Crowdfunding | Tiskárny | Indiegogo

PrinCube: nejmenší mobilní barevná inkoustová tiskárna tiskne pomocí lidské ruky

  • PrinCube je nejmenší mobilní barevná inkoustová tiskárna
  • Nemá podavač papíru a její pohyb zajišťuje ruka uživatele
  • Může tisknout na jakýkoli povrch, kdykoli a kdekoli

Na trhu najdete celou řadu přenosných tiskáren, nicméně pokud mají tisknout na kancelářské papíry obvyklého formátu, pak v podstatě není šance dostat jejich rozměry pod určitou mez. To však brzy nemusí být pravda – na crowdfundingovém serveru Indiegogo se objevila „ruční“ barevná tiskárna PrinCube v podobě kostky, která se vejde do kapsy.

Autoři tohoto vynálezu zdůrazňují především schopnost tisknout kdykoli, kdekoli a prakticky na jakýkoli povrch. Ačkoli do konce kampaně zbývají ještě necelé tři týdny, zájem překonal veškerá očekávání – místo požadovaných deseti tisíc dolarů se od bezmála třinácti tisíc investorů podařilo získat skoro dva miliony dolarů.

Tiskárna do ruky

PrinCube je kostka, která se vejde do dlaně. Funguje jako tisková hlava, jejíž pohyb zajišťuje sám uživatel. Tiskové úlohy přijímá z aplikace v mobilním telefonu přes Wi-Fi a poradí si s textem, obrázky i libovolnou grafikou.

Zásadním kladem tohoto řešení jsou malé rozměry (72 × 51 × 68 milimetrů) a nízká hmotnost (160 gramů včetně cartridge), které jsou nesrovnatelně menší i v porovnání s nejmenšími a nejlehčími přenosnými tiskárnami. Zcela totiž chybí mechanismus, zajišťující pohyb hlavy a tiskového materiálu.

Díky absenci podavače také padá omezení na papír určitých rozměrů a gramáže. Podle autorů může PrinCube tisknout kromě papíru také na kartón, kov, textilie, plast, dřevo, kůži a další stavební a umělecké materiály. Bez problémů si poradí i s nerovnými a texturovanými povrchy – například si můžete vytisknout dočasné tetování na kůži.

Jednoduché ovládání

Tiskárna PrinCube může pracovat s mobilními telefony s operačním systémem Android nebo iOS. Stačí si nainstalovat aplikaci PrinCube Dashboard a připojit zařízení k bezdrátové síti. Následně z aplikace odešlete podklady, stisknete tlačítko na kostce a poté s ní budete pojíždět po povrchu, na který chcete tisknout.

Hlava využívá nejnovější tříbarevnou termální inkoustovou technologii, která zajišťuje tisk se živými a stabilními barvami. Provoz obstarává akumulátor, který na jedno nabití vydrží až šest hodin nepřetržitého tisku a jeden rok v režimu stand-by. K nabíjení slouží konektor USB-C na boku tiskárny.

Příznivá cenovka

Zajímavostí je funkce tajného tisku, která dovoluje dvěma uživatelům sdílet šifrované informace, které se „zveřejní“ až po vytištění. PrinCube také podporuje aplikační rozhraní, díky čemuž může vyhovět potřebám dalších produktů a aplikací.

Kazeta s inkoustovou náplní vydrží ekvivalent až 415 stránek formátu A4. Cartridge je samozřejmě vyměnitelná, takže když se vyčerpá, stačí ji nahradit za novou. Kazeta s běžným inkoustem přijde na 29 dolarů (cca 805 Kč vč. DPH), s permanentním inkoustem pak 39 dolarů (asi 1080 Kč vč. DPH).

V rámci crowdfundingové kampaně je posledních několik kusů nabízeno za akční cenu 99 dolarů (cca 2750 Kč vč. DPH), další pak budou nabízeny za 109 dolarů. Při zaslání do Česka je připočítáno poštovné ve výši 10 dolarů. Předpokládaný termín zahájení dodávek zákazníkům je listopad tohoto roku.

Diskuze (25) Další článek: GeForce GTX 1660 Super se předčasně odhaluje. Dostane lepší paměť

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,