Přenášíme Gmail na Apps: Google pro pokročilé

Jak přenést veškerou poštu z klasického Gmailu na Apps účet s vlastní doménou? Existuje snadný způsob a jak vlastně Google pohlíží na tak trochu zdvojený svět dvou systémů?
Kapitoly článku

S Google účtem samozřejmě pracuje i Android – mobilní vlajková loď internetového impéria z kalifornského Mountain View. Při prvním spuštění Androidu vás systém vyzve, abyste vložili přihlašovací jméno (e-mail) a heslo a pak provede synchronizaci – tedy nastaví a stáhne poštu, kontakty a kalendář. Jak vlastně funguje práce s běžným Google účtem a Apps právě na Androidu?

Na první pohled bezproblémově. Pokud zadáte e-mail na vlastní doméně, tedy Apps účet, Android správně synchronizuje poštu, kontakty a kalendář z Apps. Mobil ale zároveň umí posílat fotky na Picasu, videa na YouTube a tak dále. Tyto služby ale už s Apps účtem nepracují a mnoho z nich prostě nemůžete dodatečně nastavit, aby pouze ony pracovaly s extra Google účtem – prostě si vezmou údaje z hlavní synchronizace a vy se nikam nedostanete.

Android má s různými Google účty problém

Právě v takovém případě oceníte klasický Google účet, který má stejnou podobu jako ten z Apps a to včetně totožného hesla. Jakmile pak budete pracovat s dalšími aplikacemi Googlu, které nejsou součástí Apps, program si opět vezme přihlašovací údaje z Apps, tentokrát se s nimi ale dokáže připojit k existujícímu účtu. Jedná se tedy vlastně o jakési zrcadlení identity, které kupodivu funguje a nezkušeného uživatele zpočátku možná trošku zmate.

synchronizace.png  android.png
Android umí synchronizovat poštu, kontakty i kalendář z Google účtu i Apps účtu,
některé aplikace po vás ale stejně budou chtít pouze původní Gmail a to je chyba

Nicméně ani Google není dokonalý, ve skutečnosti totiž rozlišuje hned tři různé typy účtů: původní a nejstarší Gmail, Google účet bez pošťáka (tedy jakákoliv doména) a pak Apps účet na vlastní doméně. Na Androidu totiž občas narazíte i na aplikace, které si jednoduše rozumí pouze s Gmail účty, tedy Google účty na doméně gmail.com. Typickým příkladem je opět mobilní nahrávání fotek na Picasu. Pokud tedy budete mít telefon synchronizovaný s Apps účtem nebo Google účtem na jiné doméně, aplikace po spuštění zobrazí chybové hlášení, ve kterém vás vyzve, abyste použili klasický Gmail účet. Vy jste jej ale po migraci na Apps zrušili. Jen připomenu, že k samotné galerii Picasa starý Gmail nepotřebujete, vystačíte si s běžným Google účtem.

Nové verze Androidu tyto drobné ale závažné chyby řeší možností synchronizace více Google účtů naráz, v oběhu jsou dnes ale miliony G1, Magic, Hero a dalších androidích telefonů, které jsou limitované starší verzí.

Jak je to možné a proč nám Google hází klacky pod nohy? Je to daň za to, že Apps účet není Google účet. Apps je systém navržený primárně pro použití v korporátní sféře, kde měl suplovat firemní intranet a pravděpodobně ani v Googlu netušili, jako oblibu si získá mezi běžnými smrtelníky, kteří jej chtějí používat i pro přístup k běžných Google službám a vlastní doména pro ně při dnešních podmínkách rozhodně není finanční překážkou.

Snad se ale blýská na lepší časy – ostatně Google je k nápravě tlačen i sebou samotným, zaměstnanci slavného Googleplexu s elektronickou adresou na doméně google.com jsou totiž také „oběti“ Apps balíku a při přístupu k ostatním službám tak řeší podobné problémy jako každý jiný návštěvník ekosystému ze sanfranciské zátoky.

Tuto kapitolu dopsal Jakub Čížek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,