Preview NV30: Druhá říjnová revoluce

V roce 1996 nenápadná firmička 3Dfx přišla s grafickým čipem Voodoo, který dokázal znatelně urychlovat hry a vytvářet na tu dobu kouzelné grafické efekty. Přes všechny následující Voodoo, Rivy, Rage, Radeony či GeForce nikdo nepřišel s podobně revoluční technologií jako ve své době 3Dfx. Možná až letos na podzim se objeví čip, který bude v dnešní době stejně revoluční jako Voodoo v té své. Shodou okolností za tímto čipem stojí stejní lidé, kteří založili 3Dfx.

NV30 bude velký skok pro celý IT průmysl, má přinejmenším stejný význam jako ClawHammer v procesorech. Přináší mnoho nových technologií a staré rozvíjí do nebývalých rozměrů. Pokud se vše povede, tak NV30 bude první Cinematic Shading GPU. Protože je chystaných změn mnoho, tak nVidia chce změnit i jméno grafické karty. Nebude se už jmenovat GeForce 5, ale úplně jinak. V diskuzích na internetu se objevilo mnoho návrhům jako DreamForce (ten jsem použil jako aprílový žertík) nebo CiForce. Velmi pravděpodobný se zdál třeba název Eclipse, ale ten si prý před nedávnem zaregistrovala ATI.

Mnoho z vás se určitě bojí monopolu nVidie, ale myslím, že to tak žhavé není. Konkurence je v poslední době silná a NV30 přes svoji revolučnost konkurenci daleko neuteče. Stane se bezpochyby technologickou jedničkou, ale Radeon 9700 je dobrý kus hardware (i když oproti NV30 zaostalý), který byl uveden o půl roku dříve než NV30. Na druhou stranu se reálně objeví až v době uvedení NV30 (říjen/listopad).

Škoda jen, že další hráči ve vysoké hře nVidie a ATI nejsou. Matrox se Parhelii odepsal, 3DLabs patří do profesionální oblasti, SiS je stále pouze low-end (i když Xabre II bude zajímavé) a VIA S3 má šanci dělat pouze integrované čipsety.

Co říct na závěr? Čekají nás zajímavé vánoce. Pokud vše půjde jak má, tak si ti nejbohatší z nás nadělí počítač s AMD ClawHammer a NV30.

Ještě než skončím, tak bych vám doporučoval přečíst jeden článek, který jsem psal před více než rokem. Jmenuje se Nové zbraně do 3D bitvy a je až neuvěřitelné v kolika bodech se mi povedlo strefit. Třeba se mi to povede i s tímto článkem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,