Pro Microsoft lobují už i mrtví

Stovky dopisů vyjadřujících podporu Microsoftu v antimonopolním sporu směřují na vládní představitele. Podpora jistě dobrá, až na to, že pár odesílatelů, již delší dobu nežije.
Dalo by se celkem říci, že lobování se nedělí na poctivé a nepoctivé, ale na to, na které se přijde a na které se nepřijde. V současné době získává Microsoft podporu ve svém sporu s vládou Spojených států, kde jen může. Za posledním profláknutým pokusem, na který upozornil The Seattle Times, ale nestojí samotný Microsoft. Obětním beránkem jsou společnosti, které Microsoft finančně podporuje, například Americans for Technology Leadership případně Citizens Against Government Waste, které bojují jménem občanů za cíle, které vyhovují Microsoftu.

Na státní zastupitelství, kongresmanům a prezidentovi směřuje spousta dopisů, které se sice liší ve formátování, použitých barvách a základních textech, přesto několik z nich používá až podezřele stejné fráze. Navíc nejméně dva dopisy, které došly na státní zastupitelství Utahu, jsou od mrtvých osob.

V praxi vypadá lobování zhruba následovně. Firma ATL obvolává osoby podle telefonního seznamu a ptá se jich, zda podporují Microsoft. Pokud se vyjádří pozitivně, zašle jim předvyplněné dokumenty, oznámkované obálky adresované na zastupitelství, kongresmana a prezidenta a nechá jim to k podepsání. Pochopitelně tak poštu odesílají jednotliví obyvatelé, to ale nemusí být vždy pravidlem. Předvyplněné adresy odesílatelů bývají občas chybné, někdy je tam jméno zesnulého člověka.

Jak správně podotkl pro Seattle Times Rick Cantrell, community-relations director for the Utah attorney general, v případě spontánní reakce obyvatel na úřad lidé volají, posílají faxy, píšou ručně dopisy, prostě používají různé formy komunikace, ne jen na počítačové tiskárně vyjeté dopisy. To pak právě může být známkou klamného ovlivňování.

Při zpětném dotazování také často odesílatelé ani pořádně neví, co vlastně odeslali, a někteří si mysleli, že naopak podporují svým dopisem stát proti Microsoftu.

Pro Microsoft se jedná pochopitelně o citelné potíže, i kdyby bylo těchto dopisů deset z tisíce korektních, přesto jim už nikdo nebude přikládat žádnou váhu. Paušálně budou všechny dopisy vyjadřující podporu Microsoftu brány jako podvrhy. Je docela možné, že si odesílání podvržených dopisů iniciativně vymysleli ve zmiňovaných organizacích a prokázaly tak Microsoftu medvědí službu. Zcela jistě si ale ani druhá strana nebere žádné servítky a firmy naopak proti Microsoftu bojující také klidně používají podobné praktiky. Rozdílem je, že Microsoftu se na to přišlo.

U nás by myslím ale něco podobného prošlo celkem bez problémů a obávám se, že dost možná už párkrát prošlo.

Diskuze (9) Další článek: Školy nečekají na stát, počítači je vybavují radnice i sponzoři

Témata článku: , , , , , ,