Převádíme dokumenty do PDF

Představovat elektronický formát PDF pro přenos a výměnu dokumentů snad není třeba. Jejich prohlížení je zdarma, jestliže ale budeme chtít vytvářet dokumenty ve formátu PDF, je nutno se poohlédnout po něčem jiném – a většinou to zadarmo nebude.
Představovat elektronický formát PDF pro přenos a výměnu dokumentů snad není třeba. Jeho prioritou je stejný vzhled prohlíženého dokumentu na libovolném počítači pod (téměř) jakýmkoliv operačním systémem. Pro prohlížení těchto dokumentů lze použít volně šiřitelný prohlížeč Acrobat Reader společnosti Adobe, která formát PDF vlastně stvořila. Jestliže ale budeme chtít vytvářet dokumenty ve formátu PDF, je nutno se poohlédnout po něčem jiném – a většinou to zadarmo nebude.

Udělej mi to, prosím

První možnost, jak své texty, tabulky či obrázky převést do formátu PDF, má formu placené služby, kterou po Internetu nabízí společnost Adobe na adrese createpdf.adobe.com. Funguje to tak, že jim pošlete své dokumenty nebo zadáte adresy webových stránek, které chcete převést, a zpět si stáhnete, případně vyzvednete z elektronické pošty požadované dokumenty ve formátu PDF. Pro vyzkoušení vám prvních pět dokumentů vytvoří zdarma, za neomezené využívání služby se platí 10 dolarů měsíčně, respektive 100 dolarů ročně.

Kompletní a značkové nářadíčko

Způsob popsaný v předchozím odstavci s sebou zřejmě nese bezpečnostní rizika – důležité firemní dokumenty přece nevystavíte nebezpečí nešifrovaného přenosu po Internetu. V takovém případě je čas na lokální řešení – v první řadě je jím ucelený balík nástrojů Adobe Acrobat. Ten umožňuje k dokumentům přidávat poznámky nebo obsah, zašifrovat jej a digitálně podepsat, případně stanovit restrikce typu „zákaz tisku“ či „zákaz kopírování obsahu“.

Součástí Acrobatu je i Distiller, utilita pro převod postskriptových souborů do formátu PDF, která zároveň umí figurovat jako virtuální tiskárna tisknoucí do souboru, takže tímto způsobem je možné dostat do formátu PDF cokoliv, co byste jinak vytiskli na papír. Jediné, co dvakrát nepotěší, je cena produktu, která se v základu pohybuje kolem 10 000 Kč.

Tiskneme do souboru

Virtuální tiskárny, které z původních dokumentů vytváří soubory ve formátu PDF, nabízí i celá řada dalších firem. Bohužel nám není známa taková, kterou by bylo možné získat zdarma, nicméně i tak představují levnější variantu oproti Acrobatu a navíc je možné si vyzkoušet jejich sharewarové verze, které jsou oproti plným verzím omezeny vodoznakem, časem nebo maximálním počtem transformovaných dokumentů. Odkazy na ně najdete na internetových rozcestnících www.pdfstore.com nebo www.pdfzone.com, pátrejte například po activePDF converter, pdfMachine, PDF Express apod. Jejich ceny se pohybují mezi 50 až 200 dolary.

Podstatným neduhem jmenovaných programů je špatná podpora mezinárodních znaků. Přesněji řečeno žádná – namísto písmem s háčky uvidíte ve výsledném dokumentu zcela jiné symboly. Jedním z mála programů, který si s českou diakritikou poradí, je pdfFaktory, který je dokonce možné zakoupit i v počeštěné verzi (viz www.fineprint.cz).

Spletitá cestička bez mýtného

Nyní zbystřete ti, kdo byste rádi vytvářeli dokumenty v PDF přece jenom zadarmo. Jedna, sice poněkud pracnější, přesto regulérní cesta by tu byla. S formátem PDF si rozumí též volně šiřitelný Ghostscript, který je se svou nadstavbou Ghostview používán především pro prohlížení a tisk postskriptových souborů. Zde si v menu programu vyberete položku Covert…, zvolíte zařízení pdfwrite a převod postskriptového souboru do formátu PDF je pak již dílem okamžiku. Oba programy naleznete na stránkách www.ghostscript.com.

Konečně vstupní postskriptový soubor získáte ze svého originálního dokumentu tiskem do souboru na libovolnou postskriptovou tiskárnu. Tu samozřejmě není třeba vlastnit, stačí si pouze nainstalovat vhodný ovladač – některé jsou již obsaženy v základní instalaci Windows (ve Windows 2000 můžeme doporučit MS Publisher Color Printer) a na internetových stránkách výrobců tiskáren je jich spousta. Podrobný postup celé instalace najdete v jednom z nových čísel časopisu Computer.

Tak trochu jiný svět

Když už jsme narazili na možnost konverze dokumentů do PDF zdarma, neměli bychom opomenout dva významné projekty tvorby dokumentů, pro které PDF představuje cílový formát. Prvním z nich je pdfTeX, moderní varianta sázecího systému TeX obohacená o příkazy, které umožňují naplno využít všech fines PDF, jako jsou hypertextové odkazy, poznámky či obsah – více viz na www.pdftex.org.

Druhý projekt se významně dotýká oblasti XML (eXtensible Markup Language). Jmenuje se FOP, je vyvíjen pod hlavičkou organizace Apache a jeho princip spočívá v převodu dokumentů XML na základě definovaných formátovacích stylů do podoby PDF. Více informací naleznete na webu xml.apache.org/fop.

Diskuze (42) Další článek: Petice za uvolnění zdrojových kódů OS/2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,