Přivede Inprise všechny linuxáky do ráje?

Inprise tento týden ohlásil podporu Linuxu ze strany svých vlajkových vývojářských nástrojů Delphi a CBuilder.
Inprise tento týden ohlásil podporu Linuxu ze strany svých vlajkových vývojářských nástrojů Delphi a CBuilder. Jestli vše půjde tak jak má, čeká všechny uživatele Linuxu v brzké době množství aplikací, které dodnes znají jen ze světa Windows. Prolomil by se tím jeden z hlavních argumentů proti Linuxu, totiž málo použitelného uživatelského softwaru.

Na první pohled to sice vypadá jednoduše a naprosto přímočaře, ve skutečnosti bude ale celý proces podstatně obtížnější a portace aplikací pro Windows do prostředí Linuxu nebude k dispozici během jednoho dne.

Delphi a CBuilder pro Linux se mají objevit v polovině roku 2000, následně se pak na trh dostane JBuilder, vývojový nástroj pro Javu.

Podpora Javy na strojích s Linuxem je u Inprise patrná již delší dobu, tento týden dá firma dokonce k volnému stažení preview verzi just-in-time kompilátoru z JBuilderu právě pro Linux. Podporovat prý má většinu funkcí z Javy 2 Enterprise Edition.

Přesunem k linuxové platformě se Inprise řadí do už tak dlouhé fronty společností, které si prostě nechtějí nechat něco ujít. O úspěšnosti takovéhoto kroku je zatím velmi předčasné diskutovat, v případě Inprise a zejména vývojářských nástrojů je však situace poněkud jiná – Inprise zde má velmi slušné jméno, širokou základnu uživatelů a zejména vazbu na množství aplikací, které byly s jejími nástroji vytvořeny, čímž může rozpoutat neuvěřitelný boom s aplikacemi na nejrychleji se rozvíjející platformě dneška.

Delphi a CBuilder tak budou prakticky první profesionální nástroje pro návrh aplikací (rapid application development environment) pro Linux.

Kylix, což je kódové označení pro vývojové nástroje Inprisu, je vyvíjen současně s novými verzemi pro Windows. Jestli se tak setkáme s Delphi 6 současně pro Windows a Linux nelze dnes říct, už teď se ale všichni vývojáři aplikací pro Linux mají nač těšit.

Diskuze (6) Další článek: Nové eCity: velmi dobře. Ale internetové hodiny tikají rychle

Témata článku: , , , , , , , , ,