Microsoft | Windows 10 | GitHub

Pro Windows 10 se chystá sada užitečných nástrojů inspirovaná PowerToys z Windows 95

Sada MS PowerToys byla ve své době jedním z nejpopulárnějších a nejužitečnějších balíčků nástrojů, které vylepšovaly zkušenosti s operačním systémem Windows. PowerToys byly používány převážně v systému Windows 95 a rozšiřovaly jeho funkce nad rámec standardní nabídky.

Microsoft otevřel PowerToys jako open-source a na GitHubu nyní zve nezávislé vývojáře ke spolupráci na verzi pro Windows 10, která by měla být „rebootem“ původní sady nástrojů. V textu se přitom výslovně odkazuje na PowerToys pro Windows 95, na které můžete zavzpomínat na webu Socket 3.

PowerToys pro Windows 10

Jednou ze slibovaných funkcí je průvodce klávesovými zkratkami, navázanými na klávesu [Windows]. Jeho úkolem bude pomoci uživatelům objevit užitečné zkratky a využít aktualizované funkce klávesnice v systému Windows 10. Průvodce se zobrazí, pokud uživatel stiskne klávesu [Windows] na déle než jednu sekundu.

průvodce klávesovými zkratkami 
Průvodce klávesovými zkratkami

Druhá funkce přinese možnost vytvořit novou plochu pro vybranou aplikaci. Tato funkce bude dostupná při zastavení kurzoru myši nad tlačítkem pro maximalizaci/obnovení okna. Po klepnutí na toto tlačítko dojde k vytvoření nové pracovní plochy, na níž bude maximalizovaná právě aktivní aplikace.

Tlačítko pro vytvoření nové plochy 
Tlačítko pro vytvoření nové plochy

Sada užitečných nástrojů

Kromě dvou výše uvedených zvažuje Microsoft do chystané aplikace PowerToys přidání celé řady dalších funkcí. Namátkou jmenujme alespoň některé:

  • Pokročilý správce oken se specifickým uspořádáním při dokování a odpojení notebooku.
  • Nový správce klávesových zkratek.
  • Schopnost nahradit klávesovou zkratku Win+R.
  • Sledování stavu baterie.
  • Možnost přejmenovat několik souborů najednou.
  • Nabídka obsahu při procházení souborů
  • Schopnost rychlého přepínání rozlišení přes hlavní panel.

Microsoft na stránce uvádí svůj optimistický předpoklad – vydání prvního náhledu sady nástrojů spolu se zdrojovými kódy plánuje na léto 2019.

Diskuze (15) Další článek: Pojďme programovat elektroniku: Vyrobíme nový herní hit Útok ufonů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,