Problém s grafickými ovladači na OS/2? Už ne!

Ještě nedávno mohla mít OS/2 problémy s některými novějšími nebo výrobcem méně podporovanými grafickými adaptéry - dnes můžeme říct, že je to minulost.
Ještě nedávno mohla mít OS/2 problémy s některými novějšími nebo výrobcem méně podporovanými grafickými adaptéry - dnes můžeme říct, že je to minulost.

Především v dobách DOSu známá firma ScitechSoftware, která se zabývá právě tvorbou univerzálních ovladačů pro různé grafické karty a operační systémy, slaví mezi příznivci OS/2 velké úspěchy. Tato společnost udělala velký kus práce a přinesla do modrého světa podporu pro ohromné množství hardwaru. ScitechDisplayDoctor ve verzi 7.0 licencovala IBM a je volně k dispozici pro všechny uživatele OS/2. Pokud rádi experimentujete, stáhněte spíše nějakou tu novou betaverzi ovladačů přímo od Scitechů. Celý balík obsahuje grafický instalační program a ovladače pro mnoho grafických karet (nutno podotknout, že seznam podporovaných zařízení nepřetržitě roste...). Z těch nejznámějších výrobců jmenujme alespoň 3dfx, ATI, Cirrus Logic, Intel, Matrox, nVidia, NeoMagic, S3, SiS, Trident a mnoho dalších včetně mnoha karet určených pro přenosné počítače (ATI Rage Mobility apod.). Instalace by měla proběhnout bez větších problémů - restart systému do režimu VGA, spuštění instalačního programu a restart... Nemusí vás vůbec zajímat, jaký máte adaptér či monitor, SDD vše automaticky detekuje! Na pracovní ploše pak naleznete mimo jiné různé konfigurační a testovací utility. Jedinou smutnou věcí tak zůstává, že všechny nelicencované verze SDD jsou šířeny formou sharewaru - máte 30 dní na vyzkoušení, pak jsou vypnuty některé "lepší" funkce těchto ovladačů a uživatel je nucen si SDD zakoupit (zaregistrovat) - cca Kč 1600,-. Nicméně jde i v beta verzích o špičkové ovladače, které obsahuje množství nadstandardních funkcí... Doufejme, že IBM bude licencovat i další verze...

Váš názor Další článek: Invex: Canon přináší čtyři deskové scannery

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,