Přes web budou také CAD aplikace

Vzrůstající zájem o poskytování aplikací prostřednictvím Internetu prosakuje i do oblasti CAD aplikací. Dalším z řady je Imagecom se svým portálem ASPire3D.
Vzrůstající zájem o poskytování aplikací prostřednictvím Internetu prosakuje i do oblasti CAD aplikací. Dalším z řady je Imagecom se svým portálem ASPire3D, kde chce nabízet několik CAD aplikací podle modelu placení za použití (pay-per-use).

Imagecom ohlášením ASPire3D.com naskočil do vlaku firem zabývajících se ASP (Application Service Provider). Plánem je nabízet na stránkách portálu ne jednu, ale hned několik aplikací a inkasovat za ně jen za jejich použití. Nikdo si nemusí kupovat drahý software, zvlášť pokud ho použije jen občas, stačí se zaregistrovat, připojit na vybranou webovou stránku a začít používat potřebnou aplikaci. Uživatel přitom zaplatí jen podle toho, jaké funkce nebo jak dlouho aplikaci použije.

Jednou z prvních má být FlexiDesign, vlastní aplikace Imagecomu, na konverzi 2D výkresů na parametrické „feature-based“ 3D modely.

ASPire3D.com nebude prvním portálem zaměřeným na ASP a to dokonce ani v CAD oblasti. Ovšem snaha o integraci většího množství aplikací na jeden portál není v tomto oboru příliš běžná, ti, co se o něco podobného pokusili, zatím většinou nabízejí pouze své vlastní řešení bez evidentní snahy nabídnout i cokoliv jiného. Otázkou samozřejmě zůstává, zda bude Imagecom nabízet na portálu jen své produkty, nebo i produkty třetích stran. Pokud by tomu tak bylo, mohl by se ASPire3D.com stát poměrně úspěšnou službou. Nakolik to bude pravda ukáže ovšem čas a zájem uživatelů.

Váš názor Další článek: Computer 17/00

Témata článku: , , , , , ,