Připojte MIDI do USB s Yamahou i bez zvukovky

Firma Yamaha uvede konvertor s názvem UX96, který umožní vytvořit MIDI bez potřeby zvukové karty a navíc umožňuje až 96 kanálů současně.
Firma Yamaha uvede konvertor s názvem UX96, který umožní vytvořit MIDI bez potřeby zvukové karty a navíc umožňuje až 96 kanálů současně.

Technické parametry

název UX96
výrobce Yamaha Corp.
připojení k počítači USB 1.x
připojení k MIDI zařízením 1x MIDI OUT, 1x MIDI IN
vysokorychlostní připojení MIDI 1x TG/INST
napájení USB konektorem z počítače
rozměry 77 x 77 x 33 mm
hmotnost 80 g

Yamaha uvádí, že UX96 vyžaduje počítač s procesorem Pentium 166 MHz nebo vyšším, 32 MB (doporučeno 64 MB), operační systémy MS Windows 98/98SE/ME či MS Windows 2000. V případě počítače Apple je minimální velikost RAM 64 MB (doporučeno 128 MB) a operační systém Mac OS 8.5. UX96 má být uveden na trh 1. května 2001 za cenu 9800 jenů.

Yamaha UX96

Zařízení umožňuje připojit MIDI nástroj nejen ke stolnímu počítači se zvukovou kartou (což je v dnešní době standard), ale umožňuje připojit MIDI i k počítači bez zvukové karty, protože je na ní nezávislý. Kromě stolního počítače umožňuje připojení rovněž k přenosnému počítači s USB portem (typicky notebooky).

Yamaha UX96 - možná připojení

Živě komentuje: Na možnost připojení MIDI nástrojů ke zvukové kartě přes konvertor zapomněli skoro všichni. Postupem času se kromě jiného přesunul MIDI syntezátor z externího provedení přímo na kartu, takže externí MIDI zůstalo jen pro profesionální použití. Externí konvertor pro připojení ke zvukové kartě nebyl zrovna levný, ale hlavně málokde byl v prodeji. Mezi hudebníky byl právě pro vestavěné MIDI porty velmi populární počítač Atari ST a jeho mutace. V zápětí vzniklo velké množství kvalitních programů právě pro využití MIDI. Tento 32bitový počítač s procesorem Motorola 68000 (a vyšším) byl velkým soupeřem Commodore Amiga, který používal stejný procesor. Ten se kromě těchto dvou počítačů objevil i v počítačích Apple, kde je vystřídaly procesory PowerPC. To vše je však tak dávno, že to skoro není pravda.

Proč vlastně připojovat externí MIDI zařízení?

Každé MIDI zařízení má svou knihovnu nástrojů, která je odlišná výrobce od výrobce. Proto skladba v MIDI formátu (.MID soubor) může znít na různých zvukových kartách či MIDI zařízeních různě.

Proč mít zdroj zvuku mimo počítač?

Počítač je skvělým zdrojem šumu a rušení, protože je přímo nabit různými zdroji hodin a taktů od procesoru přes sběrnice až po rozhraní. V tomto moři rušení se nachází i zvuková karta, která navíc není ani galvanicky oddělena. Proto je prakticky nemožné i přes veškeré snažení výrobců zvukových karet docílit profesionální kvality zvuku. Na pozadí lze stále rozpoznat ruchy, charakterizující určité činnosti počítače (například práci s pevným diskem nebo myší). Díky externímu MIDI zařízení jsou i audiočásti citlivé na rušení posunuty mimo nebezpečnou zónu v počítači, proto docilují například lepšího odstupu signálu od šumu.

Diskuze (6) Další článek: Jak se hackovalo SDMI - detaily

Témata článku: , , , , , , , , , ,