Příští verze Internetu má být bez webových stránek

Internet v pneumatikách a podobně; revoluce má vypuknout za čtyři roky.
Předpovídat jakékoli vize dalšího vývoje Internetu je dost ošidné, protože když se zmýlíte, je všechno uloženo někde na internetových stránkách a může být použito proti vám. Je to ještě horší: zmýlíte se téměř s jistotou a téměř s jistotou to proti vám bude použito.

Vzdejme tedy čest odvážlivcům; jednu ze zajímavějších vizí v poslední době zveřejnil analytik známé společnosti Jupiter Research jménem Carl Howe; je k mání v plné verzi zde na stránkách firmy (registrace nutná). Howe tvrdí, že příští generace Internetu, kterou nazývá trošku tajemně jako „X Internet“, se v podstatě obejde bez webových stránek a bude ve znamení zařízení komunikujících prostřednictvím Internetu umístěných ve všech myslitelných, ba i nemyslitelných místech, jako jsou pneumatiky vašeho automobilu, a že webové stránky budou v této době patřit minulosti – Internet bude, jak sám říká, „executable“, česky bychom asi řekli prakticky, ručně uchopitelný a ovladatelný. S podobnou ideou, i když v té době jen lehce naskicovanou, přišel už před pěti lety skutečný pomazaný vizionář technologické éry, Nicholas Negroponte, ředitel MIT Media Lab. Howe coby regulérní analytik se snaží ideu převést už do řeči čísel. V roce 2005 má tato revoluce vypuknout a v roce 2010, kdy už bude kralovat, bude na světě 14 miliard zařízení připojených k Internetu, což je stopadesátkrát (!!) více než nyní. První velkou změnou má být, že tato zařízení budou spolu komunikovat víceméně samostatně, bez zásahu člověka a pouze za jeho obecných instrukcí – což samozřejmě také není žádná nová idea, opět se ji ale kdosi pokusil jako první převést do čísel a konkrétního data. A druhou velkou změnou bude převrat v komunikaci mezi člověkem a „Internetem“ – zcela se přenese od dnešních textových stránek a „klikání“ do podoby, která se bude blížit situaci, kterou zažíváme v reálném světě – samozřejmě k tomu budou potřeba zcela jiná vstupní a výstupní zařízení, zcela jiné rozhraní komunikace mezi internetovým serverem a vámi (tj. dnešní „počítač“ může klidně zmizet, přístup k Internetu bude častější spíše přes jiné druhy zařízení).

Vize Carla Howa je založena na tom, co chce trh: jistě by bylo dobré, kdyby věci (neživé, ale i živé…) kolem nás byly neustále spojeny s nějakými jejich centrálními „administrátory“ a my bychom byli zbaveni nutnosti o ně pčovat. A dále by jistě bylo dobré, kdyby se dnešní krkolomný svět webových „klikacích“ stránek přetvořil v cosi, co umíte držet v rukou stejně jako vidličku a nůž. Bylo by to hezké a lidé by to chtěli – ale ještě to neznamená, že se tak stane.

Patnáct miliard zařízení připojených k Internetu přepokládá „free bandwith“, tedy kapacitu připojení k Internetu, která bude všude, zdarma a v dostatečné kapacitě. Jistě, kapacita internetového připojení se celosvětově neustále rozšiřuje, ale obávám se, že zde hovoříme jednak o zlepšení o tři-čtyři řády během pár let (tedy něco, co bude bez sebemenší pochyby vyžadovat gigantické investice ve stovkách miliard dolarů) a současně o tom, že přístup k Internetu bude pro každého neustále zdarma, nebo za nizoučký poplatek. Současná situace spíše ukazuje, že končí éra připojení k Internetu zdarma, že se bude naopak platit: stav se může změnit, ale stejně ty stovky miliard bude muset někdo zaplatit.

Druhá otázka se týká „technologií“. Za prvních dvacet let se Internet nezměnil po stránce své podstaty – jsou to stále „statické“ webové stránky; nové technologie se sice objevují a přibývají, ale stále je to ono prohlížení a klikání. Rok 2005 je natolik za dveřmi, že i lidé s bezmeznou vírou v nové technologie musí být trošku na rozpacích – navíc, když současná doba ukázala, že technologie nejsou všechno, že se ve většině případů „proinvestovalo“ a že naopak nastává určitý návrat zpátky ke kořenům. Fascinace technologiemi zde byla před dvěma lety; dnes už víme, že se nejdříve musíme zeptat prostých lidí, zda je hodlají užívat…

Jistě, že bychom byli rádi, kdyby se podobná vize začala co nejdříve uskutečňovat; to by byla velmi dobrá zpráva pro všechny, kteří podnikají na Internetu. Do té doby by ale bylo lepší se držet reality.

Diskuze (28) Další článek: Motorola představila procesor DragonBall MX1

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,