Přihlášení do sítě Windows95

Petr Vodák: Na počítači s Windows95CZ jsem se pokusil spustit starší verzi účetnictví z roku...
Petr Vodák: Na počítači s Windows95CZ jsem se pokusil spustit starší verzi účetnictví z roku 1992. Po spuštění aplikace se restartoval počítač s tím, že už nebyl schopen zavést systém z disku (na počítači s MS DOSem verze 6.22 došlo též po spuštění aplikace k restartu počítače s tím, že po novém spuštění se naobrazovce objevila zpráva ROM NO BASIC. SYSTEM HALTED). Jal jsem se znovu instalovat systém Windows95. Vše proběhlo podle obvyklého scénáře. Ovladače pro síťovou kartu se aktivovaly, zavedly se služby sítě Microsoft, atd. Po finálním restartu počítače mne však systém žádal o zadání jména a hesla uživatele. Zkoušel jsem přístup na jiný počítač, ale byl jsem odmítnut s tím, že síť není přístupná, ať problém řeším s "Poradcem konfliktu". V nabídce START jsem zadal VYPNOUT a bylo nabídnuto "Zavřít programy a přihlásit se jako jiný uživatel". To jsem provedl, pak už jsem mohl zadat jméno a heslo uživatele, a samozřejmě síť už vesele fungovala.

Systém jsem několikrát přeinstaloval, několikrát smazal adresář \ WINDOWS a \ WINDOWS\ SYSTEM. Porovnal INI soubory a soubor MSDOS.SYS s ostatními počítači. Žádný rozdíl jsem nenašel.

Závěr: při prvním spuštění nebo restartu počítače není možné zadat jméno uživatele a heslo, síť Microsoft nefunguje. Pokud v nabídce START|VYPNOUT zadám "Zavřít programy a přihlásit se jako jiný uživatel", přihlášení se provede a síť funguje.

Computer: Jestliže jsem správně z vašeho dotazu pochopil, po prvním spuštění Windows95 se přihlásíte do sítě pomocí uživatelského jména a hesla, ale při pokusu onavázání komunikace prostřednictvím programu "Okolní počítače" se místo očekávaného seznamu okolních počítačů zobrazí chybové hlášení "Síť nelze procházet. Síť není dostupná".

Bohužel nevím, zde se snažíte prohlížet síť, kde síťové prostředky (adresáře a tiskárny) nabízí nějaký server typu WindowsNT nebo Novell Netware, či zda prostředky nabízejí Windows95. Problém není v přihlášení (logon), ale v prohlížení síťových prostředků. Nejčastěji se popisovaná chyba vyskytuje u prohlížení prostředků poskytovaných Windows95.

Řešení se nabízí takřka samo. Stačí využít programu NET, o kterém se Windows95 přímo nezmiňují. Jedná se o Network Client pro DOS, který naleznete v adresáři \ WINDOWS. Tímto klientem je možné připojit prostředky, aniž by je bylo možné spatřit v "Okolních počítačích", jak nabízí Windows95. Všechny možnosti programu NET zjistíte jeho spuštěním s parametrem /?. Například pro připojení sdíleného adresáře jsou parametry následující:

net use f:\ \ gimly\ work

Kde f: je jméno disku, kterému bude adresář připojen, gimly je jméno počítače a work jméno adresáře.

Po připojení je možné s prostředkem volně pracovat. Jednou z dalších možností (dle mého názoru méně elegantní) je vámi navrhované ukončení Windows95 a přihlášení se jako nový uživatel.

Tento problém komentuje i výrobce na svém WWW serveru na adrese: http://www.microsoft.com.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , , , , ,