Čipy | COVID-19 | Malajsie

Problémy s nedostatkem čipů prohloubí sílící covid-19 v Malajsii

Nárůst počtu případů onemocnění covid-19 v Malajsii může zhoršit celosvětový nedostatek čipů. Tři klíčoví dodavatelé v zemi jsou totiž silně ovlivněni rostoucí vlnou infekce. Situace by mohla vést k prodloužení výpadku a omezení výrobních kapacit v závodech.

Agentura Bloomberg uvádí, že největší firmy Infineon Technologies AG, NXP Semiconductors NV a STMicroelectronics NV pociťují nárůst počtu nakažených. Podílí se na něm zejména nakažlivější varianta Delta, v jejímž důsledku se sedmidenní průměrný počet případů zvýšil z 5 000 v červnu na více než 20 000 v srpnu.

Malajské problémy se dotknou všech

Svůj podíl na ohrožení výroby mají i přísná lokální pravidla. Podle nich musí být továrny uzavřeny až na dva týdny kvůli sanitacím, pokud jsou více než tři zaměstnanci pozitivně testováni na covid-19. Právě proto byly společnosti Infineon a STMicroelectronics nedávno donuceny kvůli koronaviru uzavřít nebo omezit výrobu v některých svých závodech.

Ve snaze zmírnit škody na ekonomice země bylo výrobcům v průběhu června povoleno pokračovat v provozu se 60 % zaměstnanců s tím, že na 100 % se budou moci vrátit, až bude plně očkováno více než 80 % pracovníků.

Rostoucí počet onemocnění covid-19 v Malajsii 
Rostoucí počet onemocnění covid-19 v Malajsii

Ačkoli Malajsie neměla v polovodičovém řetězci takový význam jako Tchaj-wan nebo Jižní Korea, v posledních letech se stala významným centrem pro testování a balení čipů. Tyto procesy jsou méně automatizované než výroba čipů a více se spoléhají na lidskou pracovní sílu. Podle údajů ministerstva obchodu a průmyslu tvoří elektronika a elektrotechnické výrobky 39 % celkového vývozu země.

Omezení výroby čipů

Firma Infineon uvedla, že nucená odstávka měla na společnost dopad v řádu „dvouciferných milionů eur“. Také výrobce STMicro připustil, že nedávná jedenáctidenní odstávka snížila schopnost společnosti plnit zakázky zákazníků.

Podle průzkumu analytiků z Susquehanna Financial Group se doba dodání čipů, tedy interval mezi objednáním polovodiče a jeho dodáním, v červenci oproti předchozímu měsíci prodloužila o více než osm dní na 20,2 týdne. Tato prodleva je nejdelší čekací dobou od roku 2017, kdy firma začala tyto údaje sledovat.

V tuto chvíli není jasné, jak moc situace v Malajsii ovlivní současný nedostatek grafických karet. Generální ředitel Nvidie Jensen Huang nedávno uvedl, že problémy s dodávkami budou trvat „drtivou většinu roku 2022“. Potíže s dostupností vedly k tomu, že někteří výrobci znovu uvádějí na trh starší karty.

Nedostatek čipů způsobuje potíže v dalších segmentech. Například automobilka Ford minulý týden oznámila, že dočasně pozastaví výrobu svého oblíbeného pickupu F-150 v jednom z amerických závodů kvůli „nedostatku polovodičových součástek v důsledku pandemie covid-19 v Malajsii“. Stejný důvod uvedla i Toyota Motor Corp., která minulý týden pozastavila výrobu ve 14 závodech.

Diskuze (1) Další článek: Alder Lake má vrátit Intel na procesorový trůn. Grafiky Arc začnou okopávat Radeony a GeForce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,