Preview Windows 7: Horká novinka na první dotek

První veřejná testovací verze Windows 7 je na veřejnosti. Předejděme zbytečným otázkám: Vista rozhodně dostane důstojného nástupce.
Kapitoly článku

Vyšší výkon Windows 7 dokazuje výše parafrázovaná slova Steva Ballmera. Systém se instaluje rychleji, startuje rychleji a rychlejší jsou subjektivně i jeho reakce. Neprováděl jsem sice exaktní měření, ostatně v takto čerstvé fázi vývoje to ani nemá smysl, avšak Microsoft tvrdí, že spuštění systému by mělo trvat na stejném stroji o pět vteřin kratší dobu než u Windows Vista. Méně paměťově náročný je potom již nyní i správce oken. Proces DWM.exe spotřebovává zhruba o 15 % méně operační paměti než ve Windows Vista. Microsoft přitom slibuje další zlepšení: Náročnost vykreslování grafického uýivatelského rozhraní na operační paměť grafické karty by se měla díky podpoře DirectX 10.1 snížit o celou polovinu.

DirectX Diagnostic Tool.png
DxDiag stejně jako ve Windows Vista SP1 neindikuje správnou verzi rozhraní DirectX

Kompatibilita

Microsoft slibuje pro Windows 7 zachování 100% kompatibility s Windows Vista. Kompatibilní mají být ovladače i aplikace. Přestože vím, že se výrobce těmito problémy bude během betatestování do jisté míry zabývat, jsem v tuto chvíli (byť možná předčasně) poněkud skeptický. Část aplikací, konkrétně ty, které samy detekují verzi operačního systému, ve Windows 7 nefunguje kvůli neznámé verzi Windows. Sem patří například ovládací aplikace HD zvukových kodeků Realtek, nebo komponenty nejnovější betaverze přehrávače Foobar. Kromě toho existuje ale i řada aplikací, které navzdory zmíněným slibům nefungují bez zjevné příčiny. Ani nainstalovat se mi tak například nepodařilo Corel WinDVD 9, jehož instalace zatuhne před kopírováním souborů, či emulátor optické mechaniky Daemon tools, který po nutném restartu místo pokračování v instalaci samotné aplikace znovu a znovu instaluje ovladače SPTD.

epravitko Properties.png
Nastavení režimu kompatibility umožňuje zvolit i Windows Vista RTM

Při instalaci a testování Windows 7 jsem naštěstí udělal i opačnou zkušenost. Ovladač zvukové karty Creative X-Fi se sice odmítne nainstalovat, protože nerozpozná verzi operačního systému, avšak v tomto případě výborně zapracuje režim kompatibility. Při nastavení kompatibility na Windows Vista instalace proběhne bez obtíží a výsledek je dokonce v porovnání s Vistou o dost lepší. Stejný ovladač totiž pod Windows Vista není schopen na stejném stroji plynule přehrávat zvuk, je-li kvalita výstupu nastavena na 96 000 Hz a 24-bit. Ve Windows 7 mu to naopak nečiní vůbec žádné problémy.

Zvuk a přidružené aplikace

U přehrávání zvuku a multimédií se můžeme na chvíli zastavit. Poté, co od vydání Windows Vista nebylo slyšet o jakýchkoli inovacích Windows Media Playeru, přichází Windows 7 s jeho dvanáctou verzí. Windows Media Player tak nebude nahrazen softwarem Zune, jak se v minulosti spekulovalo. Nový Windows Media Player je v hodně rozpracovaném stádiu, avšak zdá se, že se chystá kompletní předělávka filozofie práce s tímto programem.

Windows Media Player.png
Windows Media Player 12

Přibyl například nový režim zobrazení Now Playing Mode, který zobrazuje pouze základní ovládací prvky a informace o přehrávané skladbě. Windows Media Player je tak jednou z mála integrovaných aplikací, které se vyhnuly vykleštění. Snaze Windows zjednodušit a také zabránit potenciálním budoucím antimonopolním řízením totiž Microsoft ze systému odstranil Windows Mail, Photo Gallery i Movie Maker. Inovované alternativy všech těchto aplikací budou zdarma k dispozici coby součásti rodiny Windows Live. Vedle Media Playeru však v systému zůstal např. Windows DVD Maker, Media Center a pochopitelně Internet Explorer, s nímž je v osmé verzi mimochodem doslova radost pracovat, avšak vraťme se ke zvuku.

Windows Media Player (2).png
Now Playing Mode Windows Media Playeru 12. No nebyl by hezčí bez okrajů okna?

Windows 7 by měla obsahovat nativní podporu formátů AAC pro zvuk a H.264 pro video. Zdá se, že Microsoft tak rezignoval na snahu prosadit na trhu formáty Windows Media. Přítomna je také nativní podpora audia přes Bluetooth, systém by tedy měl bez problémů spolupracovat s Bluetooth sluchátky či reproduktory bez potřeby instalovat jakékoli dodatečné ovladače.

Ovládací panely a písma

Během několika hodin práce jsem v systému narazil na novinky, které je zde rozhodně vhodné zmínit, avšak dosud k nim neexistují (nebo o nich nevím) články, které by problematiku rozebíraly do detailu. V následujících několika odstavcích tedy heslovitě zmíním další ze změn, které jsou ve Windows 7 sestavení 6801 odlišné od Windows Vista.

První mé kroky po instalaci směřovaly do Ovládacích panelů, jejichž filozofie zůstala nezměněna. Po deseti letech práce s Windows 95 až XP mám však mnohem raději z Vist známé klasické zobrazení. To se bohužel ve Windows 7 proměnilo a místo přehledného výpisu velkých ikon zobrazuje seznam velmi nepřehledných malých položek. Přehlednější naopak je zobrazení písem, které nyní přímo na ikoně zobrazuje náhledy. A ne, ohyzdný dialog pro přidání fontu, který ve Vistě přežil od Windows 3.11, už přítomen není.

All Control Panel Items.png Fonts.png
Podrobný výpis ovládacích panelů aneb hledání jehly v kupce sena. Fonty jsou na tom o dost lépe

Dojem: Dobrý

Přestože jde o ranou testovací verzi, jsem zatím z Windows 7 nadšen. Řeší některé problémy, které se objevovaly ve Windows Vista, jsou minimálně stejně výkonná a konečně zjevné nedodělky či nelogické chování systému či aplikací lze svalit právě na brzkou fázi vývoje.

Oceňuji, že Microsoft zapracoval na nejkritizovanějších oblastech: Vylepšil Internet Explorer, umravnil Řízení uživatelských účtů, mnohem více využil schopností rozhraní Aero a snaží se zlepšit výkon a spolehlivost. Windows 7 také, zdá se, znamenají obrat od dosavadní filozofie neschopné jednoduchosti k zaměření na poněkud pokročilejšího uživatele, který zkrátka nemá příliš rád, když systém myslí za něj bez možnosti situaci nějak reálně ovlivnit. Na druhou stranu musím zkritizovat opět změněné Ovládací panely a tedy znepřehlednění konfigurace systému. I ta se však může vyvinout. Nyní nezbývá, než počkat si na začátek betaprogramu, kdy by již měly být k dispozici verze obsahující nové uživatelské rozhraní.

fsc.jpg


 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,