Přetaktování3: 3 GHz do 15 000 Kč

V poslední době to spíše vypadá, že přetaktování vymřelo, ale opak se stává pravdou. S příchodem nových desek s čipsety i845E a i845G dostává přetaktování Pentií 4 nový rozměr. Každý si tak v dnešní době může udělat "svůj" 3 GHz stroj. Co je potřeba? Pentium 4 na 2,4 GHz, dobrá deska a kvalitní paměti. Nám se dokonce povedlo dosáhnout frekvence 3,15 GHz na 700 MHz FSB s použitím 424 MHz MHz DDR pamětí. Přetaktovací orgie začínají ...
 

Nyní přichází konečné účtování. Vítězem testů se bezpochyby stalo přetaktované Pentium 4 2,4 GHz s frekvencí 2950 MHz a FSB 163 MHz. V dnešní době neexistuje normálně vyrobený x86 procesor, který by se mu rovnal. Potenciál přetaktovaných Pentií 4 je obrovský, trochu nechápu, proč Intel už s frekvencí není výše. Pokud chcete nejvýkonnější procesor s nejvyšší nominální frekvencí, tak přetaktované Pentium 4 je ideální volba. Dnešní ceny už nejsou příliš vysoké - 2,2 GHz stojí něco kolem 8 tisíc Kč bez DPH a 2,4 GHz do 15 tisíc Kč bez DPH. Pokud si tedy takový procesor budete kupovat, myslím si, že by byla velká škoda kdyby zůstal na základní frekvenci, kde se "pouze" výkonnostně rovná o polovinu levnější konkurenci.

Vřele doporučuji kupovat procesory s 133 MHz FSB. Při přetaktovaní se propustnost dat mohutně zvýší, 166 MHz FSB znamená v případě Pentia 4 datovou propustnost 5,3 GB/s.

Přetaktované Pentia 4 se nejlépe hodí pro ty co hrají hry, v ostatních aplikacích se výkonnostně určitě spokojíte s Athlony, které se nedají přetaktovávat, ale jsou stabilní, spolehlivé, levné a velmi výkonné.

Výkonnost Athlonů je opravdu úžasná, v testech Pentium 4 neodolal, ale kromě her se bránil o více než 1000 MHz rychlejšímu P4, které i v některých testech překonal. Musím ještě dodat, že tak výkonný procesor bude mít Intel až za rok v tuto dobu. Musím hluboko smeknout před inženýry, kteří vyvinuli architekturu K7. Jedná se o opravdu skvěle navržený procesor.

Pentia 4 jsou sice drahá a na nominálních frekvencích v neoptimalizovaných programech jen velmi těžko překonávají Athlony, ale po přetaktovaní se z nich stávají "ohnivými oři". Dokonce bych si dovolil konstatovat, že jen blázen si může koupit Pentium 4 as jádrem Northwood a nepřetaktovat ho. Nejlepšími kousky na přetaktování je podle mého názoru 2,26 GHz a 2,4 Ghz na 133 MHz FSB. Pokud vám cena zatím nevyhovuje, nechte tyto procesory s cenou  spadnout k pěti tisícům (na vánoce to bude velmi zajímavý kup)

Je tedy na vás, jestli zvolíte levnější procesor od AMD, který nelze přetaktovat, ale poskytuje velmi dobrý výkon nebo si připlatíte, koupíte P4 a budete mít počítač s frekvení blížící se 3 GHz.

Přetaktování zdar!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,