Pro Wi-Fi jste jak pytel brambor. Zjistil Boeing a začal testovat

Internetové připojení v letadlech zatím zdaleka není standardem, i když by to většina cestujících ocenila. Výrobce letadel Boeing tak pracuje na tom, aby Wi-Fi na palubách letadel mohl nabídnout v plném komfortu. Nemá to ale jednoduché, vysílače nesmí být příliš silné, aby neohrozily systémy pro řízení letadla, zároveň musí zajistit ideálně plnou sílu signálu všem cestujícím. A jak upozornily LA Times, v testování se Boeingu velmi osvědčily brambory.

Zajistit rovnoměrný Wi-Fi signál v letadle není zas tak jednoduchý úkol, jak by se na první pohled mohlo zdát. Letadlo sice představuje docela malou plochu, ovšem rozčleněnou kovovými konstrukcemi a při provozu plnou „lidské hmoty“, která elektromagnetický signál částečně absorbuje. Na druhou stranu se dá využít odrazů od stěn. Namodelovat takovou situaci virtuálně je docela obtížné a efektivnější je měření v praxi.

2012 12 20 (001).png 2012 12 20 (002).png
Zkouška bramborového panáka nanečisto • brambory v letadle, ovšem ne v místě pro náklad (během testování jich bylo spotřebováno devět tun)

Boeing proto vyčlenil jedno letadlo pro testování Wi-Fi na palubě. Měření s lidmi na palubě se ukázaly jako zdlouhavá a drahá, a to dalo vzniknout nápadu s bramborami. Ty totiž mají pro elektromagnetické vlny podobný charakter, jako lidské tělo. A tak bylo v rámci simulace navezeno do letadla několik tun brambor a pytle v sedadlech vytvarovány tak, aby zhruba představovaly sedící postavy.

A začalo se měřit. Inženýři si pochvalovali, že nemusí organizovat a platit dav brigádníků a že jim modely vydrží strnule sedět několik hodin, zatímco mění konfiguraci měřené sítě. Po čtrnácti dnech bádání prý přišli na ideální řešení. Tak uvidíme, kdy se dostane do praxe – ona totiž Wi-Fi v letadle je otázka jedna, ale jak do něj dostat dostatečně dimenzované internetové připojení otázka druhá. A to daleko podstatnější, protože satelit zatím příliš komfortu při práci s internetem nepřinese. Obzvlášť, když je v letadle na jedno připojení několik desítek internetuchtivých cestujících.

Diskuze (24) Další článek: Podívejte se na Blikocinkofón pro Android [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,