Přesnější předpověď počasí může lidem ročně ušetřit miliony dolarů na elektřině

Podle nové studie amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) může lepší předpověď počasí ušetřit energetickým firmám a tím i koncovým spotřebitelům větrné energie jen v USA 150 milionů dolarů ročně.

Náklady na elektřinu získávanou z větru v průběhu času klesly díky účinnějším turbínám, ale v oblasti obnovitelných zdrojů je stále třeba překonat jednu velkou překážku v podobě jejich nestálosti. Na rozdíl od uhelných a plynových elektráren mohou větrné a solární farmy vyrábět jen tolik elektřiny, kolik dovolí počasí.

Přesné předpovědi jsou tedy pro energetické společnosti klíčové, aby mohly plánovat, kolik energie budou mít v daný den k dispozici. Větrná energie rychle roste a v současnosti pokrývá v USA téměř 10 % elektřiny. Bidenova administrativa má za cíl dosáhnout do roku 2035 energetické sítě bez uhlíkových emisí a přesnější předpovědi by mohly pomoci větrné energii stát se zásadnější součástí energetického mixu.

Špatná předpověď = vyšší náklady

Aby se předešlo výpadkům, snaží se energetické společnosti neustále vyrovnávat nabídku energie s poptávkou, a právě zde přicházejí na řadu předpovědi. Pokud předpovídají větrný den, energetické společnosti počítají s tím, že budou moci tuto energii využít k uspokojení poptávky spotřebitelů.

Obvykle si vybírají cenově nejdostupnější zdroj energie, a vítr je v USA jedním z nejlevnějších – obnovitelné zdroje jsou nyní ve většině zemí světa levnější než fosilní paliva. Na druhou stranu, pokud předpovědi varují před slabým větrem, plánují energetické společnosti získávat elektřinu z jiných, potenciálně dražších zdrojů.

Chybné odhady znamenají vyšší náklady. Pokud je k dispozici méně větrné energie, než se původně předpokládalo, mohou být energetické firmy nuceny platit mimořádně vysoké ceny za krátkodobý nákup elektřiny, aby uspokojily poptávku zákazníků.

Naopak je-li k dispozici více větrné energie, než se původně předpokládalo, může energetická společnost zbytečně nakupovat dražší elektřinu například z uhelné elektrárny. Náklady spojené s těmito špatnými předpověďmi se obvykle přenesou na zákazníky v podobě vyšších účtů za elektrickou energii.

Na cestě za lepšími časy

Předpovědi se naštěstí díky specializovanému výzkumu zlepšily. V roce 2015 zahájilo americké ministerstvo energetiky čtyřletý výzkum atmosférických procesů, které ovlivňují předpovědi větrné energie. Na základě tohoto výzkumu vznikl důležitý meteorologický model, který poskytuje hodinové předpovědi větrných podmínek.

Model nazvaný High-Resolution Rapid Refresh (HRRR) byl od roku 2015 několikrát aktualizován. Podle nové studie by spotřebitelé v letech 2015 až 2018 ušetřili 384 milionů dolarů, kdyby po celou dobu fungovala nejaktuálnější verze modelu.

To ukazuje, jak cenné je neustálé zlepšování předpovědí počasí. Při provádění studie vědci porovnávali předpovědi modelu s pozorováním v reálném čase, aby zjistili, jak se předpovědi v průběhu času zlepšují. Poté odhadli potenciální úspory nákladů pro veřejné služby a jejich zákazníky.

V USA (s odhadovaným počtem 329 milionů obyvatel) jsou úspory pro jednotlivé domácnosti malé. Tyto úspory by však mohly růst s tím, jak se budou zlepšovat předpovědi a současně s tím bude k dispozici více cenově dostupné větrné energie.

Vědci stále pracují na tom, aby předpovědi byly ještě lepší a přesnější. Novější verze HRRR by měly být schopny lépe předpovídat nárazy větru, ke kterým dochází při velmi rychlých změnách. Probíhá také další studie, která má zjistit, jak by přesnější předpovědi oblačnosti mohly podpořit také solární energii a snížit náklady na ni.

Diskuze (9) Další článek: Týden Živě: Boj s řemínky na hodinky. Jeden vám sežere ruku, druhý stojí celé jmění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,