Případná druhá vlna nemoci COVID-19 by mohla mít zničující vliv na lidskou psychiku

Pokud skutečně přijde druhá vlna nemoci COVID-19, řada lidí bude čelit velkým psychickým potížím. V rozhovoru pro Washington Examiner to prohlásil psycholog Crystal Park z University of Connecticut.

„Myslím, že druhá vlna by byla pro mnoho jedinců zničující. Panuje pocit, že jsme prošli opravdu děsivým a traumatizujícím obdobím a nyní jsme ve fázi znovuotevírání a zotavování,“ vysvětlil.

Již dosavadní karanténní opatření si vyžádala nárůst počtu případů deprese, úzkosti atd. Je tedy vcelku jasné, že jejich případné opětovné zavedení by si na naší psychice vybralo ještě krutější daň.

Kromě toho by prý však druhá vlna mohla vyvolat i „úplně nový a možná ještě hlubší pocit strachu a nejistoty.“ Podle Parka bychom se „cítili jako bychom byli retraumatizovaní a pravděpodobně i víc zoufale a beznadějně.“

Někteří odborníci ovšem tvrdí, že tyto obavy jsou zbytečné. Například molekulární genetička Soňa Peková se domnívá, že COVID-19 do vánoc zmizí. „Myslím si, že jsme z toho venku. A za pár měsíců bude i celý svět,“ řekla serveru Novinky.cz.

Diskuze (197) Další článek: Test herních grafických karet: Lehce nervózní klid před zářijovou bouří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,