Připravované novinky v Office 365

V článku si představíme ty nejzásadnější novinky a funkce, které můžeme v tomto roce očekávat v cloudové službě Office 365.

Následující funkce již můžete ve své Office 365 mít nasazeny, nebo je očekávat v nejbližších dnech a týdnech.

MAPI over HTTP pro Outlook 2013 a Exchange Online

MAPI over HTTP je nový transportní protokol používaný pro spojení mezi plným Outlook klientem a serverem Exchange. V dlouhodobém horizontu je náhradou za RPC over HTTP (takzvaný Outlook Anywhere). Tento protokol je podporován v Outlook 2013 SP1 a novějších a tedy od březnové aktualizace i v sadách Office 365 ProPlus. Je zatím v plánu přinést jeho podporu i pro Outlook 2010, pokud bude stále v době plné podpory (vydání SP).
Protože se jedná o do budoucna velice zásadní změnu, která se bude týkat i On-Premise nasazení Exchange serveru, doporučuji pro více technických informací článek Outlook Connectivity with MAPI over HTTP. My si ho ale určitě také v nejbližší době popíšeme i zde.

OWA pro Android

Mobilní zařízení Android mohou vedle klasické synchronizace EAS nyní používat i novou aplikaci Outlook Web App se všemi jejími vymoženostmi, na které jsou již zvyklí například uživatelé iPhone a iPad zařízení.

05.png

Vylepšení Office 365 Admin Center

Rozhraní pro správu služeb Office 365 doznává pravidelných aktualizací v oblasti uživatelské zkušenosti při správě celé sady služeb Office 365. Nyní se novinky týkají především proaktivních kontrol DNS záznamů nutných pro fungování jednotlivých služeb. Ty mohou být poškozeny například ze strany neodborného zásahu do DNS dané domény, nebo po aktualizaci služeb ze strany společnosti Microsoft, pokud správce zapomene dané změny provést. Pokud bude zjištěna chyba, správce je notifikován v administračním centru a odkázán na kroky vedoucí k nápravě příslušného DNS záznamu. V rámci partner sví s registrátorem GoDaddy máte u tohoto registrátora i možnost automatické opravy a nastavení potřebných záznamů. Pokud ovšem organizace používá složitější konfigurace na míru, mohou být tyto proaktivní kontroly i vypnuty, aby správce nedostával falešná oznámení.

06.png

Dalším vylepšením je zjednodušení nejčastějších úkonů při správě služeb Office 365, například v oblasti zakládání nových uživatelských účtů. Nyní má správce všechny volby dostupné z jedné obrazovky podobné klasickému oknu z ADUC, kde nastaví uživatelské jméno, nastaví heslo a přiřadí potřebné licence. Vždy má samozřejmě možnost následně u uživatele vejít do pokročilých voleb a upravit i detaily, které nejsou z tohoto rychlého menu dostupné. Příjemnou vlastností je možnost nastavit novému uživateli náhodně generované heslo a to odeslat e-mailem, nebo zadat heslo vlastní.

U stávajících uživatelů se pak při označení v pravé části obrazovky ukazuje přístup k potřebných funkcím jako je resetování hesla, smazání a editace účtu, přiřazení či změna licence nebo vstup do pokročilých vlastností schránky v Exchange Admin Center.

07.png

Do hlavního menu také přibyly možnosti nastavení jednotlivých služeb Exchange Online a SharePoint Online, například zapnutí sdílení s externími uživateli v rámci kalendářů a dokumentových knihoven. Posledním aktuálním vylepšením je nové Centrum zpráv pro přehled o dění v Office 365 svázané na konkrétní organizaci.

Inteligentní hledání ve OneDrive for Business

Vylepšené pole pro hledání ve OneDrive for Business umožňuje prohledávání v celé adresářové struktuře a zároveň i v dokumentech, které jsou s uživatelem sdíleny dalším uživatelem. Přímo z vyhledávání lze provést rychlé akce jako například sdílet soubory.

08.png

Upravitelné menu SharePoint Online

Správce má nyní možnost vypnout zobrazení jednotlivých voleb v navigační struktuře hlavního menu Office 365 pro prvky SharePoint Online jako odkazy na Informační kanál, Yammer a OneDrive for Business. To například v případě, pokud nechce, aby tyto produkty byly používány a zbytečně nebyl maten koncový uživatel.

09.jpg

A další…

  • Reporty přístupu ke službám Office 365 z jednotlivých verzí internetových prohlížečů a verzí operačních systémů umožňují administrátorům reagovat na možnost přístupu z již nepodporovaných systémů, nebo připravit návody na míru uživatelům dle jimi skutečně používaného aplikačního vybavení v BYOD scénářích.
  • Yammer konverzace nad dokumenty v Office Online umožňují komunikaci přímo nad konkrétním obsahem a spolupracovat tak nad vývojem daného obsahu skutečně v týmu.

V další kapitole si představíme funkce, které jsou momentálně ve stadiu vývoje.

 

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,