde jenom o "úsporná opatření"; klíčem je zde jeden pojem, a ten se jmenuje "obrátkovost skladu". Zejména u produktů, které se rychle obměňují (jako počítače), nízká obrátkovost skladu (daná např. příliš širokým sortimentem) je problém, který zásadně stahuje ekonomiku firem do mínusu - v pécéčkách na to např. doplatil COmpaq a IBM, a naopak vyhrál Dell. (Abychom nebyli furt u těch Applů).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Parkan  |  20. 04. 2001 19:20

Kdo chce psa bit vzdycky si hul najde.Musim se priznat ze na mne take z kazdeho clanku o macich dychne nejaka ta jedovatost.A pravdou je, ze naprosto stejne problemy maji i dodavatele kompletnich sestav PC i komponentu, ale tam se to nikdy takhle nerozmazava.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  20. 04. 2001 19:20

Máte-li tento dojem coby nezaujatý čtenář, tak mě to mrzí a budu se snažit, aby "jedovatost" vůči Applu nebyla. Pokud ale jste applovský fanoušek, tak se obávám, že vám nikdy naše články, které jsou skutečně psány lidmi, kteří nemají k žádné firmě/značce ani příchylnost ani odpor, připadat jako nepřiměřeně kritické...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Kasal  |  20. 04. 2001 19:20

Myslím si, že jsem nezaujatý čtenář a myslím si, že články o Applu jsou psány nezaujatě. Když Apple nabízí několik barev počítačů a pak mu nějaká dojde, tak by měl pohotově reagovat. Když to tak nejde, tak se zákazníci holt naštvou a koupěj něco jinýho u konkurence. Dřív, když se prodávaly Škodovky, stály se fronty a byla stejně jenom jedna barva, ale nebyla konkurence, tak lidi stály ty fronty i na bílou barvu, kterou prostě nechtěli. Kdyby tady tenkrát byly jiný značky za podobný peníze, tak by lidi taky koupili něco jinýho...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:20

Ano, souhlasim s vami, ze Applu tyto problemy nedelaji zrovna dobre jmeno. Me na tom clanku nevadilo toto sdeleni - to je podle meho spravne o tom informovat. Problem je v tom, ze jste to napsal jako ze to je kvuli nekompatibilite s komponentama PC a protoze ma Apple kvuli tomu problemy s dodavkama od dodavatelu. Jenze evidentne je problem v dodavkach urcitych barev - tedy v "prkotine". Pro nezasveceneho ctenare to vyzni tak (ted to prezenu), ze nejsou iMacy, protoze Motorola nema procesory. Ja nevim, jestli jsem to dobre popsal, ale clanek opravdu pusobi dost zaujate.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:20

pro Lukas Kalista

Napsal jste: " ... Jenze evidentne je problem v dodavkach urcitych barev - tedy v "prkotine" ... "

No já teda nevím, ale mě to jako prkotina nepřipadá. Když si chci koupit černé džíny a oni mají jenom modré, tak si koupím jinou značku, tu která mi nabídne černé. Vám to připadá jako prkotina, protože jste zaujatý mackista, ale lidem co si jdou v USA koupit počítač to tak nepřijde. Když chce modrý a je ochoten dát za macka ty šílený prachy a modrý imac není na skladě, protože Apple nestíhá - tak se zákazník naštve a ještě o tom poreferuje známým.

Já kdybych si šel třeba do Comforu koupit PC a chttěl na něj modrej case a dovnitř ATI all in wonder a oni mi řekli že nemají, tak si to taky koupím jinde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:20

Tu vetu jste ale vytrhl z kontextu. Jeste predtim jsem psal, ze je to vazny problem, ktery dela Applu spatne jmeno. Tu prkotinu jsem uvadel ve srovnani s nedostatkem HW komponent, jak vyplyva z vaseho clanku. A to je dost podstatny rozdil.

Ja uz nevim, jak to mam jinak vysvetlit. Veliky problem to je z obchodniho hlediska. S tim souhlasim. Ale vy vnucujete ctenarum nazor, ze je to kvuli nekompatibilite s PC a tudiz z nedostatku komponent (i kdyz o par prispevku nize uvadite, ze to zase neni az takova pravda).

Take to s temi nakupy neni tak jednoduche, jak uvadite. Uzivatele si Maca kupuji i pro jine veci, nez je design. Hledaji hlavne jednoduchost a srozumitelnost, jakou jim jine pocitace nenabizeji. V praxi to pak vypada tak (viz nasi zakaznici), ze si napr. koupi misto modre barvy zelenou, nebo si nejaky tyden pockaji. Tim ale nechci rici, ze je to v poradku !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:20

pro Lukas Kalista

Napsal jste :
" ... Ale vy vnucujete ctenarum nazor, ze je to kvuli nekompatibilite s PC a tudiz z nedostatku komponent (i kdyz o par prispevku nize uvadite, ze to zase neni az takova pravda) ..."

a) nevšiml jsem si, že bych mluvil o nekompatibilitě s PC a někomu něco vnucoval

b) to na co jste odpovídal byl můj jediný příspěvek v diskuzi (toto je druhý) a tudíž jsem nemohl nic o "pár příspěvků níže" uvádět.

