Příliš mnoho SIMMů

Dalibor Ondra: Mám starší 486kovou základní desku. Byla zakoupena se 4 MB paměti a posléze doplněna...
Dalibor Ondra: Mám starší 486kovou základní desku. Byla zakoupena se 4 MB paměti a posléze doplněna 4x1 MB SIMM na 8 MB. Nyní mám opět 4x1 MB SIMM a chtěl jsem si paměť rozšířit na 12 MB. Oba banky jsou však plné a další velikost RAM po 8 MB je v dokumentaci uváděna 16 MB, tj. 4x4 MB SIMM. Chci se zeptat, zda neexistuje nějaký fígl, jak tam tu paměť dostat?

Computer: Bohužel vás zklamu. Při rozšiřování paměti jste limitován počtem volných pozic pro SIMMy, přičemž drtivá většina základních desek podporuje jen dva banky, každý po 4 pozicích pro SIMMy. V každém banku pak musí být osazeny SIMM moduly stejného typu, např. 4x1 MB, nebo 4x4 MB.

Z výše popsaných faktů plyne, že do vašeho počítače již nové SIMM moduly neosadíte. Pokud chcete zvýšit kapacitu své paměti, musíte si pořídit nové komponenty. Buď zá-kladní desku, která má tři banky pro SIMM moduly, nebo si pořídit nové paměti.

Co se týče základní desky s větším počtem banků, pak sice existují, ale nejsou příliš rozšířené, takže v praxi asi budete mít problémy vhodnou desku sehnat. Pokud vím, nebyly také tyto desky v podpoře onoho nadbytečného banku příliš spolehlivé, což je právě důvodem jejich malého rozšíření.

Pokud budete kupovat nové paměti, pak vám nezbude nic jiného, než koupit SIMM moduly s vyšší kapacitou, v daném případě vámi zmiňované 4 MB moduly. Při vaší konfiguraci se pak bez problémů dostanete na 20 MB RAM, neboť v druhém banku můžete ponechat moduly 1 MB. Zbude vám ovšem osm modulů s kapacitou 1 MB, pro které nebudete mít v tomto počítači použití. Jedinou cestou, jak je trochu zužitkovat, pak bude jejich prodej.

Na závěr bych chtěl upozornit všechny zájemce o rozšíření paměti na svém počítači, aby si před nákupem paměťových modulů nejdříve zjistili, kolik a jakých SIMMů mají již v počítači instalováno a rovněž aby si ověřili v dokumentaci konfigurace paměťových modulů, které základní deska podporuje. Jen tak se dá vyhnout problémům s nákupy pamětí, které pak nebudete možno v počítači při dané konfiguraci použít.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , ,