Převlečte svá Windows (nejen na zimu)

Windows XP sice umožňují změnu svého vzhledu, nicméně možnosti, které pro jeho úpravy nabízejí, nemusí všem uživatelům vyhovovat. Toužíte-li po naprostém přepracování hranatých, či mírně zakulacených oken, vyzkoušejte zajímavou aplikaci, která dá vašim Windows nový grafický kabátek.

Plusy / minusy
+ průhlednost
+ jednoduché nastavení
+ množství dostupných skinů
– čeština jen pro starší verzi (a neoficiální)
– plné využití až se sadou Object Desktop

Svého času byla aplikace WindowBlinds velice známým nástrojem, který uživatelům Windows 98 přinášel do té doby nečekané možnosti pro změnu vzhledu pracovního prostředí operačního systému. Postupem času se objevili jiné aplikace, které nejenže mění vzhled oken, ale snaží se i nahradit některé vlastnosti a funkce systému (Aston shell, Hoverdesk, GeoShell a jiné).

Dnes je z WindowBlinds vyzrálý produkt, který byl nedávno uvolněn v páté verzi. Tu můžete získat buď samostatně nebo v rámci balíku Object Desktop 2005, tedy sady aplikací pro kompletní změnu vzhledu a chování systému. Jaké chuťovky vám tedy WindowBlinds nabízí?
undefined

Windows XP po aplikaci skinu z WindowBlinds

Necelých deset megabajtů velký instalační program nakopíruje do systému vše potřebné. Kromě samotné aplikace se do instalátoru vlezlo ještě deset skinů. Po dokončení instalace a restartu počítače vás přivítá konfigurační program, ve kterém si snadno upravíte a nastavíte nové dekorace operačního systému.

Jednoduchý konfigurační program

Jdeme se oblékat

Konfigurační program WindowBlinds je rozdělen do dvou částí. Popíšeme si nejdříve tu druhou. Ta slouží k aplikaci změn, nastavení jazyka rozhraní programu (češtinu jsem bohužel neobjevil), k vypnutí WindowBlinds a k ukončení konfiguračního programu. Obsahuje také funkci nabízející pohled na systémové informace. Nezáživný popis máme v rychlosti za sebou, pojďme si nyní prohlédnout to zajímavější.

Pohled na systém očima WindowBlinds

První položkou v nastavení WindowBlinds je samozřejmě výběr skinů. Náhledy na jednotlivé motivy jsou seřazeny vedle sebe, což může při jejich větším počtu poněkud snižovat komfort práce s konfiguračním programem. Jako první dva zde najdete klasický a moderní vzhled Windows. Poté již následují jednotlivé motivy dodávané přímo s instalátorem nebo ty, které jste si pořídili jinou cestou. U některých motivů je možné vybrat si mezi běžným a kompaktním vzhledem - liší se pouze úpravou uspořádání nabídky Start.

Výběr skinů v konfiguračním dialogu

Komu uspořádání náhledů v jednom řádku nevyhovuje, může si klepnout na tlačítko pro pokročilé zobrazení. Pod ním se skrývá pouze jiný pohled na seznam instalovaných skinů, ovšem i tato drobnost potěší. Skiny samozřejmě můžete ze seznamu mazat (v normálním i pokročilém dialogu) nebo je naopak do seznamu přidávat. Podporovány jsou klasické soubory s koncovkou .wba, případně archivy ZIP.

Jiný pohled na seznam instalovaných skinů

Podobně jako si můžete vybrat odpovídající vzhled dekorace oken, můžete si nastavit vzhled tlačítek v nástrojových lištách programů. WindowBlinds vám umožní nastavit jejich výběr vzhledem k použitému motivu vzhledu. Dále zde najdete nastavení animace oken.

Nastavení obrázků pro tlačítka nástrojové lišty

Pod položkou Basic Settings (čili základní nastavení) objevíte řadu zaškrtávacích políček. Jimi si určíte, které prvky systému mají převlékat grafický kabát, a které mají zůstat v původním stavu. Výkon můžete ovlivnit potlačením standardních windowsových animací, zapnutím hardwarové podpory pro překreslování a optimalizací pomocí technologie vyhlazování ClearType.

Několik voleb nastavení týkajících se možností skinování najdete i v položce User Overrides. Můžete zde mimo jiné nastavit velikost lišty úloh, nebo použitých písem. Je to tedy místo, kde ovlivníte a změníte výchozí vzhled vybraného skinu. 

Možností k nastavení je celá řada

Zcela něčím výjimečným je nastavení chování konkrétní aplikace. Máte-li tedy pocit, že grafický kabátek pořízený pomocí WindowBlinds některé vaší aplikaci nesvědčí, není nic jednoduššího než systému sdělit, aby na ni skin neaplikoval. V přehledném dialogu je možné vypnout pouze určité vlastnosti skinů pro danou aplikaci. Zajímavá je možnost použití různých skinů pro různé programy.

Přizpůsobte skinování konkrétním programům

Zbytek partičky

Jak jsem již zmínil na začátku, WindowBlinds je možné získat i jako součást balíku Object Desktop. Ten obsahuje mimo jiných například program CursorXP. S jeho pomocí změníte vzhled ukazatelů myši téměř k dokonalosti. Četli jste na našem serveru recenzi Konfabulatoru? Ten samozřejmě s WindowBlinds můžete použít také, ale jejich výrobce nabízí vlastní správu aktivních doplňků pro pracovní plochu. Zajímavá je správa ikon, nástroj pro vytváření vlastních skinů atd. Jedná se zkrátka o povedený balík všemožných udělátek, která vám pomohou strávit příjemnější čas se svým počítačem.

Při práci s WindowBlinds jsem nezaznamenal nějaké zřetelné snížení výkonu počítače. Samozřejmě je jasné, že režie nutná pro grafické doplňky se někde odrazí, ale ne výrazně. Zkušební verze WindowBlinds vám poběží šedesát dní, po jejím uplynutí je nutná registrace. Pátá verze se od těch předchozích liší například možností nastavení alpha-blendingu (průhlednost) na úrovni pixelů. To umožňuje průhlednost i rámečků oken, jejich záhlaví a dalších prvků. Uživatel se tak ve výsledku bude radovat z ještě pěknějších motivů vzhledu.

WindowBlinds 5
produkt pomůcka pro změnu vzhledu Windows
výrobce Stardock Corporation, Inc.
web www.stardock.com/products/windowblinds/
cena 19,95 USD
OS Windows XP (pro ostatní je WindowBlinds 4.6)

Diskuze (56) Další článek: Jednání o doméně .XXX bylo opět odloženo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,