Příslib dobrého roku

Pohled na některé novinky připravovaného Microsoft Office 2000.
První betaverze nového Microsoft Office 2000 byla rozeslána 10. srpna v 20 000 kopiích. Ač jméno produktu nese název roku, jak je u Microsoftu již obvyklé, s jeho uvedením se počítá již o rok dříve, tedy počátkem roku 1999. To nejdůležitější, co nový Office přináší, je zejména nativní podpora formátu HTML a kompletní orientace na technologie webu vůbec.

Nabídky žijí vlastním životem
Zřejmě nejvýraznější změnou prostředí jsou nové nabídky, které automaticky přesouvají často používané funkce na začátek menu. Na jedné straně je to jistě příjemné, ale upřímně nechci vidět školitele nového Office, jak bezradně vysvětlují obsah jednotlivých nabídek a pořadí jejich položek, které se bude v průběhu školení měnit. Řada uživatelů ostatně prochází nabídkami automaticky bez jejich podrobného čtení. Sednu-li k počítači někoho jiného, nebo k počítači, který není na mé oblíbené funkce naučen, budu jistě zpočátku hledat odpovídající tlačítka a nezačnu ihned bez problémů používat všude stejné prostředí.

Novinkou je rovněž možnost vložit do schránky více částí textu než jen jednu v jednom okamžiku, z různých dokumentů si do schránky vložíte různé části textu a až finálně je vložíte do cílového dokumentu. Asistenti, kteří jsou v české verzi bez zadávání dotazů v přirozeném jazyce ještě zbytečnější než anglické verzi, jdou vypnout konečně a úplně definitivně. A i pokud je používáte, své texty zobrazují vedle dokumentu a nepřekrývají text.

Pak tu jsou drobnosti jako vytahování tlačítek rovnou z nabídek bez použití nepřehledného dialogu a podobně.

Poprvé jsou různé jazykové mutace prostředí přepínatelné a není třeba pro každý jazyk vytvářet novou verzi Office. Přepnutím se změní vše počínaje nabídkami a dialogy.

Totální propojení
Všechny části Office 2000 mohou ukládat své dokumenty do formátu HTML (respektive DHTML a XML) opětovně je zpět načíst a pracovat na nich bez ztráty formátování. Vytvoříte dokument ve Wordu 2000, uložíte jej jako HTML, ve FrontPage 2000 (nově součástí Office) jej upravíte a znovu klidně načtete do Wordu a pokračujete bez ztráty formátování jak z Wordu, tak z FrontPage. V prohlížeči se dokument zobrazuje jako v odpovídajícím editoru a pokud si instalujete rozšíření pro Office na webový server, můžete dokumenty upravovat (spustí se příslušná aplikace) a sdílet jen přes prohlížeč. Zobrazení je ovšem 1:1 pouze v Internet Exploreru, v Navigatoru se dokumenty zobrazují odlišně kvůli nekompatibilitám v DHTML a nelze je upravovat.

Všechny své dokumenty můžete uložit rovnou na web stejně jako je ukládáte na disk, sdílení dokumentů je tak možné i přes Internet. Uživatel, který se přihlásí k určitému dokumentu je informován o jeho změnách a aktualizacích a může se rovněž zapojovat do diskuse k částem dokumentu. Tyto poznámky se zobrazují přímo v dokumentu.

Integrace s webem výrazně vylepší používání Office jako intranetového řešení. Bez potíží mohou k jedné tabulce Excelu přistupovat zaměstnanci nejen ze všech roztroušených poboček připojených na Internet ale i z libovolného konce světa čistě jen přes Internetové připojení.

Každému co jeho jest
Výrazně se vylepšila instalace a správa již nainstalovaného Office. Pokud Office zjistí, že jste smazali jeho některou potřebou část, sám si ji vyhledá na zdroji instalace (CD-ROM nebo síťovém disku) a dokopíruje. Nyní je také možné si všechna svá nastavení a celou konfiguraci Office snadno uložit do jediného souboru a přenést k jinému počítači. Novinkou je i funkce instalace na vyžádání. V praxi to vypadá tak, že Office se na první pohled tváří, že má všechny komponenty instalované, ale přitom je třeba na disku jen v minimální konfiguraci. Pokud chcete použít nenainstalovanou funkci, Office si ji sám doinstaluje a spustí.

Správce počítačových sítí také potěší možnost nastavení různých uživatelských verzí Office a individuálně volit přístup k jednotlivým komponentům Office.

Nový Microsoft Office 2000 ač teprve v první betaverzi a s řadou neimplementovaných funkcí je příslibem vynikajícího produktu, na kterém i přes nedostatek silné konkurence Microsoft přinesl řadu impozantních prvků. Nový Office nepřináší příliš mnoho pro jednopočítačové instalace tedy do domácích strojů nebo do malých firem. Nicméně jeho síla v zasíťovaném prostředí a vynikající provázanost s Internetem je tím, čím si získá příznivce ve firemním sektoru.

Váš názor Další článek: Sound Blaster Live!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,