Napsal jste:
" ... A jeste jedna poznamka: "...je ochoten dát za macka ty šílený prachy..." Uz jsem to tady rikal mnohokrat - velke penize jsou to zdanlive, nebot levneji "srovnatelny" pocitac nesezenete. To srovnatelne je v uvozovkach, nebot mam na mysli pouze konfiguraci. ... "

To je váš pohled na věc. Pro mě je imac, ibook a jakýkoliv apple vzhledem k tomu, že primárně pracuji na sítích s Win32 naprosto nepoužitelný. Je drahý a nemohu na něm dělat to co potřebuji. Na Win32 sítích si mohu nainstalovat i Linux (což mám), a nestojí mne to "ani korunu navíc". Ani korunu jsem dal do uvozovek proto, protože mě to stojí 1700 za kompletní distribuci SuSE 6.3 kterou používám a 198 Kč za RedHat 6.2 (dvouCDéčkový). Z hlediska PC Hhardwaru mne to ale nestojí nic.SuSE Linux mám na svém administrátorském notebooku v dualbootu s Win 95, RedHat mám na počítači v kanceláři vedle serveru v dual bootu s Win98. Toto mi Apple neumožňuje. Dále na Apple nemohu pracovat z důvodu nekompability programů - Delphi, VisualBasic, LCC-Win32, našich databází, které jedou na Sybase SQL Anywhere atd....

Takže abych to ukončil, Apple v jakékoli jiné než přírodní formě je pro mne nepoužitelný a tudíž drahý.

Jo, ještě jedna poznámka ty prachy co stojí Apple - " ... velke penize jsou to zdanlive, nebot levneji "srovnatelny" pocitac nesezenete. ..." jak jste řekl levněji srovnatelný (hardwarově samozřejmě) sice neseženu, Když k tomu ale připočítám software který se potom musí na Apple kupovat a na PC kde vystačím s plnou (6ti CDéčkovou) verzí SuSE na to abych z PC udělal souborový, tiskový, webový, databázový a já nevím jaký server + desktop - tak to se mi asi za 1700 korun u Apple těžko podaří.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:20

To prvni byl renonc. Tam nemelo byt, ze to vnucujete vy, ale autor clanku. Nejak jsem se prehlid v autorech prispevku. Omlouvam se

A k tomu druhemu - ja momentalne mam na svem Macu tri systemy - MacOS 8.6, MacOS 9 a Linux (LinuxPPC, coz je v podstate RedHat, ale SuSE pro Mac je take). Takze system mame stejny a tudiz o nem neni rec. Bohuzel nevim, co je dualboot, takze na to nemohu reagovat. Krom toho jsem nikdy netvrdil, ze se Mac hodi pro jakekoliv reseni. Myslim, ze vase prace je dost specificka a takovych uzivatelu neni tak vysoke procento. Takze kdyz to shrnu - jak jste potvrdil, tak srovatelny hardware nesezenete levneji. No a SuSE je pro obe platformy. Tudiz opet vychazi levneji Mac. ))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr J.  |  20. 04. 2001 19:20

pro Lukas Kalista:
"... Bohuzel nevim, co je dualboot, ..." no to znamená že mám na svém počítači dva systémy a při startu odkliknu do kterého chci nabootovat. (na notebooku mám Win95/Linux SuSE, na stanici vedle serveru jsem měl WinMT/Win2000/SuSE Linux - tedy trial boot - mohl jsem si při bootování vybrat ze tří systémů)

"... jak jste potvrdil, tak srovatelny hardware nesezenete levneji. No a SuSE je pro obe platformy. Tudiz opet vychazi levneji Mac. ..." no to nee, když tak jsme na tom stejně, srovnatelný hardvare sice neseženu levněji, nicméně za ty stejné peníze ano.
Takže když tak Mac : PC - fifty : fifty :o))




Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:20

No vzhledem k tomu, ze tam mam take tri systemy, tak jsme na tom skoro stejne. A pak tady mam take takovou vec, jako Netboot )

Stejne penize? To jsem zvedav, kde ji chcete sehnat. Skousel jsem to u mnoha firem. Napr. u AutoContu me pomalejsi stroj s mnohem mensim diskem, pomalejsim ethernetem... vyjde o 15 tis. draz nez G4ka. A dovolim si tvrdit, ze Apple je trosku lepsi znacka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:20

Jeste mala poznamka: podle vas jsem zaujaty mackista. Ja vam ten nazor brat nebudu, ale chtel bych vas upozornit, ze jsem uz mnohokrat na techto strankach napriklad chvalil procesor Crusoe (prestoze je urcen pro bezna PC a tedy z druhe strany barikady), Internet Explorer 5.0 for Mac (prestoze je od Microsoftu a ten nemam rad) a mohl bych pokracovat. Spis jsem zastance elegantnich reseni.

