Přetaktované a nefunkční

Martin Svoboda: Vážená redakce, vyskytla se mně doma malá záhada a nevím co sní. Vlastním...
Martin Svoboda: Vážená redakce, vyskytla se mně doma malá záhada a nevím co sní. Vlastním počítač, který jsem si sám skládal a pro pořádek uvádím základní parametry: procesor IBM 6x86 PR120+ (100 MHz), 16MB EDO RAM, SVGA S3 Trio64 1MB, HDD Seagate 1GB, CD-ROM NEC 8×, základní deska PCI ARISTOi430VX ver. 1.0, AWARD BIOS 4.51 PnP z července 1996. Zvuková karta MEDIA MAGIC.

Z uvedených parametrů jste jistě poznali a vytušili, že mám procesor Cyrix 6x86 vyráběný v licenci firmou IBM. Určitě víte, jak se tyhle procesory zahřívají („starší" technologie výroby). Když jsem si asi v září 1996 složil tento počítač s uvedenou konfigurací, „nasvičoval" jsem procesor na předepsaných 100MHz a vše fungovalo perfektně a stále funguje. Ale minulý týden jsem se rozhodl, že zkusím přetaktovat procesor na 120MHz (výkon PR150+). Jumpery jsem nastavil podle manuálu a spustil jsem počítač. Mám nainstalované Windows 95 + MS DOS 6.22. Ten den jsem pracoval jenom v DOSu 6.22, konkrétně ve FoxPro Extended version 2.6. Počítač běžel skoro celý den (malá pauza na oběd) bez jakýchkoli problémů nebo náznaků chybových hlášení i náhodných resetů počítače. Občas jsem zkontroloval i teplotu chladiče na procesoru, ale nepozoroval jsem nějaké výrazné zahřívání chladiče vzhledem k předešlé konfiguraci s procesorem na 100MHz. Na druhý den jsem ale bootoval Windows95 a pak to přišlo. Aplikace začaly padat a sem tam se resetoval počítač, většinou se resetoval při práci s diskem (např. při použití SCANDISKu). Po několika nezdařených pokusech práce ve Windows95 jsem bootoval zpět DOS 6.22 a pracoval jsem opět ve FoxPro, v Nortonu, spouštěl jsem různé BenchMarky, Checkit 3.0 + všechny testy a výsledek? Vše proběhlo vpořádku. A když nastavím frekvenci procesoru zpět na 100MHz, tak i Windows 95, resp. všechno běží bez problémů. No a to je ta záhada!?!.

Nevím co s ní. Ještě mě napadlo, zda na to může mít vliv nastavení BIOSu, resp. nastavení sekce (nevím teď přesně název položky v menu BIOSu) CHIPSET, tzn. Nastavení čekacích, refresh cyklů, atd.. Bohužel, v příručce k základní desce je pouze vytisknutá obrazovka s danými nastaveními, ale není tam už vysvětleno, co která položka znamená a na co má vliv. Pokud nevíte, jak by se tahle záhada dala vyřešit, chtěl bych vás aspoň poprosit, kdybyste mně mohli poslat popis jednotlivých položek sekce CHIPSET v AWARD BIOSu (V posledním čísle Computeru jste uvedli návod na přetaktování Pentia MMX. V tomto článku byly také uvedeny nastavení CHIPSETů, které bych potřeboval i s popisem významu).

Mým třem kamarádům takto přetaktované IBM 6x86 funguje, ale oni maji základní desku ARISTO i430FX. Ješte jsem se u nich nedíval do BIOSu a Windows95 jim funguje bez problémů. Ostatní parametry jejich sestav jsou skoro shodné s mojí sestavou (velikost HD nebo RAM určitě nemají vliv na na tento problém). Předem děkuji za odpověď.

Computer: Nevím po kolikáté už čtu o problémech s přetaktováním počítače. Třetina počítačů problémy má, třetina jede, jakoby se nic nestalo. Třetina lidí ještě neví, že problémy mít bude. Vzhledem k tomu, že jsem také jeden z lidí, kteří si chtěli zadarmo zvýšit výkon, narazil jsem na ten stejný problém. Šlo ale o procesor Pentium na 120MHz. Přetaktoval jsem jej na 133MHz, vše běželo bez nejmenších problémů. Až na Windows95. Testoval jsem pakování, hry, kopírování, pouštěl benchmarky- nic. Photoshop a práce se 40MB obrázkem to ukončila. Pokaždé. Zkusil jsem tedy testy hardware (CheckIt, atd...), vše se zdálo být vpořádku. Takže stejný problém jako pan Svoboda.

Problém se vyřešil sám. Totálně se mi zhroutily Windows 95. Po přeinstalování problémy přestaly.

Je možné, že tento procesor má chybu pro použití ve 120MHz taktu, mohou kolabovat čekací stavy pamětí, práce se sběrnicí... Proč problém jen ve Windows 95? Já vidím jen tu skutečnost, že při práci v DOSu procesor nevyužívá 32bitové instrukce, ale jen 16bitové. Pokud je chyba procesoru jen ve zpracování 32bitových instrukcí, pod DOSem vám tento počítač může bez chyb fungovat léta.

Doporučuji zkusit přeinstalovat Windows 95. Je fakt, že si Windows95 při instalaci „osáhnou" hardware a potom už s ním pracují bez testů. Zkusit přestavit v BIOSu čekací stavy paměti, popř. PCI časovač (latency timer).

Tato odpověď je spíš postup, co bych udělal já. Jestli má někdo ze čtenářů nápad, popřípadě dokonce návod k řešení, rád se poučím.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , , , ,