Přenosné a kapesní počítače na CeBITu

Kapesní a přenosné počítače byly na CeBITu všude a prognóza, která tvrdí, že se jich za pár let prodá více než stolních počítačů, se začíná vyplňovat.
Kapesní a přenosné počítače byly na CeBITu všude a prognóza, která tvrdí, že se jich za pár let prodá více než stolních počítačů, se začíná vyplňovat.

Kapesní se vybarvují
Lze prohlásit, že v současné době o pozici na trhu bojují tři platformy: produkty řady Palm od 3Com, počítače PSION a zařízení s operačním systémem Windows CE. Z jiné pozice útočí miniaturní notebooky s plnohodnotnými Windows.

Společnost 3Com na CeBITu představila dva své nové produkty. Jenže protože je vyrábí právě jen tato firma, bylo možné několik kusů „palm pětky“ spatřit jen na stánku 3Com v pavilonu věnovaném počítačovým sítím. Stejně tak počítače firmy PSION bylo těžké spatřit jinde než na jejím stánku.

Zato konkurenční počítače s Windows CE měly jednak obrovskou expozici na stánku Microsoftu a jednak svá zařízení propagovali sami výrobci. Objevily se úplně nové počítače (Compaq, Hewlett Packard, Philips, Siemens, TDK), nové verze současných produktů (Casio, Everex, Philips), počítače s Windows CE jsem našel i u firem, jejichž jména jsem nikdy před tím neslyšel.

Displeje kapesních počítačů s Windows CE – i těch nejmenších do dlaně – se pomalu, ale jistě zbarvují, designérská oddělení se činí ... ergonomické klávesnice jsem se ale u kapesních zařízení nedočkal. Německým uživatelům můžeme jen závidět jejich již od výrobce lokalizovanou verzi Windows CE - dočkáme se někdy i my?

Na Windows CE narážel návštěvník CeBITu téměř na každém kroku, výrobky PSION a 3Com musel hledat. Věrnost uživatelů a vynikající produkty jsou sice velice důležité (Pilotů bylo mezi návštěvníky velice mnoho, počítač s Windows CE jsem u nikoho neviděl), nevím ale, jak dlouho budou stačit masivnímu marketingovému tažení Microsoftu a jeho spojenců.

Na CeBITu bylo možné najít také mobilní počítače s jinými operačními systémy (Casio, Siemens, Panasonic, Sharp). Jestliže však tato zařízení nebudou mít zajištěnu bezproblémovou spolupráci s osobním počítačem, budou stále nepříliš využitelnými digitálními organizéry.

Stříbrná dominuje
Ačkoliv není nic tak stejného jako notebooky a udržet si alespoň základní přehled mezi jednotlivými výrobci a jejich modely je docela obtížné, bylo přesto na CeBITu možné vypozorovat základní trendy: stálé zmenšování a snahu zaujmout zajímavým designem.

Miniaturizace má však své hranice – paradoxně se zároveň s ní stále zvětšuje displej a producenti notebooků proto jdou nejčastěji cestou snižování jejich tlouštky. Několikacentimetrové placičky se stříbrným povrchem (ten je módní nejen u notebooků, ale i u kapesních počítačů a mobilních telefonů) vypadají na pohled velice hezky a díky svým nízkým hmotnostem jsou opravdu dobře mobilní. Na CeBITu své notebooky představovali i výrobci, které u nás vůbec neznáme, nebo které si s přenosnými počítači vůbec nespojujeme.

Parametry notebooků v současné době kopírují vývoj u stolních počítačů a procesor Pentium II s vysokou frekvencí asi nikoho nepřekvapí. Velmi by mne zajímalo, jestli by ze strany zákazníků nebyl zájem o notebook s vizáží současné špičky, ale s průměrnými výkonnostními parametry. Protože většina uživatelů přenosné počítače používá především pro pořizování textů a další kancelářské činnosti, věřím, že by šlo o úspěšnou kombinaci.

Velice bohatý je trh s příslušenstvím (tento článek je sice věnován počítačům, ale nabídka příslušenství všech mobilních zařízení - snad s výjimkou digitálních fotoaparátů - byla obrovská). Mezi různými tašky, kufry či obaly na notebooky by se dobře vybíralo.

Náčelník Modrý zub
Kdybych měl vybrat jednu věc, která mne na letošním CeBITu nejvíce zaujala, zvolil bych rozhodně technologii pro rádiové spojení mobilních zařízení Bluetooth. Konkrétní specifikace, podle kterých budou výrobci vyrábět, bude sice k dispozici až za pár týdnů, na veletrhu však bylo možné vidět první prototypy.

Na stánku Ericssonu bylo předváděno sluchátko s mikrofonem, pomocí kterého se dalo telefonovat i tehdy, když mobilní telefon, který k němu patřil, byl uložený v kufříku, nebo kdekoliv jinde do vzdálenosti asi deset metrů. U Toshiby jsem viděl bezdrátové sdílení souborů mezi dvěma notebooky a připojení notebooku k Internetu prostřednictvím mobilního telefonu, který měl předvádějící v kapse.

K čemu Bluetooth? Doporučuji článek Lukáše Mikšíčka v Mobilitách 1/99. Nyní je už na dosah konec duplikování databází v notebooku, kapesním počítači a mobilním telefonu, konec nepříjemného propojování kabelem, složité konfigurace infračerveného rozhraní.

Blíže k představeným produktům
3Com zabodoval svými novinkami Palm IIIx a Palm V. Verze IIIx sice přichází jen s lepším displejem a větší pamětí, Palm V je však skvost – tenoučké stříbrné zařízení nemá po vzhledové stránce ve světě kapesních počítačů konkurenci.

PSION sice představil pouze novou verzi průmyslového mobilního počítače Workabout rf schopnou bezdrátové rádiové komunikace a dál se věnoval spíše softwarovému zlepšování svých osvědčených výrobků. Nepřímo se ale jeho výrobek objevil na stánku Ericssonu – přenosný počítač MC218, výsledek práce sdružení Symbian, vypadá na chlup stejně jako PSION 5 Series.

Hewlet-Packard svoji řadu počítačů s Windows CE doplnil o barevný PDA Jornada 420. Vybarvil se i Philips se svým Nino 500, Compaq uvedl barevný PDA Aero 2100 a čeká se na jeho příspěvek do řady počítačů HPC Pro. Casio inovuje svoji Cassiopeiu – model E-15 přichází s novým designem, E-100 k němu přidává barevný displej – stejně jako Everex Freestyle 540. Počítač Husky fex21 je prvním zařízením s Windows CE určeným do klimaticky nepříznivých podmínek.

Váš názor Další článek: MSIE 5.0 – i ten kdo nehledá najde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,