Připojte se! Nepřipojím! Start projektu „Připojte se“ a první rozpaky

Včera 14. 11. 2006 odstartoval státem spolufinancovaný projekt Připojte se. Tento projekt je již od podání žádosti o dotaci sledován sdružením Internet pro všechny (IPV), jenž mělo v Broadband Fóru, které o dotacích rozhodovalo, také svého zástupce.

Miloslav Sova ze sdružení IPV k tomu říká: „Důvodem naší pozornosti byl i předpokládaný obsah tohoto projektu, který byl od začátku velmi podobný obsahu a zaměření našeho serveru Internet pro všechny. I přes výhrady našeho zástupce pana Tomáše Kaplera, které nesměrovaly ani tak k předpokládanému obsahu projektu, jako k výši přidělené dotace, dostal tento projekt nakonec zelenou a víc než 7 milionů na realizaci svých smělých plánů.“

Jednou z hlavních služeb projektu Připojte se je usnadnit zájemcům připojení jejich domácností k internetu. Toho se dociluje mimo jiné i databází poskytovatelů, v níž lze za pomoci zadání adresy bydliště vyhledávat. Systém poté vrátí všechny dostupné poskytovatele. Přesněji: Vrátí všechny poskytovatele v konkrétním městě. To může fungovat pro malá rovinatá města kolem dvaceti tisíc obyvatel, avšak ve větších sídlech se vyskytují problémy. Ze stovky nalezených druhů připojení od 19 poskytovatelů na testovací adrese nedaleko centra Brna je připojení v daném místě schopno zavést méně než deset, přičemž systém nabízí například i kabelové přípojení operátora, jehož síť do daného domu nesahá. Podobný problém, tedy v konkrétní lokalitě neexistující pokrytí, se týká i ostatních nadbytečně vyhledaných providerů.

Je jasné, že provozovatel serveru nemůže projít všechny adresy v ČR a měřit signál, za štědrou státní dotaci by však mohl lépe zpracovat a udržovat databázi a zpracovat web se smysluplným, fakticky správným obsahem a bez bezpečnostních nedostatků.

Diskuze (28) Další článek: Windows Vista cracknuta ještě v den uvedení

Témata článku: , , , , , , , , ,