A jeste jedna poznamka: "...je ochoten dát za macka ty šílený prachy..." Uz jsem to tady rikal mnohokrat - velke penize jsou to zdanlive, nebot levneji "srovnatelny" pocitac nesezenete. To srovnatelne je v uvozovkach, nebot mam na mysli pouze konfiguraci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaJa  |  20. 04. 2001 19:20

Pan Hlavenka:

1. Vy STE nielen zaujaty, ale ani sa v oblasti Apple/Mac neorientujete. Dokazujete to (takmer) kazdym clankom ktory napisete. Obcas potom musite napisat clanok v ktorom pisete zase o tom, ako zle ste to napisali v tom prvom (vid "Apple sa dari lepe...").

2. Neustale sa rypete v ekonomickych problemoch Apple (a kedze Apple je majster v hadzani si polien pod vlastne nohy tak si mate z coho vyberat), o technologiach ktore Apple produkuje nepisete nic. To iba potvrdzuje Vasu zaujatost a nevedomost.

3. Problemy s dodavkou hw maju skutocne aj pecekove firmy, cakame na dodavku znackovych PC (za nehorazne peniaze, btw. Macy G4 by boli lacnejsie) uz stvrty tyzden. A to nie je predaj v predajni, ale konkretna dodavka konkretnemu zakaznikovi.

4. Niekedy mam dojem, ze tie clanky generujete nejakym softom, len aby ste splnili plan a publikovali ich dostatocne mnozstvo. Ale chapem Vas, rodinu treba zivit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
claire  |  20. 04. 2001 19:20

No jo Apple dojizdi na jednu ze svych prednosti tj. SW i HW od "jednoho vyroce". Vyjimecni jsou prave i "nekompatibilitou" s klasickymi PC a nemyslim si, ze by se to melo nejak menit. SW jsou "kompatibilni" mnohem lepe nez M$. Jeste kdyby tak uvolnili zdrojove kody, aspon OS 9 :), treba by tolik "mekaru" nezbehlo k Linuxu ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  20. 04. 2001 19:20

S těma PCčkama mi to připadá známou písničku od Wericha z Cisařova pekaře. "Ten udělá tohle, ten zas tamto a dohromady uděláme všechno". Ono to u PCček platí, a proto jsou asi flexibilní, protože nikdo není nikom zavislí.A jsou všichni si jdou po krku. Na jednu stranu spolupracují a na druhou stranu si konkurují. Ono vlastně udělat celý počítač by byla práce pěti firem, kdyby se spojil Intel (chipsety a procesory), Seagate (Hard Disky), Nvidia (grafické karty), RAMBUS (paměti) a Microsoft (OS). Dohromady by dali počítač, ale nedokázali by ho dodávat, protože i Intel má úproblémy dodávat rychlejší procesory. A ještě kdyby měl takové problémy s RAMBUSy jak má teď no hrůza. A nastat může spousta věcí. Prostě v PC průmyslu by si prostě nikdo nedovolil udělat vlastní platformu, a stejně by se musel sloučit s hodně firmama. Prostě můj názor, je že samotná jediná firma která udělat flexibilní platformu je opravdu Firma s velký F. A myslím, že v dnešním světě je to těměř nemožné. Teda myslím pro masový trh ne pro malý okruh zákazníků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohuslav Roztočil  |  20. 04. 2001 19:20

Možná si ještě někteří z nás vzpomenou, že se o vlastní platformu před lety (7 let? 10 let? už nevím) pokusila IBM. Poté, co se jí vymyšlená platforma PC v důsledku nedostatečné obrany trhu stala vlastně otevřenou architekturou, přišli s řadou PS/2. Pamatujete? Vlastní nekompatibilní sběrnice, vlastní nekompatibilní grafická karta (XGA), vlastní operační systém (OS/2). Problémy, pokud pamatuju, nebyly s neschopností IBM dodávat - Firma jako IBM takové problémy nemá - ale s nedůvěrou zákazníků. A tak hnedle bylo na na PS/2 možno provozovat PC-DOS a Windows, objevily se modely s ISA sběrnicí až z celé platformy zůstal jen název pro řadu PC-compatible počítačů od IBM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor