Problém se skenery Primax ve Windows XP vyřešen

Windows XP je bezesporu dobrý operační systém, je však ještě v „plenkách“ což se projevuje hlavně absencí správných ovladačů pro ten či onen hardware. Mezi líné výrobce patří i Primax, pro jehož scannery nejsou patřičné ovladače. Nezoufejte však – problém je vyřešen!
Osobně považuji Windows XP za velmi dobrý operační systém. Co však značně pokulhává je kompatibilita (resp. nedostupnost) ovladačů, programů, her a tak dále. To je však jiná kapitola. Většina solidních výrobců rychle zareagovala a pro své – často i archaické produkty – píše nové ovladače. Mezi tyto pilné výrobce však určitě nepatří Primax (nyní pohlcen společností Visioneer). Vlastním skener Primax Colorado USB 19200, jenž se mi nedařilo pod Windows XP rozchodit. A pomyšlení na instalaci W98 na druhý disk jen kvůli skenování mne vůbec nelákala. Ale popořadě.

Poznámka: Článek určitě pomůže i majitelům skenerů Primax Colorado USB 9600, na kterémžto byl postup též úspěšně ověřen. Ostatní typy skenerů jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet, za případnou zkoušku však nic nedáte.

Ach ti líní výrobci...

Na originálním CD nalezne nešťastný majitel jen ovladače pro Windows 95 a Windows 98, kteréžto samozřejmě nejdou nainstalovat:

Hledal jsem tedy na oficiální stránce výrobce. Nicméně úvodní stránka hlásá, ať žádné ovladače pro XP nehledám, že žádné nejsou a ať použiji ty pro W2000. Stahuji pětimegový soubor s myšlenkou, že mám vyhráno.

Spustím samorozbalovací soubor a proklikám se klasickou instalací. Po restartu však byl můj skener stále ve výjimce (s vykřičníkem). Nepomohla ani technická podpora. Na mou připomínku, že ovladače pro W2000 nefungují pod XP, odkazujíc se na úvodní stránku, mi bylo opáčeno, že není v silách Primaxu napsat pro všechny produkty ovladače do XP. Nejsou a nebudou...atd. atd... Svůj boj s tím placatým kusem plastu jsem však nevzdal – což k mé radosti přineslo ovoce. Podívejme se tedy na podrobný návod, jak skener přinutit k práci. Jestliže máte ještě na disku ony ovladače pro Windows 2000 – nemažte je, budou se hodit!

Jednoduchá finta nestačí

  • Jako první krok zapojte skener. XP jej rozpozná a bude žádat ovladače. Ignorujte to.
  • Vložte originální CD do mechaniky – přímým spuštěním setupu se dočkáte výše uvedené hlášky. Toto obejdeme využitím tzv. kompatibilního módu: klikněte pravým na setup.exe a ve vlastnostech klepněte na záložku kompatibilita.

  • zde zatrhněte Tento program spustit v režimu kompatibility pro: a z nabídky vyberte Windows 98 / Windows Me
  • Po potvrzení spusťte setup.exe, nyní nás již nepříjemná hláška otravovat nebude a instalace proběhne klasickým způsobem „jako by se nechumelilo“. Tímto jsme docílili nainstalování rozhraní Twain i doprovodných aplikací. Ale...
  • po restartu bude skener opět ve výjimce. Zde přijdou na řadu ony ovladače pro Windows 2000. Samorozbalovací soubor si rozbalte do nějakého dočasného adresáře (použijte WinZip).
  • ve správci zařízení (Tento počítač – Vlastnosti systému – záložka Hardware – Správce zařízení) klikněte na skener – měl by být u něj žlutý vykřičník.

  • ve vlastnostech přejděte na záložku ovladače a zvolte aktualizovat ovladač. V průvodci aktualizací zvolte druhou možnost Instalovat ze seznamu či daného umístění. V dalším okně (viz obrázek) zatrhněte Vyhledat nejlepší ovladač v těchto umístění a odškrtněte případně Prohledat vyměnitelná média... naopak – zatrhněte Při hledání zahrnout toto umístění a tlačítkem Procházet nalistujte adresář s rozbalenými ovladači pro W2000 – a to konkrétně pismusbeng\OT1Drivers\OS.


  • V další nabídce vyberte ze dvou nabízených ovladačů ten první – tedy FlatBed Scanner (English)6

  • ještě odsouhlasení hlášky, že instalovaný ovladač neprošel testem... ale to nás nezajímá :-). Posledním krokem je zadání cesty k instalačnímu CD Windows XP, ze kterého si systém stáhne potřebné soubory.
Po této netypické instalaci se skener ve správci sice nebude hlásit jako Primax Colorado, ale jinak je plně funkční a nevšiml jsem si jediného zádrhelu, nestability či jiného problému.

Máte vlastní zkušenost?

Jsem si vědom toho, že výše uvedený návod není nejjednodušší a také nepopírám, že může existovat řešení rychlejší a elegantnější. Ostatně – máte-li nějakou vlastní zkušenost s instalací skenerů značky Primax pod Windows XP, podělte se s námi v diskusním fóru. Věřím, že vzhledem k velké rozšířenosti těchto skenerů některému nešťastlivci jistě pomůžete.
Diskuze (29) Další článek: Creative kupuje 3Dlabs

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,